galéria megtekintése

Százmilliárdot nyelhetett le a Buda-Cash

4 komment

NOL
NOL

A jegybank szerint akár tíz éve is folyhatnak visszaélések Magyarország egyik legpatinásabb befektetési szolgáltatójánál, a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nél. A nyomozás során akár 100 milliárd forintot is elérheti az okozott kár, a nyomozás még tart. Az MNB egy átfogó felügyeleti vizsgálatot indított a Buda-Cash-nél, ennek során bukkantak a gyanús dolgokra.

A jegybank hétfőn felfüggesztette a brókerház működését, felügyeleti biztos rendeltek ki a céghez. Az ügyfelek számlakezelési joga is megszűnik a felfüggesztés idején – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedd délelőttre sebtiben összehívott sajtótájékoztatóján.

Windisch László, az MNB alelnöke
Windisch László, az MNB alelnöke
Teknős Miklós / Népszabadság

Pontos információkat a kezdeti szakban lévő nyomozás miatt nem mondanak, de valószínűleg évtized óta tartó visszaélésekről van szó, amelynek nagyságrendje a 100 milliárd forintot is elérheti. Jelentős mértékű ügyfélpénzzel nem tudnak elszámolni.

 

Ennek nincs szoros köze a svájci frankos botrányhoz, de valószínűleg ott sem a valós adatokat mutatták be, az ottani bukás is tízmilliárd forint értékű lehet. A tulajdonosokhoz kötődő regionális bankok működését is felfüggesztették, a jegybank irányítása alá rendelve a Buda-Cash-t a betétesek védelme érdekében. A kifizetések egymillió forintig lehetségesek ezen idő alatt. Mivel a jegybank szerint minden, a Buda-Cash által szolgáltatott adat bizonytalan, így nem lehet biztosan tudni azt sem, hány ügyfélről van szó, de tízezres a nagyságrend.

Van cég, vagy nincs?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információk miatt a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a mai naptól felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz. Az MNB végzésében közzétett ideiglenes intézkedését az intézmény működése kapcsán az érdekeltek – elsősorban a befektetők – halaszthatatlan védelme indokolta.

A felügyeleti biztosok ma átvették az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről – áll a közleményben. Lapunknak azonban a munkatársak egyike úgy nyilatkozott, hogy reggel hétre még bement dolgozni, fél kilenckor pedig olvasta az MNB közleményét. Egyelőre semmit sem tudnak. A közlemény szerint a felügyeleti biztos már dolgozik, de a cég alkalmazottainál még nem jelentkezett. – Most arra várunk, hogy valaki a vezetőségből, vagy valahonnan tájékoztasson minket, van cég vagy nincs – mondta forrásunk. Fogalmam sincs, hogy mi a helyzet, s hogy mi történik majd – folytatta.

A jegybank ezzel párhuzamosan rendelkezett arról, hogy az intézkedések hatálya alatt – a tényállás és a jogsértések teljes körű feltárása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések visszavonásig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig maradnak életben.

Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB tegnap feljelentést tett.

Razziával indult a hét

Tegnap este az Index tudósított a Buda-Cash Ménesi úti központjában tartott rendőrségi razziáról, amit azonban a társaság sajtókapcsolati igazgatója akkor nem erősített meg. A cégcsoport több társaságon keresztül az öttagú igazgatóság négy tagja, Gyarmati János, Varga Péter, Tölgyesi Péter és Pál Gyula érdekeltségébe tartozik. Akkor a cég sajtókapcsolati vezetője úgy nyilatkozott, hogy előzetesen semmilyen tájékoztatást nem kaptak a rendőrségi eljárásról.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai nyomozati cselekményt hajtottak végre a Buda-Cash Brókerháznál – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI kérdésére kedd reggel.

Túlélte a válságot

A Buda-Cash Brókerház a Budapesti Értéktőzsde egyik legrégebbi tagja. A cég 1995-ös alapítása óta soha nem szüntette meg a tagságát, és a hazai tőkepiaci életnek egyik legaktívabb szereplője, amely a válság utáni nehéz éveket is túlélte. A társaság nevét legutóbb tavaly hallhatta a közvélemény, amikor a Schobert Norbi cégének tőzsdei bevezetése fölött bábáskodtak.

A Napi.hu elérte Pál Gyulát, a Buda-Cash igazgatóságának tagját, aki azonban azon kívül, hogy a felügyeleti biztos kirendelését megerősítette, érdemben nem tudott nyilatkozni. Későbbre ígért nyilatkozatot az ügyben.

Árzuhanás

Az ügyhöz kapcsolódó hír, hogy az Opimus Nyrt. kereskedését a BÉT-en ideiglenesen felfüggesztették, mer a nyitást követően több mint 10 százalékot esett a részvény ára. (A társaság azért érdekes, mert ez a vállalkozás az utóbbi években a Buda-Casht is kézben tartó csoport érdekeltségi körébe került.) A kereskedés ugyanakkor nem a tőzsde lépése miatt szünetel, hanem a piaci változás – a 10 százalékot elérő árzuhanás – kényszerítette ki. Az utolsó kötés 18 forinton történt, ám vevők a Napi.hu szerint csak jóval alacsonyabb áron lennének.

Egy másik felfüggesztés is történt az utóbbi percekben, ami viszont már közvetlenül a Buda-Casht érinti. A BÉT azt közölte lapunkkal, hogy a társaság kereskedési jogát – az MNB közlemény hatására – felfüggesztette, s ezt hamarosan közzé is teszik a börze oldalán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.