galéria megtekintése

Újabb uniós eljárás fenyegeti a magyar kormányt

Még az idén kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Bizottság Magyarország ellen a júliusban és szeptemberben életbe lépett menekültügyi és határrendészeti törvénymódosítások miatt – tudta meg a Népszabadság.

Az eddigi kötelezettségszegési eljárások mellé hamarosan újabb társulhat.

Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Értesüléseink szerint Brüsszel elégedetlen a kifogásaira adott magyar válaszokkal, ezért decemberben úgy dönthet, hogy hivatalos figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak, és ezzel kezdetét veheti a kötelezettségszegési eljárás.

 

„Még az év vége előtt lépni fogunk”

– mondták lapunknak a helyzetet jól ismerő források, hozzátéve, hogy a végleges határozat még nem született meg. Úgy tudjuk, főként a menekült gyermekekkel való bánásmód miatt neheztel Brüsszel.

Szívélyes fogadtatás
Szívélyes fogadtatás
Balogh László / MTI

Vera Jourová igazságügyekért felelős biztos szerdán az Európai Parlament Magyarországról rendezett vitájában arról beszélt, hogy a menekültügyi és határrendészeti törvénymódosításokkal kapcsolatban emelt bizottsági kifogásokra november 5-én érkezett meg a magyar kormány válasza, de az nem oszlatta el az aggodalmakat. Forrásaink úgy tájékoztattak, hogy az észrevételek megfogalmazásának következő fázisa a kötelezettségszegési eljárás lehet. Mint arról lapunk beszámolt, az Európai Bizottság október 6-án küldte el a jogszabályokkal kapcsolatos fenntartásait és tisztázásra váró kérdéseit Magyarország állandó EU-képviseletének.

Magára hagyott menekült gyerek Röszkén
Magára hagyott menekült gyerek Röszkén
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A testület két hetet adott a válaszra, a magyar kormány azonban további két hét haladékot kért, és csak november elején továbbította azt Brüsszelnek.

A Bizottság 12 oldalas levele hat ponton vélte aggályosnak – és az EU-jogszabályokkal való megfelelés tekintetében megkérdőjelezhetőnek – a magyar törvénymódosításokat.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kifogásolta többek között a magyar–szerb határon beérkező menedékkérelmek szinte rendszerszerű elutasítását, a határátlépés büntetőjogi szankcionálását, a határátkelők bezárását, a hadseregnek biztosított határrendészeti hatásköröket, és hiányolta az elutasító menekültügyi döntések hatékony jogorvoslatát. – Súlyos aggályok merülnek fel a gyermekek jogainak tiszteletben tartása terén is – fogalmazott a levél, külön megemlítve, hogy a törvénymódosítások nem rendelkeznek a gyerekeket megillető különleges bánásmódról a menekültügyi eljárás során. Információnk szerint a kifogásolt előírások közül Brüsszel különösen a gyermekekkel kapcsolatos törvényi szabályokat, illetve hiányosságokat ítéli elfogadhatatlannak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.