galéria megtekintése

Hangszóróval és füstbombával védenék a trafikokat

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 08. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Okkal tartanak a rablótámadásoktól a trafikosok, a statisztikai adatok tanúsága szerint a dohányüzleteket sokkal gyakrabban érik támadások, mint a kisboltokat. A kormány a kaposvári eset után a szabályozás felülvizsgálatát ígérte, de eddig nem tett semmit.

Sokkal nagyobb eséllyel válik rablás áldozatává a trafikos, mintha bármilyen más kiskereskedelmi üzletben dolgozna – derül ki az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika adataiból. A már lezárt ügyeket tartalmazó kimutatás szerint az idei első öt hónapban a Magyarországon működő 6300 trafikra 26 rablás jutott, míg a hozzávetőleg 50 ezer, kisebb méretű, vagyis a rablók célpontjának számító egyéb bolt közül 46-ban volt rablótámadás. (Lapunk június 8-ai számában tévesen 625 támadásról írtunk – a hibáért elnézést kérünk.)

A parlament múlt keddi rendészeti bizottsági ülésen Pintér Sándor arról beszélt, hogy nem a trafikok kirakatát takaró, át nem látszó fóliával van a baj, mivel szerinte a kisboltok zöménél is kitakarja valamilyen sötétítő az eladóteret. A belügyminiszter szerint a trafik biztonsági szempontból (általában egy eladó viszonylag sok készpénzzel) a pénzváltókra hasonlít, így a dohányboltok eladóterére szerelt golyóálló üveggel lehetne a jövőben elejét venni a támadásoknak.

Biztonságtechnikai szakértők szerint a golyóálló üveg beszerelése trafikonként több millió forintba kerülhet, márpedig gyakorlatilag kizárható, hogy az amúgy is vegetáló vagy éppen a csőd szélén tántorgó trafikok ki tudnának termelni egy ilyen volumenű beruházást. Csikós Gellért, az Országos Kereskedelmi Szövetség kereskedelembiztonsági munkacsoportjának vezetője úgy véli, hogy az elsötétítés nagyon is növeli annak esélyét, hogy egy trafikos rablás áldozatává válik.

 

 

Ideális alkalmi terep

A biztonságtechnikai szakértő – aki korábban több mint tíz évig az egyik nagy áruházlánc országos biztonsági igazgatója volt – azt mondja: érdemes lenne vizsgálni, hogyan változott a rablások száma, az elkövetések jellege ahhoz képest, amikor még a dohányboltok a vásárlók által sűrűn látogatott helyeken, például hipermarketek üzletsorán is működhettek.

Helyszínelés fegyveres rablás után – minden hétre jut legalább egy támadás
Helyszínelés fegyveres rablás után – minden hétre jut legalább egy támadás
Mihádák Zoltán / MTI

Csikós szerint olyan kockázatelemzésre lenne szükség (vagy ha ilyen készült, akkor nyilvánosságra kellene hozni), amelyből kiderül, hogy pontosan milyen elkövetési módok jellemzik a trafikrablásokat, s az érintett hatóságok és szakmai szervezetek bevonásával kellene megtalálni a trafikosok számára is vállalható biztonsági megoldást.

Ami egyelőre biztosnak tűnik, hogy a trafikokat támadó rablók egy része alkalmi bűnöző, pillanatnyi ötlet nyomán dönt úgy, hogy kirabolja a dohányüzletet. Ha ez így van, a trafik jellegzetességei, vagyis a kicsi zárt tér, a fóliázott üveg, a jellemzően magányos eladó nagyon is bátorítja az alkalmi rablókat. Ráadásul ebben az elkövetői körben jellemzőbb, hogy adott esetben a tetthelyen elveszítik uralmukat az idegeik felett, bepánikolnak, és a vagyon elleni bűncselekménynek indult törvénysértés végül súlyosabb ügybe torkollhat.

Az elkövetői kör másik részét azok a valamivel rutinosabb rablók jelentik, akik előre eltervezik az akciót, így akár többször is próbavásárlást, terepszemlét hajtanak végre a kiszemelt helyszínen. Csikós szerint az ilyen esetek felderítési valószínűségét nagyban növelné, ha a jelenlegi adatvédelmi szabályokkal szemben nem három napig, hanem jóval hosszabb ideig lehetne tárolni a trafikok biztonsági kameráinak a felvételeit. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a tervezgetés és az akció végrehajtása között akár 30–60 nap is eltelhet – az adatvédelmi szabályoknak pedig egy napig is éppúgy meg kell felelni, mint 30 napig.

