galéria megtekintése

Nemzeti konzultáció

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 27. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Én nem fogom magamnak csinálni, inkább kiveretem a Vikcsuval.” - VV Dennis

Mr. Bateman szeme vérben forog: láttuk-e a Jurassic World trailerét? Oké, igazi agrárvakítás lesz, de őt valahogy még így harminc körül is jobban felvillanyozza, hogy néhány velociraptor megzabál néhány embert a filmvásznon, „mint az egyszeri NAV-elnököt a sárga Headway feladatgyűjtemény”. Öröme érthető, én is örülök, közös múltunk támad fel éppen. A Jurassic Parkot vagy negyvenkétszer láttam: akkoriban a mezőtúri Szabadság filmszínházban végeztem illegális gyerekmunkát, popkornért és némi apróért jegyet, előadás után meg üres zacskókat szedtem, szotyihéjat söprögettem, adott esetben filmet tekertem vissza, néha ragasztottam, de leginkább csak bambultam, és egyfolytában mozigépész szerettem volna lenni.

Nem lettem, ami, figyelembe véve, hogy néhány évvel ezelőtt porig égett a mezőtúri Szabadság filmszínház, talán nem is tűnik életem legrosszabb döntésének. Mr. Bateman lelkendezéséről viszont eszembe jut egy másik nagy ívű műalkotás, az Álom.net folytatása is. Az elsőt Sajó kolléga az Indexen minden idők legrosszabb magyar filmjeként aposztrofálta – szerintem túlságosan mértéktartón és előzékenyen.

 

Az Álom.net 2 készítői javára írható ugyanakkor, hogy nem szégyellnek tanulni a politikai kamuszakma legjobbjaitól. Így köszönnek be például a máris elindított Facebook-oldalon: „Rengeteg helyről kaptunk visszajelzést, hogy kellene megint egy olyan magyar film, ami szexi, szórakoztató és zenés”. Képzeljük már el, ahogy a forgatókönyvet jegyző Steiner Kristóf és N. Forgács Gábor (őt terheli a rendezés is) öt éve alig győzi kapkodni a telefont, mert mindenki újra egy szexi, szórakoztató és zenés filmet követel! Tőlük! Rajtuk! Hát lehet így élni? A folytatást amúgy nem bízzák a véletlenre, a Facebookon például így verik kétszáz fölé a rajongói pulzust: „Eljött az idő! Álomnet, Ámor nyila újra lesújt, ha Ti is akarjátok! Segíthettek a sztoriban, javasolhattok szereplőket, csináljuk meg együtt a folytatást!”

I <3 Nemzeti Konzultáció! Csináljuk! Induljunk úgy, hogy az első rész főhőse, Labancz Lilla hazatér Amerikából, hogy nyelvi továbbképzésben részesítse az adóhatóság munkatársait. A reptéren találkozik az Ausztráliából érkező Kósa Lajossal, és miközben a viszontlátás emlékére a Liszt Ferenc vonatkozó koedukált vécéjében együtt elfogyasztják a Mick Jaggertől ajcsiba kapott kokaint, elhatározzák, hogy együtt felvételiznek a Mensa HungarIQába. A sikertelen teszt véd- és dacszövetségbe tömöríti őket, és angoltanítás helyett inkább kommunikációs tanácsadással kezdenek foglalkozni, miközben pedig közép-európai piti diktátorokkal kötnek 80+ évre titkos szerződéseket, alvállalkozók segítségével belecsapnak a dohány-, szálloda- és magánnyugdíjüzletbe is.

Kell egy szerelmi szál is, ennek kidolgozását a nemzet bizonnyal szívesen bízza majd a kereszténydemokratákra. Amit viszont én mindenképpen szeretnék bele: Tarr Béla-i snitt a kelet felé értelmesen néző Németh Szilárdról, Papcsák Ferencről és Selmeczi Gabrielláról. A vége meg legyen az, hogy a főszereplők, valamint tettestársaik egy szép csütörtök délután szemlét tartanak a mezőtúri Szabadság mozi helyén épülő stadionnál, és miközben a gimnáziumtól eltanácsolt zeneipari inaslányok kórusa elénekli a finálédalt, a templom felől hirtelen velociraptorok bukkannak föl, és megzabálják az egész társaságot.

Erre azért beülnénk Mr. Batemannel, akár negyvenkétszer is. Pláne, ha doku.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.