galéria megtekintése

„Rablóbanda” - másodszor is kifizette lakását a 84 éves asszony

Folytatódik a kötélhúzás Szegeden a keretjelzáloggal terhelt lakások ügyében. A kerekes székesek maradhatnak, de ha nem lesz megegyezés a bank és a vállalkozó között, a többi ingatlant előbb-utóbb elárverezik. Egy idős hölgy már kétszer kifizette a lakását, hogy benne maradhasson.

Bár a kerekes székes Biharvári házaspárt a kilakoltatás veszélye már nem fenyegeti, az ő helyzetük sem megnyugtató. Más lakástulajdonosokat pedig továbbra is fenyeget az árverés és a kilakoltatás réme abban a szegedi és makói ügyben, amelyben egy építési vállalkozó keretjelzáloggal terhelt adásvételi szerződéseket íratott alá a projektcégei által épített lakásokra. A vásárlók az ingatlant a vállalkozónak kifizették, ő viszont a pénzt nem, vagy nem mind adta tovább a hitelező Raiffeisen Banknak. A bank emiatt másodszor is követelte a teljes vételárat a lakóktól. Mivel nem fizettek, bírósághoz fordult, és egy vevőcsoport kivételével már jogerős ítélet birtokában kérte a végrehajtást, amely meg is kezdődött.

Szabó Bálint, a lakástulajdonosok egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője több nyilvános megmozdulást is szervezett – megakadályozták például, hogy érdeklődőknek a végrehajtó megmutassa Biharváriék, majd Balázsfi Istvánék Korondi utca 7. szám alatti lakását. Utóbbinak mindezek ellenére november 13-án, pénteken tartották volna az internetes árverését. Tizenkilencmillió forintot fizettek ki vásárláskor a lakásért, az elektronikus liciten csak 7 millió 320 ezer forintot kínáltak érte. A veszélyben lévő lakók és Szabó Bálint csütörtökön demonstrációt tartott a Raiffeisen Bank szegedi fiókja előtt.

Balázsfi Istvánné a fiával, az idős nő lakására kétszer 23 milliót fizettek ki, a fiáé elveszett
Balázsfi Istvánné a fiával, az idős nő lakására kétszer 23 milliót fizettek ki, a fiáé elveszett
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Fair bank és rablóbanda – ezeket a szavakat írták a bankfiók előtti járdára. A lakók azzal érveltek, hogy Lengyel Gábor, a lakásokat építő vállalkozó tett egy körülbelül 170 millió forintos ajánlatot a banknak, amelyet az nem fogadott el, és a végrehajtást sem állította le. Sőt kiderült, hogy a vállalkozó saját ingatlanai közül kilencről levették a végrehajtást. Ezért néhányan azt gyanították, a vállalkozó és a bank képviselői a háttérben összejátszanak a lakók kárára.

A tiltakozás hatására a bank Balázsfiék lakása esetében is engedett. Miután a család óvadéki letétbe helyezett 1 millió forintot, öt hónapra felfüggesztették a végrehajtást. Balázsfi István azonban nem bírta a feszültséget, és még aznap este 13 millió forintért eladta a lakást egy olyan vevőnek, akivel ő állt kapcsolatban. Balázsfiék is nagyon régóta idegeskednek már. A férfi 84 éves édesanyja, Balázsfi Istvánné annyira rettegett a kilakoltatástól, hogy a család összeadta a pénzt, és az ő lakásáért, amelyet 23 millióért vásároltak a vállalkozótól, újabb 23 milliót kifizettek a banknak. Balázsfi István másik, 19 millióért vett lakására 10 millió forintot követelt a bank.

Így a 13 millió forintos vételárból 10-et odaadnak a Raiffeisen Banknak, 1 milliót a végrehajtónak a fáradozásaiért, így marad 2 millió forintjuk – de nem marad meg a lakásuk.

Néhány hete még úgy tűnt, megegyezik a Raiffeisen Bank és Lengyel Gábor. A bank összes követelése mintegy 600 millió forint, de ennek jelentős részét elengedné. A vállalkozónak, illetve az érdekkörébe tartozó cégeknek is van végrehajtás alatt álló ingatlanuk, amelyek ellenértékéből a pórul járt lakásvásárlóktól a bank által jelenleg követelt pénzt ki lehetne fizetni. Úgy tűnt, hogy a bank – amellett, hogy igen jelentősen engedett a követeléséből – nyomást is gyakorol a vállalkozóra azzal, hogy az ő ingatlanainak végrehajtását kéri először.

Érdeklődésünkre Murányi Ákos, a Raiffeisen Bank sajtószóvivője cáfolta, hogy összejátszanának a vállalkozóval. Elmondta, hogy Lengyel Gábor támadta meg az ingatlanaira kért végrehajtást, mivel azok tulajdoni lapján perfeljegyzés van. Így azokat nem tudják elárvereztetni. A szóvivő hangsúlyozta: a bank már nagyon komoly engedményeket tett ebben az ügyben. Pontos összegeket nem akart mondani, annyit közölt csak, hogy 50 és 100 millió forint között van a különbség a vállalkozó ajánlata és a bank mostani követelése között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.