galéria megtekintése

„A diktatúra egy idióta uralma. A demokrácia százé”

Multikulti – egyeseknek szitokszó, másoknak a tolerancia kifejezése. Amerikában és Európában másként értelmezik. Az USA-ban egyszerre lehet valaki amerikai és más identitású is. Európában a párhuzamos társadalmak problémáira ráerősít a migrációs válság.

– Honnan jöttetek?

– Svédek vagyunk – csodálkoznak a kérdésen a maguk gyermeki mosolyával a Skillingaryd utcáján sétáló fejkendős lányok. Számukra természetes az, ami a mi szemünknek különös: hogy kerül egy alig több mint kétezer lelket számláló svéd kisvárosba fél tucat muszlim fiatal.

Azt mondják, családjuk megtartotta az iszlám vallást, de ők már svédek. Az idén lesz hetedik éve, hogy a skandináv országba érkeztek, többen közülük már ide születtek, miután szüleik menekültstátuszt igényeltek, és meg is kapták azt. – Nincs ebben semmi különös! – néznek ránk értetlenül, amikor a kisvárosi beilleszkedés sajátosságairól kérdezzük őket.

 

Gyerekként nekik valószínűleg kevesebb megpróbáltatáson kellett keresztülmenniük, mint szüleiknek. Az elfogadás és az elfogadtatás a svédeknél egészen kisgyerek korban kezdődik.

A menekült családok gyerekei már a kérelmük elbírálásának ideje alatt – ez hat hónap – is kötelesek iskolába és óvodába járni, ahol néhány hét alatt beilleszkednek az új környezetükbe. A szülők tanfolyamokon vesznek részt, szakmát és nyelvet tanulnak. Svédországban már ez is főállású elfoglaltságnak számít. Családtagonként napi 70 koronás, vagyis körülbelül 2400 forintos ellátmányt kapnak a napi ötszöri étkezésen és a szálláson kívül.

Ami a gyerekeknek természetes, az a felnőttként érkezetteknek már több kompromisszum megkötésével jár. A szomszéd város, Vaggeryd szíve-lelke a videotékás-boltos fiatalember, akihez eredetileg csak egy wifikódért ugrottunk be. Mikor megtudta, honnan érkeztünk, azonnal sziával köszönt. A barátnője győri, a kávégépét a görög ízléshez állította be, arab ételeket csak nála lehet kapni a településen, és mindent tud a rizsfőzés rejtelmeiről. Wasim Irakból menekült el 2003-ban, az amerikai–brit vezetésű invázió után, és ebben az álmos kisvárosban találta meg a számításait.

A településen élő bevándorlók nemcsak vásárolnak, beszélgetnek is Wasim (balra) boltjában
A településen élő bevándorlók nemcsak vásárolnak, beszélgetnek is Wasim (balra) boltjában
Kovács Klára / Népszabadság

– Kemény menet volt, de végül meggyőztük egymást az akkori polgármesterrel. Ő engem arról, hogy nem rasszista, én pedig őt arról, hogy nem azt várom, hogy a sült galamb csak úgy berepüljön a számba. Most már mindenki a barátom – emlékezik halvány mosollyal a beilleszkedést kísérő konfliktusaira.

Wasimot hallgatva az ember elhiszi, hogy a vaggerydi Video Hollywood egy kicsit a világ közepe. Ahova Allan Ragnarsson polgármester, a jobboldali Mérsékelt Párt politikusa ugyanúgy betér egy-két szóra, mint a tolószékben érkező iraki férfi. Ő májusban úszva menekült az Eufrátesz partján fekvő iraki városból, Ramadiból az Iszlám Állam offenzívája miatt.
A településen élő bevándorlók nemcsak beszélgetni térnek be hozzá, hanem leginkább vásárolni. Arab fűszereket, konzerveket és egyéb halal ételeket ugyanis csak itt kapni Vaggerydben. Wasim szerint a beilleszkedési nehézségek pont itt, az ételeknél kezdődnek.

Az a 250 menekült, akit a bevándorlási hivatal, a Migrationsverket döntése szerint Vaggerydnek be kell fogadnia, nem hajlandó ételt venni magához. – Udvariasságból két–három napig megeszik, amit eléjük tesznek, de utána inkább elutasítják és éheznek. Ez nem az ő ételük. A basmati rizs és a speciá­lis kenyér, a pita és a naan az. Szóltam a polgármesternek, de egyelőre semmi nem történt. Néha már ingyen adom, ami a menekülteknek kell – mutat körbe az üzlethelyiségben. A boltban, mintha a társadalom tükörképe lenne, tényleg mindent lehet kapni a Svédországban afféle nemzeti desszertnek számító medvecukortól, a lakritstól a tipikus arab édességeken keresztül egészen a baklaváig.

