galéria megtekintése

Az állam szedné be a hívektől az adót

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 13. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Ki hitte volna: az egyházi törvény körül is totális a zűrzavar. Ha a kormány ragaszkodik a német modellhez, akkor a hívek keményen adózni fognak, a pénzt pedig az állam szedi be. Más okból, de a KDNP-s Harrach Péter érthetőnek tartja, hogy Erdő Péter bíboros „kissé ingerülten” reagált.

A fideszes Gulyás Gergely az ATV-ben még októberben beszélt arról, hogy teljesen új egyházi törvény készül. Trócsányi László igazságügy- miniszter ezt megerősítve a Vs.hu-val közölte: még ebben az évben benyújtja a kormánynak a koncepciót. Az ügy Erdő Péter tiltakozása miatt került reflektorfénybe. A bíboros nem vitatja, hogy néhány ponton változtatni kell, hisz a strasbourgi emberi jogi bíróság elmarasztalta a magyar államot.

Erdő Péter bíboros Kövér Lászlóval és Semjén Zsolttal a Katolikus Karitász szolidaritási akcióján
Erdő Péter bíboros Kövér Lászlóval és Semjén Zsolttal a Katolikus Karitász szolidaritási akcióján
Koszticsák Szilárd / MTI

Erdő Péter ugyanakkor – az előzetes egyeztetést hiányolva – „megrettenve” tapasztalta, hogy a kormány megint teljesen új egyházi törvény elfogadására és a német szabályozás átvételére készül. Platthy Iván az Antall-kormány idején főosztályvezetőként, a Horn-kormány éveiben államtitkárként vitte az egyházi ügyeket. Munkatársaival a kilencvenes évek elején járt Németországban (is), hogy tanulmányozza a helyi egyházi jogi szabályozást.

 

Az akkori kormány egyértelműen arra a következtetésre jutott, hogy a német modellt nem lehet átvenni – mondta Platthy. Különféle elnevezéssel, de elvileg nálunk is van egyházi adó, amit a hívek saját felekezetüknek fizetnek.

Németországban azonban ezt sokkal szigorúbban veszik. A híveknek tartománytól függően jövedelmük 8-9 százalékát kell befizetniük, és nincs kibúvó: a kialakult szokásjognak megfelelően a pénzt az állam szedi be az egyházak számára.

A német modell alkalmazása praktikusan új adónem bevezetését jelentette volna, amit az Antall-kormány nem tartott kivitelezhetőnek. Platthy szerint

súlyos következmények nélkül most sem kivitelezhető.

Németországban ráadásul még mindig létezik az úgynevezett főkegyúri jog, és az egyházaktól nem kobozták el vagyonukat, ma is nagy földbirtokokkal rendelkeznek – említett további különbségeket.

Minden országnak megvannak a maguk sajátosságai. Magyarországnak a „magyar modellhez”, az 1990-es törvényben rögzített alapelvekhez kellene visszatérnie – jelentette ki Platthy Iván. Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes az Indexnek egyenesen azt mondta, hogy „keresztbe fekszenek” az új törvénynek, ha a jogszabály a német modellre épül.

Semjén azt a koncepciót dicsérte, amit eredetileg az egyházakkal konzultálva a KDNP dolgozott ki, és amit az utolsó pillanatokban felülírt a Fidesz. (Arról viszont elfeledkezett, hogy az általa kifogásolt fideszes jogszabályt annak idején éppen ő nevezte „kodifikációs remekműnek”.)

Reménykedünk abban, hogy nem lesz olyan előterjesztés, amit nem tudunk támogatni – mondta lapunknak Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője, aki a „dolog súlyára tekintettel” megérti, hogy Erdő Péter bíboros „kissé ingerülten” reagált. Széles körű egyeztetésre van szükség. Ennyire fontos, társadalmi kérdéseket is érintő ügyben a „steril jogi előkészítés nem lehetséges” – állapította meg Harrach.

A német modell alkalmazása szerinte sem járható út. Németországban az egyházak köztestületként működnek, bizonyos fokig az állam részének tekinthetők. Harrach Péter biztosra veszi: Orbán Viktor miniszterelnök nem fogja engedni, hogy olyan javaslat kerüljön a kormány elé, amely nincs tekintettel Erdő Péter véleményére.

Mintha puhulna a tárca álláspontja

Az Igazságügyi Minisztérium kérdéseinkre adott rövid válaszából úgy tűnik, mintha puhulna a tárca álláspontja. A minisztérium jelenleg azt vizsgálja, hogy az egyházi szabályokat miként lehet a strasbourgi bíróság döntéseivel összhangba hozni: „ez történhet új, önálló törvénnyel vagy a jelenleg hatályos jogszabály módosításával, a koncepcióról a kormány dönt majd”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.