galéria megtekintése

Emberi ürülékben fognak úszni a versenyzők Rióban

14 komment

NOL
NOL

Brazil szakemberek azt tanácsolják a Guanabara-öbölben versenyző sportolóknak, ne nyissák ki a szájukat, ugyanis hasmenést és hányást okozó rotavírust, valamint gyógyszerrezisztens szuperbaktériumot találtak a vízben. Az öböl tele van szeméttel és tetemekkel, a sportolók undorodnak, a szervezők szerint azonban nincs ok a pánikra.

Független és a kormány által megbízott szakértők is egyet értenek abban, hogy Rióban az olimpiai számok helyszínéül szolgáló természetes vizek sokkal szennyezettebbek, mint azt gondolták. Az általuk elemzett mintákban többek között hasmenést és hányást okozó rotavírust, valamint egy legyengült immunrendszerű sportoló számára akár halálos, gyógyszerrezistens szuperbaktériumot is találtak - írja a New York Times.

Tisztítják a Guanabara-öbölbe torkolló Meriti-folyót
Ricardo Moraes / Reuters

A riói Szövetségi Egyetem szakértői súlyos szennyeződést találtak az előkelő ipanemai és lebloni strandon is, ahol a tervek szerint a sportolók lazítanának a versenyszámok között. 

 

„A sportolók szó szerint emberi ürülékben fognak úszni, kockáztatva,  hogy elkapnak valamilyen fertőzést. Ez szomorú és aggasztó is egyben” - nyilatkozta Dr. Daniel Becker, egy helyi gyermekorvos.

Lakhatatlan az olimpiai falu

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság szóvivője a héten élesen bírálta a körülményeket, szerintük a frissen meglátogatott szobákban szivárogtak a csövek, a vezetékek kilógtak a falból, el voltak dugulva a vécék, és egyes apartmanokban erős gázszagot éreztek. Cikkünkért erre a linkre kattintsanak.

A brazil hatóságok és a Brazil Olimpiai Bizottság azonban állítja, hogy noha a riói vizek jelentős része valóban mocskos, azok, amelyeken versenyek zajlanak majd, megfelelnek a WHO által előírt standardjainak. Megjegyezték, hogy egyébként sincs ok pánikra, hiszen a Guanabara-öbölben a szörf és a vitorlás számok versenyzői csak mérsékelten érintkeznek majd a vízzel.

Ricardo Moraes / Reuters

„Be kell csuknunk a szánkat, ha a víz felfröccsen” - jegyezte meg a 24 éves  Afrodite Zegers, a holland vitorláscsapat tagja, amely már az öbölben készül az ötkarikás játékokra.

„Undorító. Komolyan aggódunk a fertőzések miatt” - nyilatkozta a már helyszínen gyakorló spanyol női vitorlás csapat edzője, Nigel Cochrane miután megtekintette a versenyhelyszínt.

Bár Brazília az olimpiai pályázatában még azt vállalta, hogy négymilliárd dollárt költ a város szennyvízkezelésére, ennek csak töredékét, mintegy 170 milliót fordították erre. Ez arra volt elég, hogy a vízben lévő, vagy lebegő tárgyakat lehalásszák. Azt az olimpiai játékok szervezői is elismerik, hogy csupán tünetileg kezelték a helyzetet, az alapvető problémát, nevezetesen hogy a területen élő mintegy 12 millió ember által felhalmozott szemét és szennyvíz továbbra is kezeletlenül ömlik Rió vizeibe.

Tisztítják a Guanabara-öbölbe torkolló Meriti-folyót

Ricardo Moraes / Reuters

Romario Monteiro a hírhedt Guanabara-öbölben halászik már jó ideje. Még emlékszik azokra az időkre, amikor a víz tiszta volt és rengeteg halat fogott. Azonban az utóbbi években leginkább szemét akad a hálójába: tönkrement televíziók, kutya- és delfintetemek, de többször fogott már emberi hullát is, legutóbb a múlt hónapban. Mint mondta, szerinte emellett jelentős a környékbeli vállalatok általi szemétkibocsátás is. „Ha felvágod a halat, belül fekete az olajtól. De megmossuk szappannal és megesszük” - jegyezte meg. 

A bizalmatlansági eljárás miatt felfüggesztett brazil elnök, Guanabara nem lesz ott az olimpia augusztus 5-i megnyitóján - írja a BBC.

A szenátus májusban függesztette fel a költségvetés kozmetikázása miatt Rousseffet. A politikus közölte, nem lesz másodhegedűs Rousseff döntő tárgyalá­sáig az elnöki posztot betöltő Michel Temer mellett, és nem áll szándékában a második sorban ülni a riói Maracana Stadionban megrendezésre kerülő ceremónia alatt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.