galéria megtekintése

Orrba verte a Fideszt a nép

Elsöprő győzelmet aratott a lakiteleki időközi választáson Zobokiné Kiss Anita független polgármesterjelölt és csapata. Nem kértek semmilyen pártból – mert akkor a pártok is kérnének tőlük.

Én nem mentem volna el szavazni, ha nem így bánnak Anitával

– mondja egy idősebb asszony a lakiteleki községháza előtt. – Gonosz emberek ezek. Megunta a nép, és orrba verte őket – az asszony arra utal, hogy a kampányban azt terjesztették a független Zobokiné Kiss Anitáról, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök szövetségese, ha megválasztják, elveszi a nyugdíjakat, és migránsokat telepít Lakitelekre.

A lakitelekiek besokalltak. Már annak is nagyon ­rossz visszhangja volt, amikor a fideszes többség januárban föloszlatta a képviselő-testületet. Azt sokan úgy értelmezték, hogy egy időközi választás után a pályázati pénzosztásnak újra olyan polgármesterrel akarnak nekimenni, aki egy bennfentes helyi üzleti kör érdekeit tartja szem előtt. A kampányban fenyegetésként hangzott el: ha nem a Fidesz és a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum jelöltjei győznek, nem támogatja a kormány a települést.

 

Meglepően magas, 61 százalékos volt a részvétel. Zobokiné Kiss Anita 550 szavazattal kapott többet, mint Madari Andor, a Fidesz–Nemzeti Fórum jelöltje. Csapatából mind a hat független képviselőjelölt bekerült a testületbe. Amelyikük a legrosszabb eredményt érte el, az is több mint 300 szavazattal kapott többet, mint az ellenfél legeredményesebb jelöltje.

Zobokiné Kiss Anita független polgármester szerint az embereknek törődésre van szükségük
Zobokiné Kiss Anita független polgármester szerint az embereknek törődésre van szükségük
Szabó Miklós

– Én Madari Andorra szavaztam. Az ő csapatában voltak a komolyabb emberek, például az iskolaigazgató. Ha a következő három évben nem kap komoly uniós pénzt a falu, később már nem is fog. Kész, vége! De nem látok a kulisszák mögé, mért nem lehetett megegyezni, mért kellett így marni egymást – mondja a buszmegállóban egy ­asszony.

Fiedler István füvet nyír a háza előtt. Azt mondja, örül az eredménynek. Zobokiné a kisembernek is kedvezett, amikor a felére csökkentette a kommunális adót meg a szemétdíjat. Másfél évig folyton marták – annál többet nem tehetett kisebbségből.
Galgóczy Zsolt, a művelődési ház igazgatója nem tudja, hány milliót költöttek Lezsákék a gyűlölködő kampányra, de visszaütött, mert

ahol 60-80-100 ezer forintot keresnek az emberek, úgy érzik, a pénzszórással megalázzák, a hazug üzenetekkel hülyének nézik őket.

– Mondják, hogy így fejlődünk, meg úgy, miközben Anita volt az első, aki kimondta: a munkahely a legfontosabb. Énnekem Kecskemétre kell járnom dolgozni, de az ő jóvoltából édesapámnak már itthon van rehabilitációs munkahelye – feleli kérdésünkre egy fiatal nő.

Sokan mondják: ellenszenvet keltett, hogy a Fidesz–Nemzeti Fórum durván belevitte a politikát a kampányba, karaktergyilkossággal próbálták megsemmisíteni Zobokiné Kiss Anitát. Látszott, hogy tele a zsebük pénzzel: a Google-on, az Időképen folyton az ő fizetett hirdetéseik futottak. Autómatricák, LED-es futófényhirdetések... Házról házra jártak, a kampányolóik betolakodtak az emberek magánszférájába.

Lezsák Sándor Lakitelken szenvedett vereséget
Lezsák Sándor Lakitelken szenvedett vereséget
Mediaworks

Lezsák Sándort nem értük el, Madari Andor nem kívánt nyilatkozni.

– Én és a társaim többnyire biciklivel és gyalog járunk – mondja Zobokiné Kiss Anita. – Nem fogadtuk el pártok segítségét, mert akkor majd azok is kértek volna valamit. Fórumokat tartottunk, a pia­con beszélgettünk az emberekkel. Lehet, hogy ez Lezsák Sándor országosan ismert politikus faluja, de itt is annak alapján szavaznak az emberek, amilyennek ismerik egymást. És Lezsák a népfőiskolával törődik, nem a faluval. Elvárom, hogy a történtek után támogassa Lakiteleket – amikor megválasztottuk országgyűlési képviselőnek, nem mondta, hogy csak akkor segít, ha ő mondhatja meg, ki legyen a polgármester. Az itteni emberek a Tőserdőre járnak. A népfőiskolát több mint 4 milliárd forintból bővítik, a Tőserdőre jó, ha 170 millió forint jut. Nem baj, jusson kevesebb, de ami jut, abból a lakiteleki átlagembereknek legyen haszna! Az én ajtóm eddig is nyitva állt mindenki előtt, ezután is nyitva áll. Az emberek nehezen élnek, kiábrándultak. Arra van szükségük, hogy érezzék: törődnek velük.

– Bebizonyosodott, hogy a falu tud dönteni, ha akar

– teszi hozzá. – Ezentúl olyanokból áll a testület, akik tudnak és akarnak velem dolgozni a lakiteleki emberekért – mondta.

Emberszám

akitelken úgy kezdődött a változás, hogy 2014-ben, amikor a Fidesz helyi kisebb-nagyobb oligarchái már eléggé el voltak telve magukkal, és köpték a markukat, hogy majd újra jön a sok jó uniós pénz, elindult a polgármester-választáson egy községházi tisztviselő... 

Tanács István publicisztikája: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.