galéria megtekintése

A piac már rég beárazta a Fidesz győzelmét

1 komment


Kriván Bence

A beruházások támogatása és a bankszektorral, valamint a multikkal való kiegyezés nélkül a hosszú távú gazdasági növekedés ábránd marad, teljesen függetlenül attól, hogy a kormányzó párt milyen felhatalmazást kapott a választóktól - mondták lapunknak elemzők a választások eredményére reagálva.

Gabler Gergely szerint a kormány az utóbbi időben sokkal inkább a növekedés beindítására, mint a nagy átalakításokra koncentrált. Az Erste Bank vezető elemzője e téren nem is vár változást, viszont úgy látja, a multi- és bankellenes hozzáállást mindenképpen érdemes lesz átgondolni, ezzel és további piacbarát lépésekkel le lehetne rakni a fenntartható gazdasági növekedés alapjait.

"Az eredmény megfelelt a várakozásoknak, ám az ebből fakadó túlzott hatalomkoncentrációt enyhén negatívan ítélik meg a befektetők"

A választások komoly meglepetést nem hoztak, a forint és az állampapír-hozamok pénteki szintjüknél járnak, ez is azt mutatja, hogy a piacokon már előre beárazták a jobboldali győzelmet. A kétharmados többség megszerzése Gabler szerint inkább presztízs-, mint kulcskérdés, a gazdaságpolitika alakításához ekkora felhatalmazásra már nincs szükség, és ezt külföldről is így látják.

 

Az utóbbi négy évet összességében a stagnálás jellemezte, a hosszú, tartós növekedéshez a piacbarát intézkedések mellett egy pénzbe nem kerülő „adalékra” is szükség van, ez pedig a jó kormányzati kommunikáció, amelynek hatalmas az ereje. Olyan környezetet lehet teremteni ezzel, ahol a beruházókkal folyamatosan éreztetik, hogy szívesen látják őket. Ez döntő fontosságú, hiszen a beruházások felpörgetése nélkül stagnálásba süllyedhet az ország - mondta lapunknak Gabler Gergely, aki a legsürgetőbb teendők között említette a devizahitelesek ügyének végleges rendezését. Itt ő is az árfolyamgát-jellegű megoldást látja valószínűnek, s nem a teljes hitelállomány forintosítását, ami újabb, hatalmas terheket róna a bankszektorra.

Emelkedő pályán? Mága Zoltán és Lázár Vilmos a Fidesz eredményváró buliján
Emelkedő pályán? Mága Zoltán és Lázár Vilmos a Fidesz eredményváró buliján - Kurucz Árpád / Népszabadság

Többekkel ellentétben az Erste Bank vezető elemzője nem hiszi, hogy a 305 forint környékén járó euróárfolyam gyengítése akár a költségvetésnek, akár az országnak hasznára lehet. Olyan magas a lakosság és az állam deviza-eladósodottsága, hogy többet veszítünk a forintgyengüléssel, mint amennyit nyerünk az exportbevételek növekedése révén – magyarázza.

Pozitívum, hogy a nemzetközi befektetői környezet továbbra is támogató maradhat Magyarország számára, a piacokon továbbra is lesz bőséges likviditás – véli az elemző. Bár az amerikai jegybank (Fed) folyamatosan és kiszámíthatóan, havi tízmilliárdos lépésekkel vonul ki a most éppen havi 55 milliárd dollárnál járó eszközvásárlási programjából, helyére belép a japán és a brit jegybank, sőt az Európai Központi Bank (EKB) is ezermilliárd eurós lazítási program beindításán gondolkodik, amely friss forrást hozna a kiszáradó tőkepiacokra. Ilyen szempontból tehát Magyarország finanszírozását sem fenyegeti közvetlen veszély – tette hozzá.

Nem a vállalatok versenyképessége lesz a fontos

A választási szabályok átírása és az alacsony részvétel egyaránt az eddigi kormánykoalíciónak kedvezett, s a mai helyzet szerint a Fidesz-KDNP pártszövetségnek, ha hajszállal is, de megmarad a kétharmados többsége a parlamentben, amivel a sarkalatos törvényeket saját belátása szerint módosíthatja. Az eredmény megfelelt a várakozásoknak, ám az ebből fakadó túlzott hatalomkoncentrációt enyhén negatívan ítélik meg a befektetők – hangsúlyozza Gárgyán Eszter, a Citibank vezető elemzője.

A Citibanknál nem is látnak erre vonatkozó szándékot, viszont erősen gyanítják, hogy a gazdasági növekedés várható felgyorsulásából származó többletjövedelmet a kormány inkább egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetésére, mintsem a vállalatok terheinek csökkentésére, ezzel versenyképességük növelésére fordítaná.

Nem lesz radikális megoldás devizahitel-ügyben

A piacok ezt az eredményt várták
A piacok ezt az eredményt várták - Móricz Simon / Népszabadság

Devizahitelesek hosszú ideje függőben lévő ügyeit is rendezni fogják az előzetes ígéreteknek megfelelően, ám radikális megoldást ezen a területen nem érdemes várni. Nem sok kétség férhet hozzá, hogy a terhek döntő részét - ahogy eddig -, ezután is a bankrendszerre hárítják át. Az energiaszektor államosítása új lendületet kaphat, ez az előfeltétele annak, hogy a rezsicsökkentési sorozatot folytatni lehessen, s ezzel kordában lehessen tartani az inflációt.

A gazdasági növekedésre kedvezően hat majd az európai konjunktúra erősödése, és az uniós támogatások gyorsított ütemű felhasználása. Változatlan gazdaságpolitikát feltételezve a Citibanknál úgy látják, hogy a versenyszféra beruházási hajlandósága és munkahelyteremtése – a bankszektor alkalmazkodási kényszere és a kormányzati beavatkozásokra alapuló gazdaságpolitika mellett – továbbra is gyenge marad, emiatt Magyarország növekedési kilátásai szerényebbek lesznek régiós versenytársaihoz képest.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.