galéria megtekintése

Devizahitelek: jelzésértékű kedvezmény

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 08. számában
jelent meg.


Horniák Balázs
Népszabadság

Az árfolyamból valószínűleg alig enged majd a kormány, a devizahitelesek ügyvédje szerint viszont a szerződéseknek még vagy tucatnyi elemét kell vizsgálni.

„Nem zárja ki” Varga Mihály, hogy a devizahitelek kivezetése miatt „a bankadó felülvizsgálata, átgondolása megtörténhessen, hiszen a bankoknak súlyos áldozatot kell majd hozni az ügyfelek kárpótlása érdekében”. A nemzetgazdasági miniszter azonban azt is hozzátette: „ennek nem most van itt az ideje, nem öntjük ki a fürdővízzel a gyereket is”. Kiemelte: „a különadó nagyon fontos része volt a magyar gazdaság stabilizációjának, a közteherviselés új formájának megteremtésének, nem hiszem, hogy ebben az ügyben Brüsszel álláspontját kellene nekünk elfogadni”.

A devizahitelesek legfontosabb követelését nem teljesíti a kormány
A devizahitelesek legfontosabb követelését nem teljesíti a kormány
Kurucz Árpád

Varga Mihály hétfőn az M1 Ma reggel, majd a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt: egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések visszafizettetése egy ügyfélnél mekkora törlesztőrészlet-változással járhat, de abban biztos, hogy jelentősen csökkennek a törlesztőrészletek. A miniszter úgy fogalmazott: korainak tartja még azt a kérdést, hogy mekkora összeget jelentenek az intézkedések a bankoknak.

 

Ugyan meglehetősen tág becslést adott, de az előbbi kérdésben vállalkozott a kalkulációra a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal a HírTV P8 című műsorában azt mondta, hogy a tisztességtelenül beszedett pénzek visszatérítése (ez a még élő hitelszerződéseknél vélhetően a tőketartozás összegét csökkenti majd), az eredeti kamatfeltételek helyreállítása, valamint a devizahitelek a piacinál kedvezőbb árfolyam melletti forintosításának köszönhetően az ügyfelek havi törlesztőrészlete 25–40 százalékkal csökkenhet.

A jelentős szórás egyik oka, hogy a bankok még csak most kezdik el összeszámolni, hogy az érintett volt és jelenlegi ügyfeleiknek mennyi jár vissza, így erről pontos adatok még nem állnak rendelkezésre. Emellett a kormány sem döntött még az elszámolás módjáról, amely szintén jelentős hatással lehet arra, mennyivel csökken a törlesztő. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank becslését alapul véve, amely a teljes bankszektor esetében 600–900 milliárd forintos költséggel számol, az árfolyamrés és a kamatemelés visszatérítése számításaink szerint 15–30 százalékkal csökkentheti a törlesztőrészletet.

Ebből az következik, hogy a devizahitelek forintra váltása során már csak tízszázalékos diszkontot adna a kormány az árfolyamból. Persze a bankoknak ez a „kicsi” is nagy érvágást jelent: a jelenlegi állományi adatokkal számolva csak a devizaalapú lakáshitelek kivezetésénél egy ekkora kedvezmény 178 milliárd forintos mínusz a pénzintézeteknek, míg az öszszes lakossági devizaalapú hitel forintosítása esetén már 360 milliárd.

Ám valószínűleg a veszteségszámláló itt még nem áll meg. Ugyan a kormány most az elszámolásból kihagyta a végtörlesztőket, illetve azokat, akiken a Nemzeti Eszközkezelő segített, ám ez nem jelenti azt, hogy ők ne perelhetnének.

A több mint ezer devizahiteles ügyben érdekelt Léhmann György szerint pedig a Kúria jogegységi döntése alapján támadható a bíróságon az a banki gyakorlat, hogy a teljes árfolyamkockázatot ügyfeleikre hárították. Az ügyvéd úgy látja: a már említett elemek mellett a hitelszerződéseknek még tucatnyi olyan része van, amelyet vizsgálni kell.

Tájékoztatása szerint egyik ügyében a Fővárosi Ítélőtábla most éppen ezt teszi: megvizsgálja például az elidegenítési és terhelési tilalommal kapcsolatos kikötéseket, a fedezetkiegészítésre vonatkozó előírásokat, a szerződés felmondásának lehetséges okait, a késedelmi kamat és a hitelkeret-beállítási jutalék mértékét, valamint az átütemezési, a végtörlesztési, a fedezetkezelési és a szerződésmódosítási díjakat. A kérdés minden esetben ugyanaz: az ügyfelek számára ezek a tételek átláthatóak és így tisztességesek voltak, vagy sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.