galéria megtekintése

„Nincs más kiút, csak a temető”

Hamarosan el kell hagynia az egyszer már kifizetett lakását a kerekes székes családnak

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 03. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

A végrehajtó 17 millió forintért árulja azt a lakást, amelyért a kerekes székhez kötött Biharvári házaspár kifizetett 22 millió forintot 2009-ben. Jelen állás szerint akár 8,625 millióért is elviheti valaki, őket pedig szeptember 20-án az utcára teszik.

A kerekes székhez kötött Biharvári házaspár Szeged, Korondi utcai otthonában tartott sajtótájékoztatót szerdán Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Ő próbálta meg képviselni a legelesettebbeket azok közül, akik a Raiffeisen Bank keretjelzálogával terhelt lakást vettek egy vállalkozói csoporttól, amely a leendő tulajdonosoktól megkapta a lakások ellenértékét, de nem (mind) adta azt tovább a neki hitelező banknak.

A Biharvári házaspár elsírta magát a lakásában tartott sajtótájékoztatón
A Biharvári házaspár elsírta magát a lakásában tartott sajtótájékoztatón
Móricz-Sabján Simon

A bank pert indított, és azt követelte, hogy a lakók még egyszer fizessék ki a lakás árát, máskülönben végrehajtóval elárverezteti azt a fejük fölül. A Szegedi Ítélőtábla több esetben már jogerős ítéletet hozott – a bank érdekeinek helyt adva. Biharváriék és más lakók esetében a végrehajtás is megindult idén januárban.

 

A Népszabadságban is többször írtunk már a keretjelzálog okozta családi tragédiákról. Többen felvetették, hogy a házukból kiebrudalandó lakók megérdemlik a sorsukat, miért írtak alá egy olyan szerződést, amely tartalmazza a bank keretjelzálogát. Ám mind a társasházakat építő vállalkozó, mind azok az ügyvédek, akik a szerződéseket megszövegezték és ellenjegyezték, azzal biztatták a lakókat, hogy a vállalkozó leveteti a jelzálogot azokról a lakásokról, amelyek vételárát kiegyenlítik. Voltak esetek, ahol ez meg is történt.

Szabó Bálint a nyáron egy asztalhoz ültette a bank képviselőit és az építési vállalkozót. Utóbbinak ugyanis igen nagy értékű ingatlanai vannak a felépült társasházakban, illetve Szeged más helyein – ha piaci áron értékesítenék őket, abból az összegből bőven kitelne az a pénz, amit a bank azoktól a lakóktól követel, akik a vállalkozónak évekkel ezelőtt kifizették a lakásukat. A vállalkozó tett is egy ajánlatot, mintegy 100 millió forint értékű ingatlan erejéig.

A nyár végére kiderült, hogy a bank ezt nem fogadta el. A vállalkozó ingatlanai is végrehajtás alatt állnak, de a lista végén – mondta el Szabó Bálint az újságíróknak. Így előfordulhat, hogy az ő ingatlanait már nem kell elárverezni. Biharváriék lakását 17 millió forintra értékelte a végrehajtó. A szabályok szerint már féláron is eladhatja. Érkezett is egy ajánlat 8 millió 625 ezer forintért. Előfordulhat, hogy ennyiért kel el a lakás. A határidő szeptember 20., amikorra ez eldől – akkor a rokkantnyugdíjas, majdnem teljesen mozgásképtelen házaspárt a végrehajtó rendőri segédlettel eltávolítja a lakásból.

– Tehetetlenek vagyunk. Kétségbe vagyunk esve

– mondta az újságíróknak Biharvári Gyuláné, akinek az akkumulátoros kerekes székét nem hajlandó megjavítani a szerviz, mert az orvos nem megfelelő receptre írta fel a javítást.

– Kinek áll szándékában, hogy töredék áron elvegye tőlünk azt, amiért két szorgalmas ember egész élete munkájával megdolgozott? – folytatta sírva az asszony.

– Mindenütt csak átvernek. Ha az igazságomat keresem, kinevetnek. Nekünk innen nincs más kiút, csak a temető.

Szabó Bálint, némileg válaszolva a síró asszony kérdésére, azt mondta: az fog ezzel jól járni, aki az ingatlant töredék áron megveszi – esetleg még az a kör, amely a vevőt ehhez hozzásegíti. Ha mondjuk, tízmilliót kell adni egy végrehajtási áron is 17 milliós lakásért, akkor belefér, hogy pár millió forint mozogjon ide-oda a háttérben.

– A tisztességes emberek pedig földönfutó menekültek lesznek a saját hazájukban – tette hozzá a könnyeivel nehezen küzdő Biharvári Gyuláné.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.