Nem rettent el a kamera

A biztonsági szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a trafikosoknak ma is számos lehetőségük van arra, hogy elhárítsák vagy csökkentsék a rablás bekövetkeztének a kockázatát. A közvélekedéssel szemben a dohányboltokban alkalmazott videokamera-rendszernek jellemzően nincs elrettentő hatása, annak inkább később, a rabló felderítésében van szerepe – már ha sikerül beazonosítani a gyakran szemcsés, rossz minőségű felvételről az elkövetőt. Ugyan a trafikosok is próbálnak spórolni a videokamerákon, ám az sem ritka, hogy hozzáértés híján drága pénzen (egy minőségi kamerarendszer ára 30–120 ezer forint között van) gyenge felbontású kamerákat vásárolnak.

Úgy véli, hogy a trafikokban – kockázati elemzés alapján – lenne helye más biztonsági berendezéseknek, így például bizonyos helyeken kiadóablakot lehetne szerelni az üzletre, vagy a távfelügyelet is megoldás lehet. Utóbbi azt jelenti, hogy a rablót egy megfigyelőközpontból, az üzletben elhelyezett hangszórót használva felszólítják, hogy hagyja el a helyiséget, s így az elkövető számára egyértelművé válik, hogy az eladó nincs egyedül. Külföldön bevett módszer – illetve elvétve Magyarországon is előfordul – a füstbomba alkalmazása, így az ilyen készülék rablásnál egy pillanat alatt sűrű, átláthatatlan füsttel borítja el a helyiséget, lehetetlenné téve a rablónak az akció folytatását és az erőszakos fellépést az eladóval szemben.

Sok trafik, sok támadás

Bár a kaposvári tragédia, az emberöléssel végződő trafikrablás után a kormányoldalon is felmerült, hogy felül kellene vizsgálni a trafiktörvény vonatkozó előírásait (a jogszabály ugyan nem írja elő a kirakatok lefóliázását, de azt igen, hogy az utcáról ne lehessen belátni az eladótérbe), a kormány egyelőre nem tett semmit az ügyben. A tragédiát követő napokban Szita Károly polgármester még arra szólította fel a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy módosítsa a trafikokra vonatkozó szabályokat, és törölje el az üzletek átláthatatlanságát előíró passzusokat. (A terület amúgy a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik.)

A trafikrendszer atyja, Lázár János kancelláriaminiszter pedig már úgy fogalmazott, hogy amennyiben mutatnak neki konkrét adatot a fólia és a rablás valószínűsége között, akkor módosítanak a jogszabályon. Bár időközben nyilvánosságra került, hogy a trafikokat jóval gyakrabban rabolják ki, ám ez láthatóan nem győzte meg a kormányoldalt, így Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár valamivel később már úgy látta, hogy azért ér támadás sok trafikot, „mert sok dohánybolt van az országban”. Kerestük az NGM-et, hogy a sorozatos trafikrablások nyomán tervezik-e módosítani a dohányboltokra vonatkozó szabályokat, ám a minisztérium nem válaszolt kérdéseinkre.

Öt év alatt közel ezer eset

A trafikrendszer elindulása, 2013 júliusa óta összesen 878 esetben indult eljárás valamilyen, dohányboltban elkövetett bűncselekmény miatt – írta válaszában Pintér Sándor belügyminiszter Varju László DK-s képviselő kérdésére. Pintér azt nem fejtette ki, hogy ebből mennyi volt a tényleges rablás és mennyi az egyéb törvénysértés, például bolti lopás vagy betörés.

A súlyosnak ható adatokat Pintér a maga részéről azzal fejelte meg, hogy a parlament rendészeti bizottságának múlt keddi meghallgatásán közölte: a trafikok nagyobb támadási aránya azzal magyarázható, hogy „viszonylag sok pénz van ott és csak egyetlen alkalmazott”, sikeresen ráerősítve ezzel a könnyű zsákmánynak vélt trafikokról szóló sztereotípiákra. Mint emlékezetes, a halálos kimenetelű kaposvári trafikostragédia is rámutatott, hogy a közvélekedéssel szemben a dohányboltokban valójában jobbára csak pár tízezer forint készpénz található, a kasszákat gyakran ürítik, komoly fogásra esélyük sincs a rablóknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.