galéria megtekintése

Vége a csodakarkötők korának

Több ezer átverést akadályozhat meg az a törvénymódosítás, amely szigorítaná a termékbemutatóknak álcázott, meglehetősen kétes értékesítési tevékenységet. A leghatékonyabb szabály az lehet, hogy nem lehet hitelszerződést kötni az adott árucikkre a termékbemutató alkalmával.

A repülő szőnyegek maradnak az Ezeregyéjszaka meséiben, és a nem korrodálódó, emellett főzés közben még vitamint is termelő edényeket sem lehet majd nyakló nélkül eladni a hiszékeny nyugdíjasoknak – ez a célja annak a törvénymódosításnak, amelyet ellenszavazat nélkül fogadott el kedden a parlament. A kereskedelmi törvény vonatkozó passzusainak újrafogalmazásával a kormány azt a tisztességtelen gyakorlatot szüntetné meg, amellyel a termékbemutatók szervezői nyugdíjasok ezreit veszik rá arra: vásároljanak irreális áron – ráadásul fogyasztási hitelre – olyan árucikkeket, amelyek előnyös tulajdonságai korántsem bizonyítottak.

Lapunk is többször beszámolt ilyen esetekről. A rászedett áldozatok rendre amiatt panaszkodtak, hogy átverték őket. A csodagépként eladott termék valójában filléres gagyi, de az arra felvett hitel miatt megélhetési gondjaik is támadtak. Az ilyen bemutatókat sok vállalkozás ingyenes utakkal, kirándulásokkal, egyéb szolgáltatásokkal kombinálja, s vissza nem térő lehetőségként tálalják az ajánlatot, hogy gondolkodás nélkül ugorjanak be a vevők. 

Könnyű beugratni az idős embereket egy kihagyhatatlannak tűnő lehetőséggel
Könnyű beugratni az idős embereket egy kihagyhatatlannak tűnő lehetőséggel
Kovács Bence / Népszabadság/archív

 

A mostani szigorítás lényege, hogy tilos lesz az árubemutatókkal egybekötött termékértékesítéshez kapcsolódó ajándékot, árengedményt, vagyoni előnyt reklámozni, azaz hamarosan megszűnnek például a bemutatón való részvételért cserébe ingyenes városlátogatást ígérő szórólapok. Nem lehet majd a rendezvény helyszínén hitelt kínálni a részvevőknek, ügyfélszolgálatot viszont kötelező lesz működtetni. Ez azért is fontos, mert bár az árut eddig is vissza lehetett adni 14 napon belül, a gyakorlatban ez komoly nehézségekbe ütközött. Jövő februártól a termék visszavételét nemcsak a cég székhelyén, hanem a bemutató helyszínén is lehetővé kell tenni.

Ezekkel az intézkedésekkel évente több ezer nyugdíjast óvnak meg attól, hogy szükségtelen költségekbe verjék magukat – véli Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Igaz, csak január elsejétől. December 31-ig ugyanis a raktáraikat minden bizonnyal teljesen feltöltő cégek még a régi szabályok szerint működhetnek. Ezután viszont a fogyasztóvédők kiemelten ellenőrzik majd a termékbemutatókat.

Rétvári megállítja a csalókat
Rétvári megállítja a csalókat
Koncz György / Népszabadság

A most módosított törvénybe bekerült az is, hogy a szervező köteles visszaszállítani a részvevőket arra a pontra, ahonnan elindultak. Így nem lehet majd azzal zsarolni az érdeklődőket, hogy akik nem vásárolnak, azokat otthagyják a bemutató színhelyén – hívta fel a figyelmet Rétvári. Ha a tisztességtelen bemutatószervezők újabb, a frissen elfogadott szabályozást is megkerülő trükköket eszelnek ki, a fogyasztóvédelemmel szorosan együttműködve bezárják majd a kiskapukat – ígérte az államtitkár.

Az elsősorban a gyógyhatású lézeres, mágneses, egészségmegőrző és szűrőeszközök, konyhai berendezések eladására építő ágazat méretét csak becsülni lehet. Akadnak vállalkozások, amelyek akár napi többmilliós bevételre is szert tesznek. Ezek a cégek azért kedvelik különösen az idősebb korosztályt, mert annak tagjai minden hónapban biztosan megkapják a nyugdíjukat, és jellemzően első dolguk, hogy befizessék a számláikat, így könnyű hozzájutni az aktuális törlesztőrészlethez. A fogyasztóvédelemhez több száz panasz érkezik évente a termékbemutatókkal kapcsolatban. Míg 2010-ben 228, tavaly már 780 írásos beadvány érkezett a hatósághoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.