galéria megtekintése

Siófok: a Fidesz-KDNP alig hagyna mozgásteret a független polgármesternek

10 komment


Ungár Tamás

A siófoki képviselő-testület alakuló ülésén a fideszes többség megpróbálta elvonni a független polgármester számos jogosítványát. A kísérlet sikertelen volt, ahogy az alpolgármesterek megválasztása is.

Balázs Árpád vesztett, de a 25 ezer lelkes város megmaradt Fidesz-KDNP bástyának
Balázs Árpád vesztett, de a 25 ezer lelkes város megmaradt Fidesz–KDNP-bástyának
Kallos Bea / MTI

Az önkormányzati választás egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy Siófokon a 46 esztendős Lengyel Róbert – aki 2007 és 2012 között a város rendőrkapitánya volt - független jelöltként nagy fölénnyel legyőzte a Balaton parti települést húsz éve irányító Balázs Árpád fideszes polgármestert.

A 25 ezer lelkes város ugyanakkor megmaradt Fidesz–KDNP-bástyának, hisz valamennyi egyéni körzetben a kormánypárti jelöltek diadalmaskodtak.

 

Várható volt, hogy az alakuló ülés ünnepi emelkedettsége a himnusz és az eskütétel után semmibe vész. Ez a várakozás beigazolódott, hisz amikor a polgármester javaslatot akart volna tenni az alpolgármesterek személyéről, akkor a kormánypárti frakció jelezte, csak a következő ülésen hajlandó erről a napirendről szavazni.

Később Csorba Ottó, a Fidesz frakcióvezetője benyújtott egy olyan javaslatot, amely elvonta volna a polgármestertől azt a jogot, hogy a testületi ülések közötti időben beleszóljon – akár egy forint erejéig is – az önkormányzati cégek működésébe. (A korábbi polgármester húszmillió forint értékhatárig tehette meg ezt.)

A testület kormánypárti többsége meg is szavazta a rendelet ilyen tartalmú módosítását. Ezt követően azonban Kónyáné Zsarnovszky Judit megbízott jegyző jelezte, hogy óvást nyújt be, a rendeletmódosítás előkészületeibe ugyanis őt be kellett volna vonni, s ez nem történt meg, ezért az új rendelet jogsértő.

Később a polgármester más jogosítványait – például a munkáltatóit – is megnyirbálta volna a Fidesz–KDNP-frakció, ám akkor a jegyző arról világosította fel a testületet, hogy az említett szándék ütközik számos törvénnyel, így újra csak jogsértő lenne, ha megszavaznák. A Fidesz frakció ennek hatására elállt a tervétől.

Az ülést Lengyel Róbert azzal zárta, hogy látszik, nem lesz könnyű a testületi munka, de ő baráti jobbot nyújt az asztal körül ülőknek, a lényeg, hogy mindenki a városért dolgozzon. Válaszul Csorba Ottó is együttműködést ígért, de hozzátette, hogy most egy új helyzet van,

előbb meg kell ismerjék, mit akar a polgármester, addig „a húzd meg, ereszd meg" jellemzi majd az üléseket.

A testületi ülés után Lengyel tudósítónk kérdésére válaszolva azt mondta, számított rá, hogy a kormánypárti többség arra törekszik, neki ne maradjon semmi mozgástere. A polgármestertől azt is megtudtuk, hogy két alpolgármestert szeretne, egy fideszest és egy külső szakembert. Utóbbi végezné az operatív munka javát.

Ezt az elképzelését az előzetes tárgyalásokon megosztotta a kormánypárti képviselőkkel, ám nem kapott választ, illetve az ülésen azt a választ kapta, hogy egyelőre még gondolkodik a Fidesz–KDNP-szövetség. Kérdeztük Csorba Ottót is, hogy miért nem akartak alpolgármestert választani és mi az oka annak, hogy Lengyel jogait ennyire megcsorbítanák, ám ő nem kívánt nyilatkozni.

Az ülést néző harminc helybéli morgással és tapssal tanúsította, hogy ők a polgármesterrel tartanak, ezért Csorba kétszer is kérte, hogy tartózkodjanak a tetszésnyilvánítástól. A lecsendesítettek egyike utóbb azt mondta, hogy amikor a fideszes városatyák megbénítanák Lengyelt, akkor szembemennek a siófokiak akaratával, hisz a választáson a polgármester egyedül több szavazatot kapott, mint a kormánypártiak minden jelöltje együtt.

Gömbös Katalin, a Jobbik képviselője – aki egyébként az ülés végén személyes okokból lemondott mandátumáról – így magyarázta azt, hogy a fideszesek miért vonnának el minden jogot az új polgármestertől:

– Márainál olvastam, hogy a bukott kommunista a legveszélyesebb, mert az nem az eszmét, hanem a koncot félti. A Fidesz is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.