galéria megtekintése

Simicska széttrollkodta a kormány terveit

7 komment


M. László Ferenc

Ha megkérdeznénk, mi volt a legnagyobb szenzáció médiafronton 2015-ben, biztosak lehetnénk benne, hogy olvasóink két eseményt a lista elejére tennének: Simicska Lajos februári ámokfutását, illetve azt, hogy Andrew G. Vajna októberben ajánlatot tett a TV2-re.

A két ügy összefügg, hiszen pár órával Andy Vajna bejelentése után feltűnt Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly, és egy opciós szerződésre hivatkozva magának követelte a tévét. Versenyfutásuk a cégbíróságon, a Gazdasági Versenyhivatalnál és a sajtóban azóta is tart.

Mindez nem történt volna meg, ha Orbán Viktor és régi barátja nem rúgja össze a port. Az ország nagy része a nézeteltérésről február 6-án értesült, amikor a nyilvánosságtól addig visszavonultan élő milliárdos elképesztő szitkokat szórt Orbánra.

Andy Vajna és Habony Árpád
Andy Vajna és Habony Árpád
Veres Viktor / Népszabadság

 

Máig nem világos, hogy min vesztek össze, de egy biztos, Simicska nem volt hajlandó leadni a tulajdonában lévő médiát. Pedig az utóbbi évtizedben komoly portfóliót alakított ki. A Kreatív számítása szerint 2010 és 2014 között az érdekeltségébe tartozó média seperte be a 60 milliárdos kommunikációs költés 40 százalékát. Közvetlenül vagy áttételesen övé a Magyar Nemzet, a Heti Válasz, a Metropol, a Lánchíd Rádió, a Hír Tv, a Class FM, a Music FM és számos plakátcég.

Simicska Lajos
Simicska Lajos
Németh Dániel

A februári ámokfutás azzal kezdődött, hogy a reklámadó szétterítésétől tartó Simicska totális médiaháborút hirdetett a Népszavában, mire sajtójának több vezetője felmondott. A kormány a G-nap után elbánt Simicskával. Útépítő és mezőgazdasági cégei mellett a médiáját is támadják. Durván visszaestek az állami hirdetések, a fővárosi önkormányzat elbontatná hirdetőoszlopait, a BKV nem akar szerződést hosszabbítani a Metropol terjesztéséről, és nem sok jóra számíthat a Class FM sem, amelynek jövőre jár le a frekvenciaengedélye.

A fordulat kihatott a piac nagy részére. A kormányfő kommunikációs tanácsadója, Habony Árpád nekiállt felépíteni az alternatív jobboldali médiát, már működik a Lokál című ingyenes lap, a 888.hu heccportál, megvették és átnevezték a Napi Gazdaságot Magyar Időkre. Vajna átvenni készül a TV2-t, és rövidesen elindíthatja rádióját. Az új termékek máris tele vannak állami hirdetésekkel. Márpedig erre 25 milliárd forintot halmoztak fel a kommunikációs hivatalnál, amelyet Habony barátja, Rogán Antal irányít.

Az átrendeződés jele az is, hogy Simicska lapjai elveszítették olvasóik jelentős részét, jóval többet, mint amit a nyomtatott sajtó zsugorodása magyaráz. Ám a vállalkozó nem adta fel, sok pénzt fektetett a Hír TV megújításába, és folytatja harcát a TV2-ért.

„Belovagolhatna már Gerkens”

Jogász legyen a talpán, aki meg tudja válaszolni azt a több milliárd forintos kérdést, hogy ki a TV2 tulajdonosa, vagy legalább azt, hogy ki áll nyerésre a tévéért folyó versenyben. Bár az év legnagyobb üzletét üthette volna nyélbe a filmügyi kormánybiztos, egyelőre mégsem tudta lezárni az adásvételt. Minden maradt a régiben, karácsony után is az eladók, a TV2 két leköszönő vezére, Yvonne Dederick és Simon Zsolt volt tulajdonosként bejegyezve.

Az év átigazolása: Dirk Gerkens
Az év átigazolása: Dirk Gerkens
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Mint emlékezetes, Andy Vajna október 15-én jelentette be, hogy megkötötte az adásvételi szerződést Dederickkel és Simonnal. Még aznap felkérte az RTL Klub volt főnökét, Dirk Gerkenst, hogy vezérigazgatóként irányítsa a céget, továbbá azt ígérte, november végéig át is veszi a tévét. Csakhogy bejelentkezett Fonyó Károly, ezzel előállította a róka fogta csuka esetét, ugyanis Vajna egy olyan társaságot vett meg, amelynek a Fonyó által megcélzott cég a 100 százalékos tulajdonosa. Kiderült az is, hogy Vajna november végén az elvileg exportra szakosodott állami pénzintézettől, az Eximbanktól kapott 6,7 milliárdos hitelt, de egy másik állami bank, az MKB is beszállt a finanszírozásba.

A huzavonának a TV2 dolgozói a legnagyobb vesztesei. A tévé székházában nagy a bizonytalanság, főleg azért, mert Gerkens elismerte, létszámleépítésre készül, ám egyelőre nincs intézkedési jogköre. A helyzetről a TV2 műsorvezetője, Till Attila így számolt be a Hvg.hu-nak adott interjújában: „Én nagyon szeretném, ha Dirk megérkezne egy lovon egy baromi nagy zászlóval és lándzsával, majd ránk üvöltene, mi letépnénk magunkról a ruhát, és elindulna az ostrom. Én már mennék a csatamezőre.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.