galéria megtekintése

Szegedi panel 9. emeletén talált Botkának kihívót a Fidesz

3 komment


Tanács István

Meglepetésre nem Gyimesi László önkormányzati képviselő lett a Fidesz-KDNP szegedi polgármester-jelöltje, hanem Kothencz János, a szeged-csanádi egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója, a Lakótelepi Emberek Érdekvédelmi Társulása elnevezésű civil szervezet elnöke.

Kothencz az MTI leírása szerint
Kothencz az MTI leírása szerint "szimpatizánsai körében" mutatkozik be
Koszticsák Szilárd / MTI

Gyimesit korábban a Fidesz szegedi szervezete jelölte. Az érintett a Népszabadság tudósítójának annyit mondott erről: a jelölési eljárás többlépcsős folyamat, amelynek végén az alapszabály értelmében a döntést a Fidesz országos választmánya hozza meg. Gyimesi megköszönte szegedi párttársainak a jelölést, és az országos döntést nem kommentálva annyit mondott: ezután is Szegedért, azon belül saját választókörzetéért, Móravárosért kíván dolgozni a közgyűlésben.

Kothencz János kétoldalas politikai hirdetésként nagy interjúban mutatkozott be a szegedieknek a Délmagyarország hasábjain. Őt az ÁGOTA Alapítvány alapítójaként és elnökeként széles körben ismerik, de civilként mondott igent a felkérésre.

 

A kilencedik emeleten lakik egy tarjánvárosi panel lakásban – abban a városrészben, ahol a szocialisták nagyon erősen beágyazottak. A pr-interjúban azt mondta: nem tartja magát a jelenlegi városvezetés ellenségének, még csak ellenfelének sem – Botka László alternatívája kíván lenni.

Botka legerősebb bázisa a lakótelepi népesség. Eddig nem volt ismert, hogy a Fidesz is mind erősebben jelen van ebben a közegben

Kerényi János, a Fidesz dél-alföldi régióigazgatója a Népszabadságnak elmondta: úgy látták, a fiatal pártpolitikus Gyimesi esélyei gyöngébbek a nagyon erős ellenféllel szemben, mint a civil szférából érkező Kothencz Jánoséi. Az ellenzéki oldalon is sok helyen próbálnak ismert, rokonszenves civil személyeket alternatívaként fölmutatni – nekik is ez volt a szándékuk a szociális szférában dolgozó, ott már nagyon eredményes fiatalember jelölésével.

Botka 12 év alatt a negyedik ellenfelét ismeri meg mindössze pár hónappal a választások előtt
Botka 12 év alatt a negyedik ellenfelét ismeri meg mindössze pár hónappal a választások előtt
Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Kerényi külön kiemelte: Botka és a szocialista párt legerősebb bázisa a lakótelepi népesség. Eddig nem volt ismert, hogy a Fidesz is mind erősebben jelen van ebben a közegben, és tudatosítani próbálja, hogy a rezsicsökkentés legnagyobb nyertesei a lakótelepeken élők.

Kerényi kiemelte: bár Botka azt mondja, Szeged az első, de egyáltalán nem biztos még, hogy mit hoz az ősz. Ha neki komolyabb ambíciói vannak, akkor előbb-utóbb döntenie kell, hogy neki bele mer-e vágni, ha megjön a feladat. Kerényi szerint az egyéni választókerületi jelöltek névsorát, illetve a kompenzációs lista sorrendjét a polgármester-jelölt ismeretében állítják össze, aszerint, kivel tud hosszú távon együtt dolgozni.

Botka László kérdésünkre azt mondta: nem lepődött meg, hiszen ugyanaz történik, mint 12 éve minden választáson. Kothencz János már a negyedik jelölt, akit néhány hónappal az önkormányzati választások előtt húznak elő a kalapból, azt mondják, civil, kívülről jött.

– A szegediek még sohasem dőltek be a látszatnak, mert a kívülről állított jelölt mögött mindig ugyanazok a helyi politikusok álltak, akik önkormányzati képviselőként annyi kárt tettek a városnak. A polgármester-jelöltként előhúzott politikusok úgy megbuktak, hogy egyiket sem merték másodszor is elindítani – mondta Botka László.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.