Lakitelek: totális vereséget szenvedtek Lezsákék

Lezsák Sándor falujában fölényesen győzött a januárban megbuktatott független polgármester asszony, Zobokiné Kiss Anita és csapata a május 8-i időközi választáson.
A Lezsák Sándorral a háttérben kampányoló Fidesz-csapatnak egyetlen jelöltje sem jutott be a testületbe. A szavazatszámlálás az éjszakába nyúlt. Zobokiné Kiss Anitára 1377-en szavaztak, a testület feloszlatását bejelentő volt fideszes alpolgármesterre, Madari Andorra csak 827-en. Kettejük között dőlt el a küzdelem, a másik 3 polgármesterjelölt kevés szavazatot gyűjtött be.

Időközi választáshoz képest nagyon magas, 61 százalékos volt a részvétel. A Baon.hu által közölt, a lakiteleki jegyzőtől származó információk szerint a hat képviselői helyre tizennyolcan pályáztak. A testület tagja lett: Szentirmay Tamás (független) 1280, Dakóné Harkai Csilla (független) 1267, Csikós Mihály (független) 1243, Bende László (független) 1203, Mihalik Tibor (független) 1182 és Dékány Zoltánné (független) 1149 szavazattal.

Valamennyien Zobokiné Kiss Anita csapatába tartoznak, függetlenek. Az általa elindított 6-os lista minden jelöltje bekerült a testületbe, így a Fidesz most képviselőt sem tudott bejuttatni a lakiteleki önkormányzatba.

2014-ben Zobokiné Kiss Anita viszonylag csekély fölénnyel győzött, a 7 tagú testületben pedig 4:3 arányban többségben voltak a lezsákisták. Egyrészt megbénították a testület munkáját, ellenezték korábbi beruházások kivizsgálását. Azt állították, nem kap a falu az uniós támogatásokból, ha Zobokiné marad a polgármester.

Zobokiné Kiss Anita cáfolta ezt – ő tárgyalta végig a megyei önkormányzatnál a területfejlesztési támogatások előkészítését. Szerinte inkább egy jól körülhatárolható helyi érdekcsoport akarta magához ragadni a pályázati pénzek körüli döntés jogát, és ezt úgy látták kivitelezhetőnek, ha feloszlatják a testületet, és a polgármesteri tisztséget is megszerzik maguknak.

Mind Zobokiné Kiss Anita, mind az összes képviselője független. Információink szerint elhárították, hogy az ellenzéki pártok segítsenek nekik a kampányban. A lakiteleki lakosság ellene fordult Lezsák helyi támogatottjainak. Az is szerepet játszhatott, hogy a Lakitelek Népfőiskoláról – noha ott nagy összegeket kaptak felújításra – mintegy 10 helyi dolgozót bocsátottak el az év elején.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.