galéria megtekintése

Ha az kell a kétmillióhoz, pillanatok alatt romkocsmává varázsolják a falusi borozót

6 komment


Czene Gábor

Falusi kisvendéglő után most egy pöttöm település borozója is nyert a romkocsmáknak szóló ötvenhatos pályázaton. Budapestről eddig a Dürer Kert kapott támogatást.

A Heves megyei Demjénben egyetlen olyan borozót találnak a látogatók, amely klasszikus jellegű, és a jó bor mellett minden hétvégén zenés mulatsággal várja a vendégeket – az egyik turisztikai portál így hirdeti a Fröccs Forrás néven futó italvételező helyet.

Példánk jól mutatja, hogy egy falusi borozó – ha a pályázati feltételek megkövetelik – pillanatokon belül képes romkocsmává alakulni. Múltkor arról számoltunk be, hogy a nem egészen ezerlelkes Vas megyei Szentpéterfa kisvendéglője egymillió forintot nyert azon a pályázaton, amelyet az 1956-os Emlékbizottság kifejezetten romkocsmák számára írt ki ötvenhatos programok, dekorációk támogatására.

Az első fecske után máris megérkezett a következő. A termálfürdőjéről ismert Demjén még kisebb település, mint Szentpéterfa: csupán hatszázan lakják. A romkocsmává varázsolt borozó ellenben több pénzt, kétmillió forintot kapott. Ennek fejé­ben a Fröccs Forrás vállalta, hogy tíz darab kétoldalas paravánon bemutatja az 1956-os forradalom előkészítésétől a megtorlásig tartó időszakot. Ráadásként előadásokat, felolvasóesteket, koncerteket is rendeznek a „fia­talok népszerű szórakozóhelyén".

 

A fiatalok említése nem véletlen: ennyi már elég is ahhoz, hogy a pályázó megfeleljen az elvárásoknak. A kiírás szerint ugyanis a romkocsma

„a fiatal nemzedékek megszólítása szempontjából kiemelt vendéglátóegység".

Az emlékbizottság nem tartotta szükségesnek, hogy ennél részletesebb definíciót alkosson. A bírálóknak így legalább kellően tág mozgásterük marad. Gyakorlatilag azt a pályázatot fogadják be, vagy dobják vissza, amelyiket csak kedvük tartja.

A támogatásban részesült demjéni borozó bejárata - ez minden, csak nem rom
A támogatásban részesült demjéni borozó bejárata - ez minden, csak nem rom
Forrás: Facebook

Az ötvenhatos emlékév rendezvényeire 13,5 milliárd forintot szán a kormány. A terror házas Schmidt Máriának ebben a projektben is főszerep jut: azon túl, hogy kinevezték kormánybiztossá, ő a társelnöke az 1956-os Emlékbizottságnak (a testület elnöke Balog Zoltán miniszter).

Orbán Viktor örökbecsű mondása szerint a „romkocsmák félhomályában merengő, állástalan diplomásokkal ma Dunát lehet rekeszteni". Ezért keltett meglepetést, hogy az emlékbizottság egyik pályázata a kormány szempontjából addig ellenséges terepként kezelt romkocsmákat is hajlandó anyagi támogatásban részesíteni. Igaz: a maximálisan elnyerhető ötmillió forint jócskán elmarad a más kategóriákban adott, esetenként akár százmilliós tételektől.

A pályázati kiíráskor persze még nem lehetett tudni, hogy mérhetetlen nagyvonalúságában a kormány falusi létesítményeket is kész romkocsmáknak minősíteni.

A demjéni borozó pincéje
A demjéni borozó pincéje
Facebook

A már említett vendéglő és borozó mellett az emlékbizottság egy nyíregyházi és egy szegedi szórakozóhellyel kötött támogatási szerződést. A fővárosból eddig csak a Városliget szélén található Dürer Kert nyert, amely 4 millió forintért „színvonalas programmal, előadókkal ünnepli az 1956-os forradalom 60. évfordulóját".

Korábbi, év elején feltett körkérdésünkre a valódi romkocsmák egy része kapásból elutasította, hogy elinduljon a pályázaton. Mások hezitáltak. A Dürer Kert képviselője elméletileg nyitva hagyta a pályázás lehetőségét, ugyanakkor megjegyezte: „eddig nem volt szó arról, hogy az ötvenhatos arculatot megjeleníteni terveznénk a területünkön".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.