galéria megtekintése

„Orbán és az EU macska-egér játékának véget kell vetni”

5 komment

NOL

A Dublin III. rendelet felrúgása a külföldi sajtóban is kiverte a biztosítékot. Az angolszász lapok többnyire tényszerűen számoltak be a magyar kormány bejelentéséről, az osztrák és német újságok már kritikusabb hangnemet ütöttek meg. A Der Freitag politikai ámokfutást emleget, a Salzburger Nachrichten szerint pedig Magyarország már csak félig szilárd demokrácia.

„Miközben Olaszország hajói 3700 migránst mentettek ki a Földközi-tengeren hétfő óta, és a líbiai kormány fegyveres erői kedden azzal fenyegették meg az európai országokat (amelyek hadihajókat küldenek a térségbe az illegális migráció megfékezését célzó földközi-tengeri katonai művelet első, felderítési szakaszaként - A szerk.), addig Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor kormánya egyoldalúan felfüggeszti a menekültek visszatoloncolásáról szóló európai egyezményt” – írta a Reuters hírügynökség szerdán.

Több ezer menekültet mentett ki a Földközi-tengerről az olasz parti őrség, akik túlzsúfolt bárkákon próbáltak átevickélni Líbiából. Most egy szicíliai kikötőben pihennek.
Több ezer menekültet mentett ki a Földközi-tengerről az olasz parti őrség, akik túlzsúfolt bárkákon próbáltak átevickélni Líbiából. Most egy szicíliai kikötőben pihennek.
Antonio Parrinello / Reuters

A brit Telegraph arról írt, hogy az osztrák külügyminiszter telefonon beszélt Szijjártó Péterrel, és közölte, Magyarország eljárása „negatív következményekkel” járhat. (Kurz és Szijjártó beszélgetéséről szóló részletesebb cikkünkért kattintson ide.)

 

A BBC is címlapon foglalkozott a kormány keddi bejelentésével, miszerint technikai okokból, határozatlan ideig a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti „a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását”. A brit közszolgálati média megjegyzi, 2015. június 22-ig Magyarország határait több mint hatvanezren lépték át illegálisan, többségük Szerbiából érkezett, és januártól márciusig 32810-en adtak be menedékkérelmet. Ezzel az ország a második a menedékkérelmek számát tekintve Németország után.

„Annak, aki határok nélküli Európát akar, tiszteletben kell tartania a schengeni szabályokat és a dublini rendeletet” – idézi az AFP-ra hivatkozva a Guardian az osztrák belügyminisztert, Johanna Mikl-Leitnert.

A brit lap az utóbbi időben sokat foglalkozik a magyar kormány bevándorláspolitikájával, szerdai cikkükben is megemlítik a májusban kipostázott nemzeti konzultációs kérdőíveket, és szót ejtenek a kormány menekültellenes propagandaplakátjairól is. A lap a hét elején közölt egy riportot a magyar–szerb határon át érkező menekültekről. Az újságíró afgán és szír menekültekkel beszélt, akik a jobb élet reményében próbálnak nyugatra jutni Magyarországon át.

Az Associated Press Gyulai Gábort, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetőjét idézi. „Ha ilyen magasak a számok... az EU-nak és a nemzetközi közösségnek segítenie kell a magyar rendszert” – mondta, és hozzátette, Magyarország csak azért tudja kezelni a menekülthelyzetet, mert a menedékjogot kérő személyek többsége nyugatra utazik tovább.

„Ha itt maradnának, a magyar rendszer pillanatokon belül összeomlana”.

A Der Freitag merészebb hangnemet ütött meg, politikai ámokfutásnak minősítve a kormány döntését. „Orbán Viktor messzire ment. Mostanában ez az egyöntetű véleménye a magyar civileknek, liberálisoknak, baloldaliaknak és demokratáknak. Múlt szerdán a magyar miniszterelnök bebizonyította, hogy az alapvetően is megkérdőjelezhető kormányzati politika még egy fokkal mélyebbre csúszott” – írja az újság, amely egy felháborodott hangvételű nyílt levelet is közöl egy külföldön élő magyar nőtől.

Az osztrák zöld párt is foglalkozott honlapján Magyarország döntésével. Szerintük Orbán és az EU macska-egér játékának véget kell vetni. Ulrike Lunaceket, osztrák zöldpárti EP-képviselőt idézik a témában: „A menekültek visszatoloncolásának megakadályozása, határkerítés felállítása Szerbia felől – meddig szemléli még tétlenül Orbánt az EP?”

A Kleine Zeitung Othmar Karast, az Európai Parlament ÖVP delegációjának vezetőjét idézi, aki szerint Magyarország bejelentése arcátlanság és megbocsáthatatlan hiba. „Egy hasonlóan sürgető európai kérdésben, mint a menekültkérdés így ágálni nem csak unszolidáris, de a legnagyobb mértékben uneurópai is. Schengent akarni, de közben ezeket a szabályokat ignorálni, azt mutatja, hogy

Orbán Viktor és kormánya nem alkalmas a schengeni tagságra”

– nyilatkozta Karas.

„Orbán Viktor megint konfliktusba keveredett az EU-val” – írja a Kurier. A lap szerint az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner telefonon egyeztetett a bécsi magyar nagykövettel, hogy további információkat kérjen. „Gyors megoldást sürgetünk az ügyben”, hangsúlyozta Grundböck, a belügyminisztérium szóvivője, aki azt azonban még nem tudja, mennyi menekültet nem tudnak így visszaküldeni Magyarországra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.