Bíróság előtt a thai miniszterelnök

A thai miniszterelnök, akit hatalommal való visszaéléssel vádolnak, ma ártatlannak vallotta magát a bangkoki alkotmánybíróságon. Ha bűnösnek találják, lemondásra is kényszerülhet.

„Minden ellenem felhozott vádat tagadok. Miniszterelnökként olyan felelős döntéseket kell hoznom, amelyek az emberek számára a legjobbak" – mondta nyugodt hangon, ügyvédei gyűrűjében Jinglak Sinavatra.

A kormányfőt azzal vádolják, hogy visszaélt hatalmával, amikor 2011-ben elmozdította állásából a Nemzetbiztonsági Tanács első emberét, írja a the Guardian. A lépést már akkor is sok kritika érte, hiszen azon túl, hogy alkotmányellenes, sokak szerint így akart pártja számára előnyt kovácsolni. Sinavatra támogatói szerint azonban a bíróság nem objektív, és a politikai elit így próbálja meg elmozdítani őt.

Ha beigazolódik, hogy saját céljai érdekében avatkozott államügyekbe, lemondásra kényszerülhet, és még a politikától is évekre eltilthatják. A bíróság azonban egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy mikor hirdetnek ítéletet, de egy másik bíróság korábban már bűnösnek találta. Sinavatra igencsak nehéz helyzetben van, hiszen ezen kívül más vádakkal is szembe kell néznie.

Thaiföldön fél éve tart már a legújabb politikai krízis. Jinglak Sinavatra kormányfő lemondását november óta ezrek követelik az országban, egyebek között azt állítva, hogy a miniszterelnök valójában bátyja, a 2006-ban puccsal eltávolított és száműzetésben élő Thakszin Sinavatra bábja. Több mint húsz ember vesztette életét a november óta tartó kormányellenes tüntetéseken, és egészen márciusig szükségállapot volt érvényben a fővárosban. Februárban előrehozott választásokat tartottak, de az alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.