galéria megtekintése

Felmentéssel felérő büntetés

3 komment

B.A.
NOL

A legsúlyosabb vádak alól felmentették a Budapest Környéki Törvényszéken azt a férfit és nőt, akikről az ügyészség azt feltételezte, hogy szexuálisan bántalmazták saját gyermekeiket. A döntés, amelynek indoklásában sajátos ügyészi munkára is rávilágított a bíró, nem jogerős.

Az egész országot sokkolta a 2013 november végén megjelent hír: három, akkor 8, 9 és 10 éves gyereknek kellett elképzelhetetlen borzalmakat átélnie saját otthonában, szüleik miatt.

A borzalmak háza
M. Schmidt János / Népszabadság

A Blikkben nyilvánosságra hozott vádirat szerint a két fiút és a lányt sokszor éheztették, máskor rovarokat, patkányhúst, sőt, ürüléket etettek velük, rendszeresen verték, és többször megerőszakolták őket. Mire az ügy nyilvánosságra került, K. Rudolf és felesége, K. Rudolfné már bő fél éve előzetes letartóztatásban volt, a gyerekek pedig majd két éve nevelőszülőknél éltek.

 

Az ügyben a gyerekek érdekében zárt tárgyalásokat tartottak, de az elsőfokú ítélet kihirdetése nyilvános volt kedden a Budapest Környéki Törvényszéken.

Meglepő bírói indoklás

A férfit – aki állami gondozottként nőtt fel miután apja meghalt, anyja pedig börtönbe került – és a csonka családból származó feleségét a legsúlyosabb vádpontokban nem találták bűnösnek. Mindkettőjüket bizonyítottság hiányában mentették fel a szemérem elleni erőszak és az erőszakos közölés bűntette alól. A bíró, Szegedi Gyöngyvér ugyanakkor fontosnak tartotta jelezni: nem sokon múlt az, hogy nem bűncselekmény hiányára hivatkozva mentették fel a szülőket. Bűnösnek találták viszont őket háromrendbeli, kiskorú veszélyeztetése bűntettében: emiatt elvesztették az ügyben érintett három gyerekük felügyeleti jogát, és két-két év börtönre ítélték őket. Mivel két éve előzetesben voltak, a tárgyalás után szabadon távozhattak.

A szakemberek nem ismerték fel időben, hogy ki kell emelni a családból a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás áldozatait, a jelzőrendszer tagjai között nem volt érdemi együttműködés – egyebek mellett ezt állapította meg az alapvető jogok biztosa. A részletekről itt olvashatnak

A súlyos vádak után váratlannak tetsző ítéletre magyarázat lehet. Indoklásában Szegedi Gyöngyvér többször is kritikával illette a nyomozóhatóság és az ügyészség munkáját. Megemlítette, hogy a nyomozóhatóság nem keresete meg például a gyerekeket ellátó védőnőt, nem nyilatkoztatta a háziorvost, és több szükséges iratot nem szerzett be. Bírálta az ügyészséget is, amiért pontatlan munkát végzett, tárgyi tévedéseket vétett. Kitért arra is, a tárgyaláson már szó sem volt arról, hogy fekáliával vagy rovarokkal, patkányhússal etették volna a gyerekeket. Mindezek elhagyását azzal indokolta az ügyészség: egyes kultúrákban elfogadott a rovarok, rágcsálók fogyasztása, ami megfelelő hőkezelés után nem is veszélyes.

M. Schmidt János / Népszabadság

A legsúlyosabb vádakat a szakértők egybehangzóan cáfolták meg. A bírónő szerint az ügyben kirendelt igazságügyi szakértő kétséget kizáróan megállapította, hogy nem történt szexuális abúzus. – Még a bíróságot is meglepte a szakértő véleményének határozottsága – mondta Szegedi Gyöngyvér. Ettől függetlenül, azért, hogy minden kétséget kizárjanak, meghallgatták a gyermekeket, és létrehoztak egy szakértői csoportot. A gyerekek korábbi állításaikat megváltoztatva végül már tagadták a szexuális erőszakot. A szakértői csoport pedig – amelyben gyermekpszichiáter és gyermekpszichológus is dolgozott – ugyanazt állapította meg, mint az igazságügyi szakértő: fizikai trauma érte a gyerekeket, de a szexuális erőszak egyértelműen kizárható.

A kormányhivatal korábban egy hónap alatt sem talált felelőst, néhány órával Navracsics Tibor igazságügyi miniszter utasítása után már tudta, kik hibáztak.

A szülők mindvégig következetesen tagadták, hogy szexuálisan bántalmazták volna a gyerekeket.Az ítélet szerint ugyanakkor az bebizonyosodott, hogy a szülők többször verték a gyerekeket. Kiderült az is, szülői kötelességeik sokaságát nem teljesítették, a komfort nélküli lakásuk mocskos és rendetlen volt, az asszony az alapvető higiéniát sem biztosította gyermekeinek, akiknek például hálóruhájuk sem volt, huzat nélküli, koszos ágyneművel takaróztak.


A bírónő jelezte: a szigetszentmiklósi gyámhatóság 2005-től védelembe vette a két fiút meg a lányt, és a bár több-kevesebb eredményt sikerült elérnie a gyermekek védelmével foglalkozó szakembereknek, végül 2012. januárjában nevelőszülőkhöz kellett helyezni őket: csak ezután tettek utalásokat bántalmazásukról, szexuális erőszakról.

Félbehagyott mondat

Az ítélet nem jogerős, mert fellebbezett az ügyészség és a házaspár is. A férfi a kiskorú veszélyeztetése ügyében felmentést szeretne kiharcolni és azt, hogy ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mentsék fel a szexuális vádak alól. Felesége a kiszabott büntetés enyhítését kérte és a szexuális erőszak ügyében ő is bűncselekmény hiányának megállapítását próbálja elérni. A bíróságon egyikük sem akart nyilatkozni. A rájuk zúduló újságírói kérdések hallatán a férfi csak egyszer bizonytalanodott el, de végül azt a mondatot is félbehagyta: „Amit énvelem műveltek...”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.