galéria megtekintése

Választás 2014: Ha győzni akarsz, segítsd az ellent!

3 komment

NOL

Tudatos stratégia is lehetett a Fidesz részéről Vona Gábor gyöngyösi indulásának segítése egy játékelméleti szakember szerint.

Első pillantásra abszurdnak tűnik, de igaz: a jelöltállításkor lehetett olyan helyzet, amikor egy-egy pártnak az volt az érdeke, hogy egy-egy konkurens jelölt is elinduljon, és akár szimpatizánsainak segítségével támogassa az ellenfelet az induláshoz szükséges aláírások begyűjtésében. A meglepő stratégia magyarázata a 2012-ben hatályba lépett új választási törvényben keresendő – állítja Kóczy Á. László, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja (MTA-KRTK) Játékelméleti Kutatócsoportjának vezetője.

Radikális változás - fideszes segédlettel?
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Felháborodást keltett a kormányzópártban, hogy Gyöngyös fideszes polgármestere, Faragó László segítette Vona Gábor jelöltté válását. Rogán Antal bejelentette, hogy az eset miatt megvonják Faragótól támogatásukat, holott Kóczy Á. László szerint egy ilyen szokatlan lépés akár egy tudatos stratégia része is lehetne.

 

A képviselőjelöltek ajánlását többen bírálták, elsősorban a bizniszpártok lehetséges megjelenése miatt. Míg ez elsősorban finanszírozási kérdés, a taktikus ajánlások révén a választás eredménye is befolyásolható. Az új választási törvény szerint ugyanis több jelöltünk is lehet, a választás egyfordulós, és a nyertes is kap töredékszavazatokat, mivel a nyeréshez szükséges szavazatokon túl is minden ide kerül.

"Ha a körzetben az A, B, C párt 9, 6, illetve 4 szavazatot kap, akkor amellett, hogy az A képviselőjelöltje bejut a parlamentbe, a nyeréshez mindössze 7 szavazatra volt szüksége, az e fölött kapott 9-7=2 szavazatot a B és C párt 6, illetve 4 szavazatával együtt az országos listához írjuk. Az induló pártok tehát nemcsak a körzetet szeretnék megszerezni, hanem a töredékszavazatok minél nagyobb részét is" - állítja a kutató.

Az „oszd meg és uralkodj" elve a pártszövetségek miatt aligha működik, azonban a nyertes számára előnyös lehet egy harmadik erő támogatása. Az előny akkor jelentkezhet, ha a C párt szavazói közelebb állnak a második erőhöz, B-hez, és így a C jelölt indulása növeli az A és B szavazatai közti különbséget.

Vegyünk egy körzetet, ahol 20 lakos adja le szavazatait az A, B, C jelöltekre. Ha csak A és B, a két nagy párt indul, A 10-8 arányban nyer. Ha C is megszerzi a szükséges ajánlásokat, A-hoz és B-hez való viszonyától függ az eredmény. B akkor sem tudja javítani az eredményét, ha C elsősorban A-tól visz el szavazatokat: a megszerzett töredékszavazatok száma nő, miközben a B által megszerzettek száma nem, így aránya csökken. Ha C inkább B-hez közeli és az általa mozgósított új szavazók száma nem túl nagy, A növelheti töredékszavazatainak arányát. A kitalált példa olyan reális esetet mutat be, amikor legnagyobb előnyhöz akkor jut a győztes, ha a legerősebb ellenfelét gyengítő, attól szavazatokat elszívó párt képviselője is a színre lép.

Az alábbi táblázat összefoglalja a három szcenáriót feltüntetve a szavazatokat (*jelöli az egyéni mandátum nyertesét), a töredékszavazatokat és a töredékszavazatok részesedését az összesből.

A példával bemutatott hatás általánosan igaz, tehát jól járhat egy (relatív) többségi támogatást élvező párt azzal, ha aktivistái, szavazói ellenzéki jelölteket ajánlanak.


  Csak 2 párt indul
 C inkább B-hez közeli
 C inkább A-hoz közeli
  szavazattöredék
%
 szavazattöredék
%
Szavazat
töredék

%

A
 10*1
11
 9*2
17
 8*0
0
B 88
89
 66
50
 77
64
C nem indul
   44
33
 44
36
 Össz. 189
100
 1912
100
 1911
100

„A játékelmélet nemcsak játék és nemcsak elmélet: hasznos minden olyan konfliktus vagy élethelyzet modellezésében, ahol előnyt, jelen esetben több listás mandátumot hozhat a stratégiai döntés vagy cselekvés. A háborús konfliktusoktól kezdve az olyan nehezen eldönthető kérdésekig, hogy például érdemes-e bekapcsolódni egy országnak egy nemzetközi vezetékhálózatba, számos gyakorlati területen képes a szereplők várható viselkedésének modellezésére és ad kézzelfogható választ és segít a döntés-előkészítésben" – mutatott rá a közgazdász-matematikus.

Az MTA Lendület programjának segítségével összeállt kutatócsoport játékelméleti kérdéseket is vizsgál. A kutatók elsősorban olyan területekre koncentrálnak, amelyeknél externáliák, vagyis külső hatások keletkeznek és egy olyan kívülálló fél válik érintetté, aki eredetileg nem is vett részt a folyamatban. Az externáliák vizsgálata a XXI. században azért is nagy jelentőségű, mert számos olyan globális folyamat zajlik, amelynek hatásai mindnyájunkat érintenek: ilyen például a környezetszennyezés, a globális klímaváltozás vagy éppen a világgazdaság kérdései.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.