Hömpölygő tömeg

A szociáldemokrata pártelnök, Stefan Löfven vezette stockholmi baloldali kormány eredetileg 75 ezer menekülttel számolt 2015-re. Ellátásukra és az őket befogadó önkormányzatok támogatására pedig a jövő évi költségvetés négy százalékát, körülbelül 35 milliárd forintnak megfelelő svéd koronát tett félre. Ehhez képest az év végére 190-200 ezer menekült érkezhet.

A fűszeres-tékás fiatalember szerint nem a szándékkal van probléma, hanem azzal, hogy a pénzt nem sikerül mindig jóra fordítani, az egész folyamat pedig nagyon lassú. – Ha a diktatúra egy idióta uralma, a demokrácia micsoda? Száz idiótáé? – firtatja maró gúnnyal. Amúgy nincs felhőtlen a viszonyban néhány újonnan érkezett menekülttel sem. Néhány bosnyák – mordul fel – rájátszik Svédország ismert nagyvonalúságára, családdal együtt jelenik meg, és ad be menedékkérelmet, tudva, hogy úgyis elutasítás lesz a sorsuk. Csakhogy amíg ez hónapokkal később megtörténik, mindenki fejenként annyi segélyt kap, hogy gazdag emberként térhet vissza Bosznia-Hercegovinába. – Nekünk még a segély mellett is félholtra kellett dolgoznunk magunkat, hogy vigyük valamire – utal legyintve az egy-egy menekültgeneráció között kialakult feszültségekre.

Ami a száz idióta uralmát illeti, ha nem is a demokráciával kapcsolatban, de Wasimnak alighanem igaza van. Svédországban – amely kis túlzással fel is vág a nagyvonalúságával, hogy mindenkit befogadott a vietnami háború első dezertőrétől a Szíriában zajló polgárháború legutolsó menekültjéig – az első nagy augusztusi menekülthullám után tucatnyi menedékhelyet borítottak lángba a szélsőjobboldal szimpatizánsai Lundtól Malmőn át Umeáig.

Míg a huszadik század közepén a svéd egy elég homogén társadalom volt, mostanra minden negyedik ember külföldi gyökerekkel rendelkezik. Svédországban nincs évszázados hagyománya a multikulturális társadalomnak, a svédek csak az utóbbi évtizedekben tanulják a kultúrák együttélésének szabályait.

A nagyobb városokban formálódott át leginkább a népesség összetétele. Malmőben például mára 175 nemzetiség él egymás mellett, harmad-budapestnyi területen. A multikulturalizmus már az első, város­széli gyorsétteremben megmutatkozik, ahol a rasztahajú fiatalember keze alá dolgozik a török diáklány, az ételeket végül egy szőke hajú, kék szemű svéd srác nyomja a kezünkbe. De a sokszínűség a város bármelyik plázájában vagy kávézójában szembetűnő, hiszen annyi náció keveredik, hogy már szinte nem is keresi a szemünk a svéd vonásokat.

Ebbe a városba érkezik vonattal vagy komppal a menekültek többsége, akik hátrahagyva a német táborokat, inkább a svéd befogadásban bíznak. A menekültek tömeges érkezésével és a világ különböző nagyvárosaiban történt terrortámadásokkal együtt folyamatosan erősödnek a bevándorlásellenes felhangok is. A Svéd Demokraták pártja a menekültkérelmek gyakoribb visszautasítását és a már letelepedett bevándorlók beilleszkedésének segítését sürgeti. A radikális jobboldali párt elnöke nemrég kijelentette, hogy Svédországban a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatot a menekültstátuszt kapott muszlim bevándorlók jelentik.

A svéd kormány talán ezért is törekszik arra, hogy a menekülteket szétszórja az északi sarkkörtől a déli területek apró városkáiig mindenfelé. Egészen az elmúlt hétig nem működtek a szó hagyományos értelmében vett menekülttáborok sem. Eddig ugyanis vendégházakban és iskolák használaton kívüli tornatermeiben szállásolták el a menekülteket – külön a fiatalkorúakat, külön a családokat és külön az egyedülálló férfiakat –, tekintettel a vallási nézeteikre.
Azonban a menekültek nagy száma miatt – az 1990-es évek balkáni háborúi óta először – a Malmötől körülbelül harminc kilométerre fekvő, néhány száz lelkes Revingeby település egykori katonai kiképzőbázisának udvarán felépült az első tábor, ahol hőszigetelt sátrakban helyezik el az egyedülálló férfiakat.

A félelmekre és a közrend megóvására hivatkozva Svédország az utóbbi hetekben átmeneti időre ismét bevezette a határellenőrzést. – A rendőrség úgy véli, veszélyben forog a közrend és a lakosság biztonsága – indokolta az intézkedést Anders Ygeman belügyminiszter. A svéd kormány ezzel egy időben jelentette ki azt is, hogy az ország befogadóképessége elérte a határait. A kapuk záródnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.