galéria megtekintése

Lehetne olcsóbb a gáz, de inkább a saját zsebét tömi az állam

11 komment


Marnitz István

Értesülésünk szerint három-négymilliárd forint körüli összeggel stafírozhatja ki az állam az újonnan a Miniszterelnökséghez került szolgáltatókat, amely abból adódik, hogy a nemzetközi energiaár-csökkenés nyomán csökkentették a nagykereskedelmi árakat, de szinten tartották a lakossági gázdíjat.

Az állam újdonsült tulajdonosként beláthatta, hogy túl alacsony a szolgáltatók árrése – vélekedett lapunknak Kaderják Péter, a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont vezetője, aki üdvözölne egy valóban átlátható nagykereskedelmi árat. A lakossági tarifacsökkentés szerinte azért is maradhatott el, mert a kormány tartalékolhat a külföldi energiatulajdonosok felé százmilliárdos kifizetéssel fenyegető uniós kötelezettségszegési eljárásra. Mindezek kapcsán más szakértők számos aggályt vetnek fel.

A kormány a rezsicsökkentés eredményének megőrzését ígérte, amit tart is – reagált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kérdésünkre, hogy a nagykereskedelmi gázár csökkentését miért nem érvényesítették a lakossági rezsiben. Mint elsőként megírtuk, április elsejei hatállyal a kormány – nagy valószínűséggel a nemzetközi olajárak és így az orosz gázár esése okán – visszavágta a lakossági gáz állami nagykereskedője, az MVM által a szolgáltatók felé felszámítható tarifát. Ám a lakossági díjak ugyanilyen mértékű csökkentés helyett szinten maradtak. Vagyis nőtt az immár állami – a nagykereskedő és a fogyasztók közé ékelődő – szolgáltatók haszna. Ez azért különösen figyelemre méltó, mert a szolgáltatók pont most lettek államiak.

A világpiac rezsicsökkentése hozzánk nem jut el
A világpiac rezsicsökkentése hozzánk nem jut el
Czeglédi Zsolt / MTI

 

A végfogyasztói ár nem változik – erősítette meg a szaktárca, felhíva a figyelmet, hogy 2013 óta több mint 25 százalékkal csökkent a lakosság – az úgynevezett egyetemes szolgáltatás – gáztarifája. A háztartások díjainak megállapításánál a gázcégek indokolt költségeit veszik alapul – írják. Ennek felmérése a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) dolga. Figyelembe veszik az energiahordozók árának „esetleges csökkenését” is. A kőolaj árának változása a lakossági gázdíjnak csak mintegy 18 százalékát befolyásolhatja közvetlenül. De annak esését ellensúlyozza a dollár és az euró erősödése.

Megkeresésünkre a hivatal biztosított arról, hogy folyamatosan vizsgálják a „több tényezőből álló” költségeket.

Csikorgó PR-panelek

Az NFM és az – elvben független – MEKH nyilatkozata szinte szóról szóra megegyezik, például a mondásban is, hogy Európán belül nálunk a második legalacsonyabb a lakossági gázár. Valójában ugyanakkor ez csak az EU-n belül igaz. Számos unión kívüli európai állam polgárai olcsóbban kapják a gázt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.