galéria megtekintése

Simicska most frontálisan megtámadja Vajnát

12 komment


M. László Ferenc

Újabb frontot nyit a TV2-t megvásárolni igyekvő Andy Vajna ellen Simicska Lajos. Lapunk értesülése szerint most a bíróságon próbálják megállítani a filmügyi kormánybiztos milliárdos bizniszét.

Megtámadta Andrew G. Vajna TV2-s engedélyét Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly. A vállalkozó tulajdonában lévő, a tévére szintén igényt tartó Megapolis Media Zrt. a bírósághoz fordult bepanaszolva a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy „túl gyorsan” adott zöld utat a Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft.-nek a TV2 megvételére.

A Megapolistól a Népszabadság azt az információt kapta, hogy a cég „súlyos eljárási hibára” hivatkozva fordult bírósághoz az ügyben.

Fonyóék álláspontja szerint a GVH „szokatlanul rövid idő alatt lefolytatott engedélyezési eljárása során többek között nem tárta fel Vajna valós üzleti érdekeltségeit”, így a hivatal döntése álláspontjuk szerint megalapozatlan.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, október 15-án a TV2 vezetői és tulajdonosai, Yvonne Dederick és Simon Zsolt adásvételi szerződést írt alá a Magyar Broadcasting Co.-val, majd Vajna bejelentette, hogy az RTL korábbi főnökét, Dirk Gerkenst fogja kinevezni a tévé vezérigazgatójának.

Aznap viszont Fonyó is bejelentkezett a TV2-re. Mint közölte: még 2013-ban aláírattak egy opciós szerződést Dederickkel és Simonnal, mely szerint a Megapolis bármikor a nevére írhatja a tévé mögötti céglánc végén álló CCA és D6D kft-ket, így közvetve magát a TV2-t is. Pár nappal később a cégbíróság iktatta is Fonyó tulajdonjogi beadványát, igaz, ott az ügy azóta áll, ugyanis Dederick és Simon megtámadta Simicska üzlettársának beadványait, a bíró pedig 60 napra felfüggesztette az eljárást. Dederick és Simon szerint Fonyó beadványa megalapozatlan, így felmutattak egy olyan dokumentumot is, melyben az szerepel, hogy a TV2 korábbi német tulajdonosa, a cégre zálogjogot bejegyzett Pro7Sat.1 nem járult hozzá a zálog törléséhez, mert elidegenítései tilalmat tartalmazó szerződése van erről.

Ugyanakkor a GVH-nál Vajna volt gyorsabb.

Október végén a hivatal engedélyezte is a Magyar Broadcasting Co. és a TV2 Média Csoport fúzióját, sőt, még azt is leszögezte, hogy október 15-én Dedericknek és Simonnak minden joga megvolt még Vajnával szerződni. Viszont azt a GVH is leszögezte, hogy az engedély kiadása nem jelenti azt, hogy a GVH az ügylettel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában állást foglalt volna.

Andy Vajna beszél, mellette Dirk Gerkens
Andy Vajna beszél, mellette Dirk Gerkens
Szabó Miklós / Népszabadság

Később Fonyó is beadta a kérvényét a GVH-hoz. Az engedélyre már csak azért is szüksége van, mert a Megapolis több más médiatermékben is érdekelt, többek között a Magyar Nemzetben vagy a Lánchíd Rádióban. Időközben az is kiderült, hogy Vajna lehet a nyertese a Roxy Rádió frekvenciájának is, igaz, itt is csúszik a folyamat, mert a pályázatból kizárt vetélytársa szintén a bírósághoz fordult.

Mint arról több jogászt megkérdezve a Népszabadság korábban beszámolt, kétséges, hogy Fonyó beadványa a a cégbíróságon elegendő-e ahhoz, hogy őt jegyezzék be a TV2 tulajdonosaként, de

időhúzásra kétségtelenül alkalmas.

Mint látható, Simicskáék a GVH-nál sem adták fel a harcot. Figyelemreméltó, hogy a mostani beadványukhoz fűzött kommentárjukban figyelmezették a Vajnának hitelt adó bankokat, hogy nagy kockázatot vállalnak, ha „egy nyilvánvalóan érvénytelen tranzakciót finanszíroznak”. A múlt héten derült ki ugyanis, hogy az exportra szakosodott állami Eximbank 6,7 milliárd forint hitelt ítélet meg a filmügyi kormánybiztos cégének, továbbá lapunk számolt be elsőként arról, hogy a másik hitelező a szintén állami tulajdonban lévő MKB lehet majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.