galéria megtekintése

Totális határzárral feleltünk az áradatra

9 komment


Lencsés Károly

A menekültválságra a Fidesz-kormány kétségkívül sajátos – unortodox – válaszokat adott.

Júliusban alig két hét elegendő volt arra, hogy az ideiglenes – fizikai – határzár létesítéséről, valamint a migrációval összefüggő egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést a parlament megvitassa, megszavazza, majd a köztársasági elnök aláírja. A jogszabályváltozások augusztus 1-jén léptek hatályba, ezt azonban a kormány képtelen volt kivárni, mert a magyar-szerb határ mentén a kerítés építését már előbb megkezdték.

Brüsszelt ez persze nem érdekli, az viszont annál inkább, hogy a törvénymódosítással nagyjából kiüresítették a menedékkérők jogorvoslathoz való jogát. Mindenkivel szemben gyorsított eljárást kell ugyanis lefolytatni, aki valamely biztonságos harmadik országon keresztül érkezett Magyarországra. A menedékkérelem elfogadhatóságáról, valamint arról, hogy fennállnak-e az elismerés feltételei, azóta 15 napon belül határozni kell. Az érintettek ezt követően három napot kapnak arra, hogy fellebbezzenek, míg a bíróságnak nyolc napja van a beadvány értékelésére. Ez az idő érdemi felülvizsgálatra édeskevés.

Az új szabályok szerint a hatóságok a kérelmezők jelentős részét az eljárás idejére akár be is csukhatják, amit szintén nem szeretnek az unióban. Az őrizetbe vétel oka önmagában akár az is lehet, ha az érintett személyazonossága nem ismert, és az esetek jelentős részében ez a helyzet. Amúgy túl sokszor nem éltek ezzel a lehetőséggel, mert augusztus második felétől a migránsokat hatósági segítséggel csak átutaztatták az országon. Ezért annak sincs különösebb jelentősége, hogy a nyitott befogadóállomásokon elhelyezett embereknek – akiknek a száma ma már az ezret sem éri el – dolgozniuk kell bármely, a közfoglalkoztató által meghatározott munkahelyen.

 
A kerítés mindenkit elriasztott
Veres Viktor / Népszabadság

A szeptember 15-én hatályba lépett újabb módosító csomag a helyzeten csak tovább rontott. Attól kezdve bűncselekménynek számít a kerítés megrongálása, s az is, ha valaki a műszaki zárral védett határszakaszon lép be illegálisan az ország területére. Ezt nevezték jogi „határzárnak". A kerítést a magyar-szerb határon szeptember 15-én, a magyar-horvát határon október 17-én „élesítették", de azóta ilyen okokból csak alig több mint ezer fővel szemben folytattak eljárást. A törvény szerint kiszabható végrehajtható szabadságvesztés helyett minden esetben csak a kiutasításról szólt a verdikt.

Az, hogy milyen jogsértés minősül bűncselekménynek, tagállami hatáskör, de szeptemberben a menedékkérelem elbírálásának szabályait is tovább szigorították. Kimondták, hogy Szerbia biztonságos harmadik ország, s aki onnan jön, annak a beadványát automatikusan elfogadhatatlannak kell minősíteni. Azzal viszont senki nem foglalkozott, hogy déli szomszédunknál a menekültügyi ellátórendszer nagyjából működésképtelen, és e kérdésben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az unió tagjainak többsége és civil szervezetek sora is egyetért.

Bevezették ugyanakkor a határon lefolytatott eljárás fogalmát, amikor a kérelemről már csupán nyolc nap alatt kell dönteni, s addig a menedékkérőt a szerb és horvát határon kialakított tranzitzónákban tartják. A kialakult gyakorlat szerint a döntésre ennél sokkal rövidebb ideig, esetleg csak órákig kell várni. A fellebbezés viszont nem halasztó hatályú. Aki tehát Szerbia felől lépi át a magyar határt, azt rövid úton kiutasítják, és ha jogorvoslati kérelmet nyújt be, annak elbírálására odakint várhat. Az Európai Bizottság szerint ez végképp elfogadhatatlan. Miként az is, hogy a tiltott határátlépés miatt folytatott – ugyancsak gyorsított – büntetőeljárások során az érintettek tolmácsoláshoz való jogát sem biztosítja a magyar állam.

A szeptember 15-től hatályos szabályok szerint tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet rendelhető el például akkor, ha napi ötszáz menekült érkezik, illetve amikor a migrációs helyzettel összefüggő olyan körülmény kialakulása valószínűsíthető, amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti. Ilyen esetben a rendőrség közterületeket lezárhat, nyilvános intézmények működését korlátozhatja, s az államhatár őrizetére katonákat is bevethetnek. Válsághelyzetet rendeltek el szeptember 15-én Bács-Kiskun és Csongrád, majd később Baranya, Somogy, Zala és Vas megyére. Az intézkedést – bár migránsok gyakorlatilag nincsenek – azóta sem vonták vissza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.