galéria megtekintése

Távol akarják tartani a kvótanépszavazástól a kivándorolt magyarokat

34 komment


Bita Dániel

A kormány nem kezdeményezi a választási törvény módosítását a külföldön dolgozók érdekében. A választási irodára vár – hiába.

A kormány célja, hogy azok az állampolgárok, akik részt kívánnak venni az október 2-i népszavazáson, tudjanak szavazni, és ezt a lehető legegyszerűbben tehessék meg – felelte kérdésünkre a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). A külföldön dolgozó magyarok mégse reménykedjenek abban, hogy a határon túl élő kettős állampolgárokhoz hasonlóan levélben voksolhatnak.

Magyar szavazók állnak sorban a londoni magyar nagykövetség épületénél
Magyar szavazók állnak sorban a londoni magyar nagykövetség épületénél
Kertész Róbert / MTI

A válasz ugyanis úgy folytatódik: amennyiben a Nemzeti Választási Iroda javaslatot tesz a választási eljárási törvény technikai jellegű módosítására, azt a kormány megfontolja. Ilyen javaslat azonban egyelőre nem érkezett, a kormánynak pedig „nincs szándékában módosítani a törvényt".

 

A KTK a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozik, amelynek államtitkára, Tuzson Bence már a hétfőn megjelent, a külföldön élők választójogi diszkriminációjáról szóló cikkünk után azt mondta: a megkülönböztetésnek a népszavazáson nincs alapja, és az NVI javaslatára a kormány kész lenne változtatni a szabályozáson.

A választási iroda azonban hamar visszadobta a labdát, Gáva Krisztián, az NVI elnökhelyettese az Inforádiónak azt mondta, a külföldön élők levélszavazata nem technikai módosítás lenne, ráadásul a strasbourgi bíróság és az Alkotmánybíróság is rendben lévőnek találta a mostani szabályokat. (Mint megírtuk, részben a szavazati jog különbözősége okán, ami a népszavazásra nem áll.)

Menetrend

A magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön élőknek:

- szeptember 24-én délután 4 ­óráig fel kell vetetniük magukat a külképviseleti névjegyzékbe a lakóhelyük szerinti jegyzőnél személyesen, levélben vagy a www.valasztas.hu oldalon

- 76 ország 105 külképviseletén van lehetőségük leadni a szavazatukat október 2-án (az amerikai kontinensen azonban szombaton tartják a voksolást)

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgároknak:

- nem kell ismét kérniük felvételüket a választói névjegyzékbe, ha a 2014-es parlamenti választás előtt ezt megtették, kivéve, ha leadott adataik megváltoztak

- a levélcsomagok kiküldését ­augusztus 20. után kezdik meg, s azoknak október 1-jén éjfélig kell postán visszaérkezniük a választási irodához, de szeptember 17-től a külképviseleteken is leadhatók

Abban alighanem igaza van az NVI elnökhelyettesének, hogy két hónappal a referendum előtt egy ilyen változtatás fennakadást okozna. Nem szólva arról, hogy a parlament, amely módosíthatná a törvényt, csak szeptember közepén ül újra össze. A fideszes Gulyás Gergely pedig már jelezte is: a levélszavazás csak végső eszköz, vagyis nem tervezik annak kiterjesztését.

A szocialista Ujhelyi István, aki online petíciót indított a külföldön dolgozók egyenlő választójogáért, tegnap technikai módosítás helyett a választási törvény érdemi és átfogó megváltoztatását sürgette. „Ha csak a kamunépszavazás idejére, átmenetileg foltozgatják a szabályokat, azzal beismerik, hogy valójában távol akarják tartani a sok százezer külföldre vándorolt magyart attól, hogy beleszóljanak az ország sorsába" – jelentette ki.

Jelenleg azonban nem úgy fest, hogy a kormány akár csak a kvótanépszavazásra egyenlő feltételeket akarna teremteni, noha a választási részvétel növelése (a több mint négymilliós érvényességi küszöb miatt) érdekében állna.

Levélszavazás Ausztráliától Svédországig

Ausztriában bárki választhatja a levélben voksolást, függetlenül attól, hogy a választás napján az országban vagy külföldön tartózkodik. Jellemzően a belföldön utazó osztrákok élnek ezzel a lehetőséggel. A májusi – azóta épp a levélszavazás körüli szabálytalanságok miatt érvénytelenített – elnökválasztáson 700 ezer levélszavazatot adtak le, s ezek közül csak 39 ezer érkezett külföldről. Az Egyesült Királyságban 2000 óta bárki szavazhat levélben. Ausztrá­liában is alanyi jogon kezdeményezhető a postai úton történő szavazás. Azok, akik valamilyen okból nem tudnak személyesen megjelenni a szavazókörökben, Litvániában is voksolhatnak postai úton, és bizonyos korlátozásokkal Szlovéniában is lehetőséget teremtettek erre. Svédországban a külföldön tartózkodók szavazhatnak levélben, de a turistákra ez nem érvényes. (L. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.