galéria megtekintése

Nem lesz fonódó sztrájk

2 komment


Lencsés Károly

Küszöbön a bérmegállapodás a MÁV-nál, mert a munkáltató és az érdekképviseletek már csak részletkérdéseken vitatkoznak. A BKV-nál viszont bejelentették a sztrájkbizottság felállítását, mert a vállalat továbbra sem állt elő érdemi ajánlattal. A volánosok kedden döntenek ugyanerről.

A MÁV 38 ezer dolgozója – illetve közülük az a nagyjából 36 ezer ember, aki nem keres havi 450 ezernél többet – 2,2 százalékos fizetésemelésre számíthat január 1-jéig visszamenőleg az idén. Emellett fél százalékkal emelik az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást, és két alkalommal 25-25 ezer forint egyszeri kifizetését ígérik. A cég korábban ennek csak töredékét ajánlotta, de hétfő reggel – vélhetően a sztrájkfenyegetés hatására is – újabb javaslattal álltak elő.

A szakszervezetek eredetileg egységesen ötszázalékos béremelést követeltek, 2,7 százalékot pedig bérfelzárkóztatásra kértek azokban a munkakörökben, amelyekben az alacsony fizetések miatt létszámhiány alakult ki. Bérfelzárkóztatás nem lesz, de ez Halasi Zoltán, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás elnöke szerint legyen a cég baja, hiszen bizonyos álláshelyeket a mostani fizetések mellett úgysem tudnak betölteni.

A 2,2 százalék is látszólag messze van az érdekképviseletek elképzeléseitől, de ez a kétszer 25 ezer forinttal, illetve a munkáltató nyugdíjpénztári hozzájárulásának emelkedésével együtt 150 ezer forintos havi fizetés esetén éves szinten 5,4 százalékot jelent, bár a magasabb jövedelműek ennél valamivel rosszabbul járnak. Halasi szerint tehát az eredeti célt alapvetően sikerült elérni, és ekkor még nem számoltak az szja egyszázalékos csökkenésének hatásával.

 

A helyzet ennyire mégsem egyszerű – árnyalja a képet Halasi, illetve kollégája, Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviseletek egyetértenek ugyanis abban, hogy a bérmegállapodásnak további feltételei vannak. Az egyik követelésük – emelte ki Meleg –, hogy a kétszer 25 ezer forintos egyszeri kifizetést december végén alapbéresíteni kell, tehát nagyjából 4200 forintot mindenkinek be kell építeni a fizetésébe. Vagyis: jövőre ennyivel magasabb bázisról kiindulva tárgyalhatnak majd. Egy minimálbéres esetében egyébként ez csaknem négy százalékot jelent, és a MÁV-csoport egyes cégeinél Meleg szerint minden második munkavállaló e körbe tartozik.

Kisiklottak a BKV-s bértárgyalások
Kisiklottak a BKV-s bértárgyalások
Lakatos Péter / MTI

Az érdekvédő hozzátette: feltételül szabták a kollektív szerződés bizonyos pontjainak módosítását, illetve azt, hogy szülessék középtávú megállapodás a vasutasok életpályamodelljéről, a MÁV-éven és a MÁV-esély programról. Ennek része a keresetek kiszámítható ütemű és jelentős emelkedése, de az is, hogy az eredeti munkakörük betöltésére egészségi okokból alkalmatlanná vált dolgozók foglalkoztatására kínáljanak az elbocsátás helyett valamilyen ésszerű megoldást. Meleg úgy látja, a munkaadó hajlana a megegyezésre, de ehhez a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyására is szükség van. A cég képviselői a szakszervezetek követeléseivel kapcsolatban keddre ígértek választ.

Meleg ugyanakkor hangsúlyozta: a vasútnál azok fizetését az idei szabályoknak megfelelően már korrigálták, akik tavaly csak a minimálbért, illetve a garantált szakmunkás bérminimumot keresték. Az ő esetükben a kiindulási alap az emelt bér, tehát a legrosszabbul fizetett dolgozók az átlagosnál lényegesen jobban járnak, és a múlt évihez képest legalább nyolc százalékhoz többet vihetnek haza.

A BKV-nál viszont tapodtat sem sikerült előrelépni – mondta kérdésünkre Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Az idei béremelésekre vonatkozóan továbbra sem kaptak a cégtől érdemi ajánlatot, ezért bejelentik a sztrájkbizottság megalakulását. Nemes különben örül, hogy a vasútnál esély mutatkozik a megegyezésre, miközben felvetődik benne: a közlekedési szakszervezetek körében kibontakozó széles körű együttműködés megtörésének szándéka is meghúzódhat e mögött.

Az elnök úgy tudja, a Volánnál működő szakszervezetek – miután ott is nulla százalékos a bérajánlat – kedden döntenek, hogy mit lépjenek. Szerdán pedig a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozatában az érintett egyeztetni fognak a további lépésekről. Nemes szerint ha nem lesz előrelépés, a sztrájktól sem riadnak vissza. A még elégséges szolgáltatást természetesen biztosítani fogják, tehát a járatok többsége elindul, legfeljebb a buszsofőrök nem fognak jegyet árulni és bérleteket ellenőrizni, amivel elég nagy kárt okozhatnak a munkaadónak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.