galéria megtekintése

Megmenekült a kilakoltatástól a kerekesszékes házaspár

A kerekesszékes szegedi Biharvári házaspár már biztosan megmenekült a kilakoltatástól, mert esetükben a Raiffeisen Bank leállította a végrehajtást. A legrosszabb esetben is bérlők lehetnek abban a lakásban, amelyet a Raiffeisen keretjelzálogával terhelten vásároltak Lengyel Gábor vállalkozó egyik projektcégétől. A lakás ellenértékét ők a vállalkozónak átadták, ő azonban nem, vagy nem mindet adta tovább a hitelező banknak. A kerekesszékhez kötött idős házaspár akkor őrizhetné meg tulajdonaként a lakást, ha a vállalkozó és a bank megegyezne.

A Raiffeisen Bank korábbi magatartásán változtatva szeretné csomagban rendezni a vele szemben fennálló tartozásokat. A legutóbbi ajánlata szerint a teljes adósságcsomag 30 százalékát kellene csak Lengyel Gábornak megtérítenie, a nagyobb részét a bank elengedné. Szabó Bálint, a lakókat képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője kedden Szegeden a vállalkozó tulajdonában álló Mediterrán Tüzép előtt elmondta: információik szerint volna elegendő vagyona Lengyel Gábornak, hogy a bank által tett nagyvonalú ajánlatot a maga részéről is teljesítse.

Október 1-jén egyeztetett a Raiffeisen képviselője és a vállalkozó. Szóban akkor megegyezni látszottak, ám Szabó információi szerint Lengyel Gábor később tovább feszítette a húrt. A szegedi Bakay Nándor utcában, a Korondi utcában és Makón, a Bajza utcában még jó néhány olyan család van, aki kifizette a lakás árát. Az ő esetükben a bank nem szüntette meg a végrehajtást, tehát őket még fenyegeti a kilakoltatás réme, mint korábban Biharváriékat; csak ép emberek lévén, az ő történetük kevésbé „médiaképes”.

 

Nemcsak a lakók, hanem a vállalkozó, illetve cégei tulajdonában álló ingatlanokat is fenyegeti a végrehajtás. Korábban úgy tűnhetett, hogy a bank és a vállalkozó együttműködik a lakók ellen. A bank képviselői rendre arra hivatkoztak, hogy jogerős bírósági ítélet született, amely nekik adott igazat, ennek alapján kérik a végrehajtást, amennyiben a lakók nem hajlandók az általuk kért összeget kifizetni. Ez számos esetben megközelítette a lakás teljes árát. Először a bank álláspontja enyhült, és egyelőre csak a kerekesszékes beteg házaspár lehet biztos abban, hogy nem kell az utcára mennie. Az újabb fejlemények szerint azonban mások is reménykedhetnek.

Nagyon sok múlik a végrehajtás sorrendjén. Igaz ugyan, hogy a vállalkozó számos ingatlanát is végrehajtás terheli, de elképzelhető lett volna egy olyan forgatókönyv, hogy előbb a lakásvásárlók ingatlanát árverezik el, és ha abból befolyik elegendő pénz, akkor Lengyel Gábor, illetve a cégei ingatlanait már nem kellett volna elárverezni.

Időközben azonban fordult a sorrend: hétfőn volt az első árverés, éppen a vállalkozónak a Mediterrán Tüzép szomszédságában lévő másik értékes ingatlanára. Több érvényes ajánlat is érkezett, mélyen a piaci ár alatt vitték volna el. Igaz, a tapasztalt végrehajtó furcsa módon valamilyen eljárásjogi hibát vétett, ezért menet közben le kellett állítani a licitálást. Viszont a vállalkozó érdekkörébe tartozó 12 ingatlannak már ki van tűzve az árverési időpontja. A bank eltekint ezek elárverezésétől, ha Lengyel Gáborral sikerül megegyezni.

Jelen volt a tájékoztatón Murányi Ákos, a Raiffeisen Bank sajtószóvivője is, aki korábban rendszeresen azzal hárította el érdeklődésünket, hogy folyó ügyben nem kíván nyilatkozni. Most azt mondta, a bank együttesen akarja lezárni ezt az ügyet, és rendezni a veszélyben lévő lakók sorsát. Arra a kérdésre, hogy ha ez a szándékuk, akkor miért pereskedtek a legutóbbi időkig, a szóvivő azt mondta: nem a múltról, hanem a jövőről szeretne beszélni.

A történet folyamán először válaszolt kérdésünkre Lengyel Gábor is. Azt mondta, ő nagyon kedvező ajánlatot tett a banknak, amit azonban elutasítottak. Szerinte nem volt szóbeli megállapodás, de az álláspontok nincsenek túl messze egymástól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.