galéria megtekintése

Bolygónk

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 24. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Magyarországon új korszak nyílt egy korszaknyitó mű történetében. A bolygó hollandi kortárs műként támadt föl a Müpában. Kivésték a ma emberétől elidegenedett romantikus mítoszból, átemelték a mi tömegkommunikációs-celebes, profán mitológiánkba, és beleépítették e világi bajaink, bűneink, gyarlóságaink, fájdalmaink világába. Tökéletes következetességgel, zseniális ötletekkel, díszlettel, koreográfiával, színészi-énekesi teljesítményekkel.

Ez a revelatív előadás sokkal inkább a miénk lehetne, mint amennyire lehet. Ez Kovalik Balázs és Fischer Ádám Hollandija. Mindketten kulturális alapintézményünk, a Magyar Állami Operaház vezetői közé tartoztak egykoron. Már öt évvel ezelőtt be akarták mutatni az operaházzal koprodukcióban a Hollandit. „Már ki volt tűzve az előadás, de aztán az Operánál gyökeres változások történtek, és a terv kútba esett” – mondja Fischer Ádám.

Nem sok hely van a világon Bayreuthon kívül, ahol olyan minőségben adatik elő Wagner, mint nyaranta a Wagner-napokon a Müpában. Fischer Ádám közös előadások sorozatát tervezte az operaházzal. Az azonban más minőségű emberek uralma alá került. A jelenlegi rezsimkompatibilis igazgató „azt szokta mondani, hogy aki valóban operát akar látni, annak az Andrássy útra kell menni, nem pedig a Művészetek Palotájába félig szcenírozott előadást nézni”. Akinek nem valódi opera, amit 2006 óta a Wagner-napokon láthat, annak nem opera-, hanem zálogházat kellene igazgatnia. Aki pedig a főigazgatónak ezt a kijelentését kajánul beidézte a Fischer Ádámmal készített, fent idézett interjújában, és aki a Hollandi műsorfüzetének a bevezetőjét írta, nem épp a „szoclib bagázs” szekértolója. Hanem Orbán egykori kultuszminisztere, Rockenbauer Zoltán, aki a meggyalázott közmédia kulturális főszerkesztőjeként egészen 2012 végéig tolta Orbánék szekerét, és csak akkor lett neki is elege az egészből.

 

A Magyar Állami Operaházban is bemutatták A bolygó hollandit két évvel ezelőtt. Értékes és érdekes produkció, szerettem. Magazinunk Zenenézőjében jó szívvel ajánlottam.

Ami jó, az jó, ami zseniális, az zseniális. Minőségellenes rezsimekben is lehet jót csinálni, és a zsenialitás is befér a résekbe. Itt-ott eltűrik, amiért (akiért) máshol mindent megadnak. Hogy Kovalik Balázs egy kulturális alapintézmény meghatározó művészeti vezetője Magyarországon, vagy pedig ötévenként egyszer fordul itt elő, nem számít.

Akit Wagner hidegen hagy, gondoljon bármire, amit szeret. Ha másra nem, a pénztárcájára. Mert a Hollandi csak egy példa. Jó példa, mert látható. A tudomány, az innováció veszteségei a nagyközönség számára láthatatlanok. Ahol a hatalmi szempont mellett a minőségi szempont elenyészik, ott a zsenialitás nem tétel. És ahol nem tétel, ott csak a töredéke születik meg azoknak a rendkívüli teljesítményeknek, amelyek egy országot megemelnek. A szellemi jólétét is, meg az anyagit is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.