galéria megtekintése

Az RMDSZ kiléphet a román kormányból

Otthagyhatja a kormányzást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), miután az érdekvédelmi szervezet operatív döntéshozó testülete csütörtökön a kilépés mellett foglalt állást. A Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) határozata csupán ajánlás értékű, végleges döntést az ügyben a RMDSZ „kisparlamentje", a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hoz december 13-án.

A SZÁT döntését ismertetve Kelemen Hunor elnök hangsúlyozta, hogy egy politikus kétféleképpen hibázhat: ha mindenben követi a választók akaratát, vagy ha semmibe veszi azt. – Mi megértettük az elnökválasztás üzenetét: vissza kell térnünk az választóinkhoz, akik 25 éve támogatnak minket – fogalmazott.

Kelemen Hunor (jobbra) szerint egy politikus kétféleképpen hibázhat
Kelemen Hunor (jobbra) szerint egy politikus kétféleképpen hibázhat
Biró István / MTI

Arra utalt ezzel, hogy a magyarok elsöprő többsége, mintegy nyolcvan százaléka az ellenzék jelöltjére, a német származású Klaus Johannisra voksolt az elnökválasztások november 16-i második fordulójában, miközben a Szociáldemokrata Párttal (PSD) közösen kormányzó RMDSZ azt javasolta választóinak, hogy szavazzanak belátásuk szerint.

 

Az RMDSZ egyes – főleg a székelyföldi – vezetői már az eredmény kihirdetése után úgy értékelték, hogy ez olyan ellentmondás, amely csakis a kormányból való kilépéssel oldható fel. Azzal érveltek, hogy az RMDSZ nem maradhat tagja Victor Ponta kormányának, amelyet a Johannist támogató magyar választók erőteljesen elutasítottak.

Az ellenzékbe vonulásról szóló döntést többórás vita előzte meg. A területi vezetők közül többen egyértelműen a kormányzás folytatását támogatták. Az ő érvük az volt, hogy "az elnökválasztás nem a kormányzásról szólt". Ezt az álláspontot látszott alátámasztani egy pár napja közzétett felmérés, amely szerint a lakosság közel kétharmada azt szeretné, ha a választásokon vesztes Victor Ponta folytatná a kormányzást.

Értesüléseink szerint a SZÁT döntését megelőző vitákban hangsúlyos érvként hangzott el, hogy amennyiben a szövetség most nem lép ki a kormányból, a 2016-os parlamenti választásokon nem lépi át az ötszázalékos bejutási küszöböt.

A kilépést favorizáló hangulatot fokozta a ploiesti táblabíróság egy nappal korábban kihirdetett határozata is, amely az első fokon hozott ítéletet megerősítve visszahelyezte az állam tulajdonába a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot. A döntést az erdélyi magyar közvélemény úgy értékelte, mint a közösség elleni támadást, és felmerült az is, hogy a precedensértékű ítélet ellen nem lehet külföldön hatékonyan tiltakozni, ha a magyarok érdekvédelmi szervezete tagja a román kormánynak.

Kelemen Hunor a SZÁT ülését követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az SZKT szuverén testületként akár el is utasíthatja a koalícióból való kilépést. Egyúttal hangsúlyozta, hogy a Ponta-kormánynak az RMDSZ nélkül is parlamenti többsége lesz, így a szövetség ellenzékbe vonulása nem veszélyezteti az ország politikai stabilitását.

Ennek ellenére az ellenzék örül az RMDSZ-vezetés határozatának. Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke közölte, hogy amennyiben az SZKT megerősíti a kilépésről szóló döntést, a liberálisok azonnal tárgyalásokat kezdenek a magyar érdekvédelemmel egy új parlamenti többség kialakításáról.

A PNL elnöke, a december 22-én hivatalba lépő megválasztott államfő már korábban egyértelművé tette, hogy pártja a 2016-ban esedékes parlamenti választások előtt át akarja venni a hatalmat a jelenleg kormányzó szociáldemokratáktól.

„Helytelen és inadekvát" gesztus

A román külügyminisztérium szerint „helytelen és inadekvát" Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes gesztusa, amely egy romániai bíróság jogerős ítéletéről nyilvánít véleményt – közölte Brandusa Predescu külügyi szóvivő. Közleményében emlékeztetett arra, hogy „az igazságszolgáltatás függetlensége alapelv minden európai jogállamban, a bírósági határozatokat pedig kivétel nélkül mindenkinek tiszteletben kell tartania".

A csütörtöki bukaresti kommüniké Semjén Zsolt egy nappal korábbi közleményére reagált, amelyben a magyar miniszterelnök-helyettes megdöbbentőnek nevezte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében kiszabott felfüggesztett börtönbüntetéseket és elfogadhatatlannak az egyházi intézmény újraállamosítását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.