galéria megtekintése

Pintér titkolja, mennyiből nem találták meg a mobilokat

13 komment


M. László Ferenc

Továbbra sem hajlandó elárulni a belügyminiszter, hogy mennyibe került az Orbán Ráhel lagziján eltűnt két telefon utáni giganyomozás. Az eljárás során 26 személytől vettek DNS-mintát, mégsem jutottak eredményre.

„A bűnügyi költség a büntetőügy iratainak részét képezi (...) a büntetőügy irataiba csak a törvény által erre feljogosított személy tekinthet be, továbbá felvilágosítás annak adható, akinek az eljárás lefolytatásához, illetőleg annak eredményéhez jogi érdeke fűződik" – így hárította Kész Zoltán független veszprémi képviselő kérdését a belügyminiszter. Pintér Sándor nem volt hajlandó elárulni, hogy mennyibe került a nyomozás, ami az eddig nyilvánosságra került részletek alapján nem volt olcsó mulatság.

A miniszterelnök lánya 2013-ban ment hozzá Tiborcz Istvánhoz, a lagzit a Tiborcz-család birtokán tartották. Később kiderült, hogy a mulatságon eltűnt két iPhone 4s-es telefon, így a a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Életvédelmi Osztálya nyomozásba kezdett. Időközben olyan hírek is kiszivárogtak – és ezt a kormányfő stábja sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta –, hogy az egyik telefon Orbán Viktoré lehetett.

 

A nyomozás folyamán kihallgatták a személyzetet, a lagzin dolgozók mindegyikétől DNS-mintát is vettek, amely a sajtóban megjelent becslések szerint több millió forintba is kerülhettek. Az egyikük, Csókási László a nyilvánosság elé állt, és arról beszélt, hogy megalázó eljárásnak vetették alá őket. Az RTL Klub híradója még tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy a nagyszabású és drága nyomozás nem jutott eredményre, az ügyet lezárták.

Kész Zoltán február 2-án írásbeli kérdést intézet Pintérhez, melyben a nyomozás részletei, illetve a pontos összeg iránt érdeklődött. A belügyminiszter február 25-én keltezett válaszában azt írta: Kész az idézett törvényhelyek szerint nem tartozik azon személyek közé, akiknek kiadható egy ilyen adat.

Pintér szerint egyébként nem lehet különleges eljárásról beszélni, szerinte a rendőrségnek az a dolga, hogy mindent megtegyen „az elkövetők felderítése érdekében, felhasználva a kriminalisztika minden eszközét". A miniszter megemlítette, hogy a rendőrség akkor is nyomozott, amikor az MSZP vagy a Jobbik valamelyik képviselőjétől loptak el „számítástechnikai eszközt vagy mobiltelefont".

Az ügy egyébként ezzel még nincs lefutva. Az Átlátszó számos információt kért a rendőrségtől a nyomozással kapcsolatban, de ezek jelentős részének kiadását megtagadták. Ugyanakkor a portál kikérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) véleményét.

A NAIH február közepén megállapította, társadalmi érdek is fűződik ahhoz, hogy az adott ügyről a közvélemény tájékozódni tudjon. Mivel a büntetőügyet már felfüggesztették, és minősített adatot sem kért a lap, már semmi nem indokolja a tájékoztatás megtagadását a NAIH szerint. Tehát Pintér annak ellenére titkolózik, hogy a hatóság két hete már leszögezte, ezt nem teheti meg. Kérdés, mit tesz a Belügyminisztérium, ha márciusban lejár majd a 30 napos határidő, amit a NAIH állapított meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.