galéria megtekintése

Egyelőre Rosbergé a Hungaroring

0 komment

W.T.K.

Nico Rosberg nyerte a kaotikus, esős, megszakításokkal tűzdelt időmérő edzést a Hungaroringen csapattársa és a pontversenyben szorosan a nyomában loholó Lewis Hamilton előtt. Mögülük a két Red Bull indulhat.

Az intenzív eső miatt húsz perc késéssel kezdődött a Magyar Nagydíj időmérő edzése, és a hektikus időjárás – na meg a pálya vízelvezető-képessége – később sem könnyítette meg a versenyzők dolgát. Fél három körül néhány percre kihajtottak ugyan a csuromvizes aszfaltra, de gyorsan kiderült, hogy a Hungaroring továbbra is alkalmatlan a versenyzésre, ezért a versenyirányítás újabb tíz perc szünetet rendelt el.

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

Ekkor Sergio Pérez, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso, Felipe Nasr, Daniel Ricciardo, Valtteri Bottas, Max Verstappen, Roman Grosjean, Sebastian Vettel, Jolyon Palmer volt az állás. Az egész hétvégén domináló Mercedeseket csak a 20-21. helyre rangsorolták Nico Rosberg, Lewis Hamilton sorrendben.

 

Az újraindításkor mindenki esőgumikon hajtott a pályára, ám Marcus Ericsson így is kicsúszott a 8-as kanyarban a Sauberrel, mégpedig úgy, hogy ismét meg kellett szakítani az időmérőt. A száradó pályára már többen intermediate abroncsokkal hajtottak fel. Közülük Felipe Massa veszítette el az uralmát Williamse felett a 4-es kanyarban úgy, hogy a korlátnak csapott roncsot csak a piros zászló nyújtotta biztonsági szakasz alatt lehetett elszállítani. Utóbb a brazil a Sky Sportsnak azt mondta: „Olyan volt, mintha egy folyó keresztezte volna a pályát. Felúszott az autó."

Az élen ekkor Nasr állt a Sauberrel csaknem 1:40-es idővel. (Összehasonlításképpen: a Pirelli szakembereinek előzetes becslése szerint az új aszfaltnak köszönhetően Massa 2004-es 1:18.436-os körrekordja is veszélybe kerülhet ezen a hétvégén. Nyilván nem akkor, ha az időjárás vasárnap is hasonlóan eklektikus marad.)

S miután Rio Haryanto is összetörte az autóját, a versenyigazgatóság nem kísérletezett többet azzal, hogy a pályán fejeződjék be a Q1. Ezt a döntést a kieső zónába került Palmer, Massa, Magnussen, Ericsson, Wehrlein és Haryanto bánta.

A második etapot a mezőny Rosberg, Hamilton, Alonso, Vettel, Grosjean, Sainz, Kvjat, Räikkönen, Nasr, Button sorrendben várta. Száraz pályára alkalmas gumikat először Bottas csatolt Williamsére, és be is jött a számítása: az élre ugrott. Ezek után a pálya gyorsan kezdett száradni, amivel párhuzamosan pillanatról pillanatra javultak a köridők. Hamilton kis híján ki is szorult a top 10-ből, Verstappen viszont megnyerte a második etapot Rosberg, Ricciardo, Alonso, Hülkenberg, Vettel, Button, Bottas és Sainz előtt. Nagy meglepetésre Kimi Räikkönen kiesett.

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

A mindent eldöntő harmadik szakaszt a Mercedesek kezdték a legjobban: Hamilton 4 tizeddel verte Rosberget, őket a Red bullok követték. Vettel zseniális mozdulattal mentette meg a célegyenesben kitörő Ferrarit a megpördüléstől, Rosberg pedig egy tizedre megközelítette Hamiltont.

Mivel az utolsó gyors körök közben Alonso megpördült, csak a Mercedes német pilótája tudott javítani, ő viszont 1:19.965-ös idővel meg is szerezte az első helyet a vasárnapi, 31. Magyar Nagydíjon. Mellőle csapattársa, Hamilton indul, a második sorból pedig Ricciardo (Red Bull) és Verstappen (Red Bull). Mögülük Vettel (Ferrari), Sainz, Alonso, Button, Hülkenberg és Bottas startol.

Rajtsorrend: 

 1. sor:
Nico Rosberg (német, Mercedes)
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
    2. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)
Max Verstappen (holland, Red Bull)
    3. sor:
Sebastian Vettel (német, Ferrari)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso)
    4. sor:
Fernando Alonso (spanyol, McLaren)
Jenson Button (brit, McLaren)
    5. sor:
Nico Hülkenberg (német, Force India)
Valtteri Bottas (finn, Williams)
    6. sor:
Romain Grosjean (francia, Haas)
Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso)
    7. sor:
Sergio Perez (mexikói, Force India)
Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)
    8. sor:
Esteban Gutierrez (mexikói, Haas)
Felipe Nasr (brazil, Sauber)
    9. sor:
Jolyon Palmer (brit, Renault)
Felipe Massa (brazil, Williams)
    10. sor:
Kevin Magnussen (dán, Renault)
Marcus Ericsson (svéd, Sauber)
    11. sor:
Pascal Wehrlein (német, Manor)
Rio Haryanto (indonéz, Manor)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.