galéria megtekintése

Pótvizsgán megoldott egyházi feladat

7 komment


Bita Dániel

Több mint négy év után megszűnhet az egyházak parlament általi elismerése. A kormány közzétette az egyházügyi törvény módosítását, ez alapján ismét bírósági eljárásban vennék nyilvántartásba a vallási közösségeket. Így volt ez a rendszerváltás óta, egészen a gyóntatófülkéig is elérő 2010-es forradalomig. A változtatásokra most azért van szükség, mert a jogszabály minden lehetséges fórumon elbukott: az Alkotmánybíróságon, a Velencei Bizottság és a strasbourgi emberi jogi bíróság előtt is.

Az eredetileg a KDNP által beterjesztett törvényjavaslatot a Fidesz indítványára a parlament a 2011. júliusi elfogadása előtt pár órával gyökeresen átírta. A kereszténydemokraták három kategóriába sorolták volna a vallási közösségeket, de a törvény végül csak 14 egyházat nevesített, a többi elismerését a Fővárosi Bíróság helyett az Országgyűlésre bízta. Ezzel kezdődött a jogszabály azóta tartó kálváriája. A módosítás az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget ugyanúgy megfosztotta egyházi jogállásától, mint az adventista, buddhista és iszlám közösségeket. A parlament később további tizennyolc felekezetet elismert ugyan, de mások mellett Iványiék sem kerültek közéjük. Az elutasított közösségek egyszázalékos felajánlásokat sem gyűjthettek.

Erdő Péter bíboros Kövér Lászlóval és Semjén Zsolttal a Katolikus Karitász korábbi szolidaritási akcióján
Erdő Péter bíboros Kövér Lászlóval és Semjén Zsolttal a Katolikus Karitász korábbi szolidaritási akcióján
Koszticsák Szilárd / MTI

A törvényt az Alkotmánybíróság először közjogi érvénytelenség miatt megsemmisítette, a kormányoldal azonban nem bizonytalanodott el, az ügy érdemét nem befolyásoló módosításokkal újra megszavazta. Az Ab később többször alkotmányellenesnek találta a szabályozást, amely miatt a strasbourgi bíróság is elmarasztalta Magyarországot keresztény, buddhista és zsidó szervezetek beadványára. A testület megalapozottnak találta tizenhat vallási közösség kárigényét, ezek összértéke milliárdos nagyságrendű, és a kormánynak még nem is sikerült mindegyikükkel megállapodnia.

 
Balog Zoltán a tihanyi apátságban. Vizet prédikál?
Balog Zoltán a tihanyi apátságban. Vizet prédikál?
Szigetvári Zsolt / MTI

Az emberi jogi bíróság is aggályosnak találta, hogy az egyházi rang elnyerése politikai döntés függvénye. Ez az állapot most végre megszűnhet. A parlament csak azokat feltételeket szabná meg, amelyek alapján a bíróság határozhat a kérelmekről. Különbséget tennének az akár tíz résztvevővel megalapítható vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett és a bejegyzett egyházak között (az előbbihez ezres, az utóbbihoz tízezres tagság kellene). Míg a vallási egyesületek belső autonómiával rendelkeznének, a másik két kategóriába tartozó egyházak gyűjthetnék az egyszázalékos felajánlásokat, és állami támogatásban is részesülhetnének. A tervezet alapján Iványi Gábor közössége megfelelni látszik a bejegyzett egyházakkal szemben támasztott feltételeknek.

Fotó: MTI

A testvérközösséget a strasbourgi bíróságon képviselő Tordai Csaba ügyvéd lapunknak azt mondta: a kormány javaslata elfogadható megoldásnak látszik, az abban meghatározott feltételek nem tűnnek önkényesnek. Szerinte önmagában az sem problémás, ha az egyházakat több kategóriába sorolják. Ám szerinte a módosítás világossá teszi, hogy a kabinet fölöslegesen ragaszkodott évekig a sokat bírált szabályozáshoz.

Hogy is volt ez?
Hogy is volt ez?
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

A tervezetben még két érdekesség olvasható: az eddig automatikusan járó normatív támogatás helyett még a bejegyzett egyházak is csak „az állammal kötött megállapodás alapján” részesülnének támogatásban. Ez aligha tölti majd el örömmel a történelmi egyházakat, főként ha egy esetleges kormányváltás lehetőségével is számolnak. A másik, hogy a kormánytöbbség a most lényegét vesztő egyházügyi törvény védelmében odáig ment, hogy az alkotmányba is beleírta a bevett egyházak fogalmát. Ha a Fidesz-KDNP nem akarja ezt a kitételt tán legnagyobb jogi kudarcának mementójaként megőrizni, kénytelen lesz az alaptörvény hatodik módosításra is javaslatot tenni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.