galéria megtekintése

Rezsicsökkentésben verhetetlenek vagyunk: nyakra-főre buheráljuk a mérőórákat

9 komment


Marnitz István

Még ma is akad, aki egyszerűen betöri az áram-, gáz- vagy vízmérő üvegét, és megakasztja a számlálót. Igaz, ennél kifinomultabb megoldások is akadnak a – végül elkerülhetetlen – fizetés elodázására. Az előbb-utóbb mindenképp bekövetkező ellenőrzésig ez ugyan biztosíthatja a sajátos „rezsicsökkentést”, ám azt követően bizonyosan százezres-milliós kötbért kell fizetni – figyelmeztet a közműhatóság.

Évente mintegy 1500 esetben bízzák meg a fogyasztók és a közműszolgáltatók szabálytalan vételezéssel kapcsolatos viták rendezésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt (MEKH) – közölte tájékoztatóján Kolozsi Sándor fogyasztóvédelmi főosztályvezető. Az esetek 30-40 százalékában a fogyasztónak adnak igazat – tette hozzá.

Nem érdemes trükközni, előbb-utóbb minden kiderül – figyelmeztet Kolozsi Sándor fogyasztóvédelmi főosztályvezető
Koncz György / Népszabadság

Azt, hogy az utóbbi idők során közműlopás gyanújába keveredett hírességek, mint például Galambos Lajos – Lagzi Lajcsi – avagy Kocsor Zsolt – Kozsó – igénybe vették-e a MEKH szolgáltatásait, nem tudni. Mindazonáltal a hivatal sajtóakciója bizonyára nem független attól, hogy a nagybani áram-, gáz- és vízlopás gyanúja immár a celebvilágot is elérte.

 

Nem érdemes trükközni, előbb-utóbb minden kiderül – szól a MEKH központi üzenete, amit a tájékoztatón bemutatott „Óvja mérőóráját” című kiadvány is hangsúlyoz. Az évi másfél millió helyszíni mérővizsgálatból a szolgáltatók körülbelül húszezret foganatosítanak kifejezett lopásgyanú miatt. Ilyenre az szolgáltathat alapot például, ha a fogyasztás hirtelen leesik.

Amennyiben mérővizsgálatot rendelnek el, az ügyfél kötelessége a mérő sértetlenségének biztosítása, és tűrnie kell az ellenőrzést is. Ellenállás esetén a cég a mérőt akár karhatalommal is megközelítheti. Ám a gyanú a vizsgálatoknak csak néhány százalékában bizonyosodik be. Ebben az esetben a mérőt leszerelik, bedobozolják és lezárják. A helyére lehetőség szerint új, hibátlan szerkezetet helyeznek.

A jegyzőkönyvet a fogyasztónak kötelessége aláírni; ha ezt nem teszi meg, csak magának árt, mivel a hivatalos dokumentumokba írt, szignóval hitelesített, utólag nem pótolható saját megjegyzések perdöntő szerepet játszhatnak az esetleges viták során – véli Kolozsi Sándor. A félreértések elkerülése végett jó, ha a fogyasztó a vizsgálat és az esetleges leszerelés, bedobozolás alatt végig jelen van, és aláírása szerepel a zárószalagon is. Ezután a dobozt csak független igazságügyi szakértő bonthatja ki, amire szintén meghívják a fogyasztót. Együttműködés híján a jegyzőkönyvet független tanú hitelesíti.

Több „buhera”-megoldást is bemutattak a szakemberek. Ezekkel ne próbálkozzon senki, tuti bukás a vége
Koncz György / Népszabadság

A tájékoztatón több „buhera”-megoldást is bemutattak. A hangsúlyt nem az erre szakosodott bűnbandák által alkalmazott legkifinomultabb módszerekre helyezték, bár a főosztályvezető szerint felfedezhetetlen, visszafordítható beavatkozás nem létezik. Viszonylag egyszerű eset, amikor betörik a mérő üvegét és valamivel megakasztják a mérőt. Más esetben letépik a plombát, azt egy – jellemzően gyenge – utánzattal pótolják, vagy csak egyszerűen szöget dugnak a helyére. Sok esetben átkötik a mérő előtti és utáni szakaszt, de előfordul, hogy már a mérő előtt szabálytalan leágazást alakítanak ki. Bukkantak már fordítva beszerelt, visszafelé forgó gázmérőre is. A vízmérőt sokszor egyszerűen megolvasztják, ami a következő ellenőrzésig szintén biztosítja a sajátos "rezsicsökkentést". Bonyolultabb megoldás, amikor az árammérőt magasabb fogyasztásra „bővítik” – ami fokozottan tűzveszélyes –, avagy olcsóbb éjszakai áramot használnak illegálisan.

Arról, hogy országosan mennyi áramot, gázt és vizet lophatnak el évente, hány büntető és polgári per zajlik, illetve ezek közül hány végződik jogerősen elmarasztaló ítélettel, nincs adatuk. Az azonban biztos, hogy a kár szolgáltatónként milliárdos nagyságrendű. (Igaz, a szabályok szerint az ellopott termék ellenértékét a becsületes fogyasztók tarifájára terhelik.) A fogyasztónak bárminemű sérülést azonnal jeleznie kell a szolgáltató felé. A cég esettől függően százezres-milliós kötbérrel bünteti a felhasználót.

A csalók szociológiai összetétele vegyes, de a főosztályvezető benyomása szerint nő a módosabbak aránya. A beadványok száma csökkenő ívet mutat, ám ez nem feltétlenül a visszaélési kedv mérséklődésére, hanem a szolgáltatói módszerek finomodására utal – véli a főosztályvezető.

Sok a gond az albérlőkkel

Ingatlan-adásvételkor a mérő közös átírását a hálózati szakemberek nyolc napon belüli helyszíni vizsgálata követi. Amennyiben itt gyanús jeleket észlelnek, a felelősség az előző tulajdonost terheli. Ez ügyben a legtöbb fejfájást az albérletek okozzák: ha ilyenkor nem írják át a fogyasztót és elmarad a helyszíni szemle, a lakás tulajdonosa későbbi trükközésgyanú esetén nem háríthatja a felelősséget az albérlőre. A helyszíni vizsgálat után az új tulajdonos aláírásával igazolja, hogy a mérőt sértetlenül átvette. Ha későbbi vita esetén a hálózati cég ezt a bizonylatot nem tudja felmutatni, a hivatal minden további nélkül a fogyasztónak ad igazat. A hivatal csak akkor áll a szolgáltató pártjára, ha az általa benyújtott bizonyítékok teljes körű, zárt láncolatot alkotnak. A felek ugyanakkor a MEKH-határozat után, illetve helyett is fordulhatnak a polgári bírósághoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.