galéria megtekintése

Ragyogóan jó a magyar dinnye, de még ezen is bukhatunk

8 komment


Batka Zoltán

A korábbi évek után kedvezőbben alakult az idei piac a termelőknek, de a gyümölcs drágább lesz, mint tavaly.

Még nem dőlt el, hogy a tavalyi évhez hasonlóan szomorúan, veszteséggel vagy szolid nyereséggel zárják-e az idei szezont a dinnyetermelők. Mint emlékezetes, tavaly hiába volt mennyiségben és minőségben is ragyogóan jó a termés, azonban a Görögországból, Macedóniában beáramló olcsó importdinnye a szezon elején lenyomta a hazai felvásárlási árakat, így végül a termelők jó részének az önköltsége sem jött be a meglehetősen befektetésigényes gyümölcsből.

Az árusoknál nem esik majd olyan gyorsan az ár
Az árusoknál nem esik majd olyan gyorsan az ár
Mediaworks

„Jó erős közepesnek" minősítette az idei termést Oravecz Tamás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének az elnöke: a tavaszi–nyár eleji esők nyomot hagytak a termésen, azonban a dinnyetermelő területek zömét, így Békést, Nyírséget szerencsére megkímélte a víz. (Az ormánsági dinnyeföldek ellenben megsínylették a kedvezőtlen időjárást.) Szerinte az eddig leszüretelt dinnye cukorfoka így is magas, és a szezonban hátralévő száraz, napos idő biztosíték lesz arra, hogy a további termés is kellően édes lesz.

 

A tavalyi mennyiség az idén is meglesz: bár a tavalyi kudarcos év után félő volt, hogy sokan felhagynak a dinnyével, végül az idén hatezer hektáron gömbölyödik a magyar görögdinnye, és minden jel szerint összejön a tavalyihoz hasonló, 240 ezer tonnás termés is. A szezonkezdés után nem sokkal az áruházláncok idén is akciókba kezdtek, így a kisebb üzletekben 110 forint körül, míg a nagyobb alkuerejű áruházláncoknál 80–90 forint között megy el a gyümölcs kilója. „Még éppen elfogadhatónak" minősítette ezt az árszintet Oravecz Tamás, ebből ugyanis visszakalkulálva kijön a kilogrammonként 40 forintos felvásárlási ár, ami fedezi a termelők 35-40 forint közötti önköltségét. A költségek terén idén inkább a felső határ az ­érvényes, mivel a csapadékosabb időjárás miatt nagyobbak lettek a termelői költségek. Pórul járt ­például az a termelő, aki a fenésedés megelőzésére legalább nyolcszor nem permetezte be a növényét.

Ugyanakkor kérdés, hogy mit hoz a szeptemberig tartó szezon a több ezer, dinnyéből is élő családnak. Az előjelek egyelőre kedvezőek: a korábban kalamajkát okozó balkáni import az idén nem jelentős, elsősorban a görög gazdasági nehézségek miatt. Úgy hírlik, hogy az ottani dinnyetermelők nem tudtak elegendő banki hitelhez jutni, és így előre megfinanszíroztatni a dinnyeexportjukat.

Rövidesen beköszönt a száraz, napos idő Németországban és Lengyelországban, ami azt jelenti, hogy arrafelé – különösen a magyar dinnyét kedvelő lengyeleknél – kapós lesz a magyar gyümölcs. A jövő hétre várt export beindulása pedig ha áruhiányt nem is okoz, ám azt eredményezheti, hogy a mostani idényben a szezon előrehaladtával jóval kisebb mértékben eshet a dinnye kiskereskedelmi ára, mint az egyébként megszokott, azaz jó sokáig tudják tartani a jelenlegi árszintet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.