galéria megtekintése

Quaestor-ügy: tüntetést szervez az ellenzék

6 komment


Bita Dániel

A Quaestor-ügy bizonyította Orbán Viktor alkalmatlanságát és méltatlanságát a kormányfői tisztségre – ebben sikerült egyetértésre jutni a baloldali demokratikus ellenzéki pártok képviselőinek csütörtöki egyeztetésén. A Fidesz eközben "szocialista brókerbotrányról" beszél.

Mivel a kormányfő alkalmassága és méltósága mellett nyíltan eddig sem tett hitet egyik formáció sem, nehéz volna igazán eredményesnek nevezni a Tóbiás József, Gyurcsány Ferenc, Schiffer András, Szabó Tímea, Szigetvári Viktor és a liberális Bősz Anett részvételével megtartott összejövetelt. A DK elnöke – aki a felsoroltak közül egyedüliként nem tartott sajtótájékoztatót – árulkodó módon azzal a megjegyzéssel távozott: „kellemes és konstruktív" volt a megbeszélés.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvivője (b), Tóbiás József, az MSZP elnöke, a megbeszélés kezdeményezője (b2), Szabó Tímea, a PM társelnöke (b3), Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (j3), Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke (j2) és Schiffer
Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt (MLP) ügyvivője (b), Tóbiás József, az MSZP elnöke, a megbeszélés kezdeményezője (b2), Szabó Tímea, a PM társelnöke (b3), Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (j3), Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke (j2) és Schiffer András, az LMP társelnöke (j) a Quaestor-ügyben tartott egyeztetésen az Országgyűlés Irodaházában
Szigetváry Zsolt / MTI

Tóbiás közölte: megállapodtak, hogy április 11-ére – a tapolcai választást megelőző napra – tüntetést szerveznek Budapestre a brókerbotrány miatt. Szerinte a hat párt azonosan látja a helyzetet: Orbán Viktor méltatlan a tisztségére, le kellene mondania, amiért a minisztériumokat utasította arra, hogy vegyék ki a pénzüket a brókercégekből, az embereket viszont nem figyelmeztette ugyanerre. Távoznia kellene Szijjártó Péter külügyminiszternek és Matolcsy György jegybankelnöknek is – tette hozzá az MSZP frakcióvezetője.

 

Az LMP társelnöke is azt hangsúlyozta: Orbán Viktor pontosan tudta, hogy az emberek megtakarítása veszélyben van, mégis cserbenhagyta a kisbefektetőket. „Egy ilyen ember egész egyszerűen erkölcsileg alkalmatlan a miniszterelnöki tisztség betöltésére" – jelentette ki.

Schiffer tudatta: közös módosító javaslatokat fogalmaznak meg a fideszes Rogán Antal törvényjavaslatához, mivel az nem jelent megoldást a Quaestor csődje miatt bajba jutottaknak.

Szabó Tímea, a PM társelnöke azzal érkezett: ha Orbán Viktor hétfőig nem kezdeményez bizalmatlansági indítványt önmaga ellen – ezt pedig készpénznek vehetjük –, akkor pártja a parlament feloszlatását fogja kezdeményezni. A többi párt később alakítja ki álláspontját erről a megoldásról.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke fontosnak tartotta, hogy a széttöredezett, sok ügyben másképp gondolkodó ellenzéki pártok között ezúttal nincs vita a helyzetértékelésben, úgy látják, hogy Orbán Viktor „köztörvényes bűntettet követett el", a pénzügyi felügyelet pedig nem tette a dolgát. Bősz Anett a Liberálisok nevében azt kifogásolta, hogy Tarsoly Csabát, a Quaestor elnök-vezérigazgatóját mindeddig „futni hagyta" a rendőrség.

Mindennek fényében nem meglepő: a legnagyobb izgalmat az váltotta ki, hogy a Jobbikot kizárták az egyeztetésről. Bár az MSZP tegnapi közleménye az ellenzéki pártokat hívta tárgyalni, a szocialisták mára azzal a leleményességgel álltak elő, hogy a Jobbik nem is ellenzéki párt. Igaz, a helyszínen Tóbiás ezt annyival megtoldotta: gyerekkorában megtanulta, hogy nem illik oda menni, ahová nem hívják az embert, márpedig ő minden demokratikus ellenzéki párt elnökét meginvitálta, Vonát viszont természetesen nem.

A Jobbik persze lecsapta labdát: Volner János frakcióvezető-helyettes a helyszínen azt nyilatkozta újságíróknak, hogy a Quaestor-ügyben a baloldal is sáros, hiszen a szocialista kormány alatt történt kezességvállalás miatt beadott feljelentést 2010-ben már a Fidesz-kormány segített eltussolni. Volner jelezte: arra is kíváncsiak lennének, hogy Szijjártó Péter rokonai is azok között voltak-e, akik a brókerház csődje előtt kivették pénzüket a Quaestorból.

Fidesz: Egyenesen pofátlanság

A Fidesz-frakció szerint a baloldal most is csak saját kicsinyes hatalmi harcaival van elfoglalva ahelyett, hogy a parlamentben segítené a károsultakat és a brókerpiac rendbetételét. 

A Fidesz hangsúlyozta, a baloldal láthatóan igyekszik úgy tenni, mintha közük nem lenne a "szocialista brókerbotrányhoz, holott valójában ők azok, akik engedték, hogy zavartalanul működjön az évtizedes pénzügyi korrupció, a csaló brókerek eltüntessék mások pénzét". Az pedig egyenesen pofátlanság, hogy ezek után még ők azok, akik megpróbálják megtéveszteni a károsultakat - fűzik hozzá. "Mindeközben azt a miniszterelnököt és kormányát támadják, amely éppen a megoldást keresi a problémára, amely elszámoltatja a brókereket és a politikai felelősöket, valamint újraszabályozza a befektetési piacok működését, hogy soha többé senki ne tudja ellopni se mások pénzét, se a közpénzeket" - fejti ki a kormánypárt, hozzátéve: "amíg a baloldal képmutató hatalmi játékait űzi, a Fidesz inkább cselekedett". Példaként említik, hogy az Országgyűlés a Fidesz kezdeményezésére már jövő héten dönthet a csaló brókerek vagyonának zárolásáról, a vizsgálóbizottság felállításáról, majd a parlament elé terjesztik a brókerpiac rendbetételét és a Quaestor-károsultak kártalanítását felgyorsító törvényjavaslatokat is. (MTI)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.