Felrúgták az alkut, leállnak a buszok és a villamosok Miskolcon

Sztrájk lesz, ez eldőlt. Már csak az a kérdés, a közlekedési dolgozóknak sikerül-e megállapodniuk a tulajdonossal az elégséges szolgáltatásokról.
Sztrájk lesz, ez eldőlt. Már csak az a kérdés, a közlekedési dolgozóknak sikerül-e megállapodniuk a tulajdonossal az elégséges szolgáltatásokról.

A Miskolc Holding Zrt.-vel, a miskolci városi közlekedés fenntartójával tavaly áprilisban állapodott meg a szakszervezet arról, hogy egységesen, januártól visszamenőleg három százalékkal emelik a közel háromezer dolgozó bérét. A megállapodást azonban a tulajdonos egyoldalúan felrúgta, s arra hivatkozott, hogy likviditási problémák miatt mégsem tudja teljesíteni korábbi ígéretét.

Fotó: Vajda János / MTI

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a Miskolc Holding 2015-re vonatkozó üzleti tervé­ben a kiadások és bevételek összesítésénél 18 millió forintos eredménnyel számoltak, vagyis a cég nem tűnik veszteségesnek. A szerkesztőségünk birtokában lévő előterjesztés szerint Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere azzal a megjegyzéssel szignálta ezt a dokumentumot, hogy a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. 2015-ös üzleti tervének jóváhagyásáról a sajtó tájékoztatása „nem indokolt".

Bérköveteléseiket tavaly októberben demonstrációval is megerősítették a közlekedési dolgozók. Ezt követően a cég új ajánlattal állt elő, amiben az szerepelt: csak a villamos és buszvezetők bérét emelik, s azt sem visszamenőleges hatállyal, hanem november elsejétől. Erre a szakszervezet közleményben úgy reagált: elfogadhatatlannak tartják, hogy a tulajdonos össze akarja ugrasztani őket, s továbbra is kitartanak az egységes béremelés mellett.

Zelenka László, a Miskolci Autó­busz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezete elnöke miskolci tudósítónknak azt mondta: miután az elmúlt hetekben sem jutottak közelebb az álláspontok, mindenképpen sztrájkolnak, már csak az a kérdés, mikor és milyen feltételekkel. Az elégséges szolgáltatásokról szerdán kezdik meg a tárgyalásokat a munkaadóval.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.