galéria megtekintése

Lehetetlen feladat vár az elnökre

Négyszázezren ügyeltek a választások biztonságára – A tálibok csak fenyegetőznek

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 07. számában
jelent meg.

0 komment


Körösi Ivett
Népszabadság

Megkülönböztetett nemzetközi figyelem övezte a szombati afgán elnökválasztást: nemcsak történelmi jelentősége miatt, hanem azért is, mert félő volt, hogy ígéretükhöz híven a tálibok minden eddiginél súlyosabb merénylettel próbálják meg ellehetetleníteni a voksolást.

„Keleten és délen sokkal több erőszak volt, mint Kabulban, ám úgy tűnik, a biztonsági erők összességében nagyon jó munkát végeztek. De elképzelhető, hogy a tálibok végül mégsem akarták beváltani a fenyegetéseiket” – mondta lapunknak egy nemzetközi humanitárius szervezet Kabulban állomásozó munkatársa.

A tálibok 2001-es elűzése óta nem volt ilyen nagyszabású katonai akció Afganisztánban: mintegy 400 ezren ügyeltek országszerte arra, hogy az afgánok eldönthessék, ki vezesse az országot a nemzetközi csapatok év végi kivonulását követően.

Afgán választási munkatárs őrzi a voksokkal teli ládákat
Afgán választási munkatárs őrzi a voksokkal teli ládákat
Mohammad Ismail / Reuters

 

Tizenhárom év után ugyanis Afganisztán magára marad a lázadókkal szembeni harcban. Ennek jelentőségét az emberek is érezték: minden eddiginél többen – a legfrissebb adatok szerint a tizenkétmillió szavazásra jogosult közül több mint hétmillióan – járultak az urnákhoz.

A BBC-nek nyilatkozó Sima Samar emberi jogi aktivista szerint az emberek igen lelkesek voltak, mert úgy érezték, a szavazatuknak komoly súlya van: az alkotmány szerint ugyanis a jelenlegi elnök, Hamid Karzai nem indulhat harmadszor az elnöki székért, így az általuk választott személy kormányozhatja majd az országot a stabilitás felé.

Az első eredményekre akár hetekig is várni kell, és ha a nyolc jelölt közül egyik sem kapja meg a voksok 50 százalékát, akkor május végén második fordulóra kerül sor. Ennek ellenére három személyt tartanak igazán esélyesnek. A szemész végzettségű Abdullah Abdullah sokat tapasztalt politikus, a külügyminiszteri posztot is betöltötte, 2009-ben pedig másodikként végzett Karzai mögött. A másik befutó, az egykori pénzügyminiszter Asraf Ghani igen népszerű, korábban a Világbanknak is dolgozott.

„A felesége azonban nem muzulmán, és az élete jó részét külföldön töltötte, ezért sokan, akikkel beszéltem, megkérdőjelezik az elhivatottságát az iszlám hit és értékek iránt” – mondja egy humanitárius szervezet neve elhallgatását kérő munkatársa.

Az abszolút befutónak Zalmai Raszul tűnik, állítólag Karzai is őt favorizálja. A királyi család leszármazottja szintén betöltötte a külügyminiszteri posztot korábban, és az afgán politikában igencsak merész húzásként második alelnökjelöltjének egy női politikust választott, Habiba Sarobit.

A befutók tehát mind tapasztalt politikusok, és hasonló programmal kampányoltak: a korrupció visszaszorításával, új munkahelyek teremtésével, az amerikaiakkal kötendő kétoldalú biztonsági megállapodás aláírásával – amely azt jelentené, hogy egy pár ezer fős nemzetközi csapat a teljes kivonulás után is az országban maradna, hogy segítse az afgán erőket –, valamint a tálibokkal folytatott béketárgyalások folytatásával.

Ez utóbbi az egyik legfontosabb megoldásra váró probléma, hiszen a választók többsége elsősorban békét akar. Wagner Péter, a Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerint akármelyik jelöltet nézzük is, szinte lehetetlen feladat előtt áll majd, hiszen a szemben álló felek olyan elvárásokat támasztanak egymással szemben, amelyeket egyikük sem hajlandó teljesíteni.

„Ahhoz, hogy egy polgárháború befejeződjön, katonailag le kell győzni a másikat. Ez itt nem fog bekövetkezni, mert a táliboknak van egy pakisztáni hátországuk, és a kormány kiszorítani sem tudja a szervezetet Afganisztánból. A másik megoldás, hogy megegyezzenek. Ehhez azonban közös nevezőt kellene találni, de az ellentét túl nagy a kormány és a tálibok között. Ráadásul a lázadók a nyugati jelenlét semmilyen formáját nem nézik jó szemmel, márpedig egy biztos: akárki lesz is az elnök, külföldi támogatás nélkül könnyen kicsúszhat a kezéből a gyeplő.

A távozó elnök, Hamid Karzai jövőbeli elképzeléseiről egyelőre nem sokat tudni. Megfigyelők azt is kisebbfajta csodának tartják, hogy halálos merénylet nélkül megúszta a két elnöki ciklusát. Köztudott az is, hogy a nyugati politikusokkal a 2009-es, nyilvánvaló választási csalásokkal kísért elnökválasztás óta nincs már jóban.

Kabulban azt suttogják, hogy most Putyin módra a nemzet atyjaként szeretne hatalomközelben maradni. Talán ennek a jele, hogy az elnöki évek után az afgán főváros központjában, az egykor a titkosszolgálatok által használt komplexumban fog lakni, amelyet máig négy és fél méteres falak, szögesdrót és Kalasnyikovok védenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.