galéria megtekintése

„Nem tetszett Lezsák embereinek, hogy nem ők ülnek a trónon”

Lakitelken feloszlatta magát az önkormányzat, mert a független polgármester nem úgy táncol, ahogy Lezsák Sándor emberei fütyülnek. Zobokiné Kiss Anitának korlátozták a hatáskörét, aki viszont megfosztotta döntési jogkörétől a nemzeti fórumos alpolgármestert. Az időközi választást május 8-ra írták ki.

Mindenki meglepődött, amikor 2014 októberében kiderült, hogy nem a Lezsák Sándor és a Nemzeti Fórum támogatását élvező Felföldi Zoltán korábbi polgármester, hanem a függetlenként induló községházi tisztviselő, Zobokiné Kiss Anita nyerte meg a választást. A héttagú testületben 4:3-as többsége lett azonban a lezsákistáknak.

Zobokiné Kiss Anita szerint győzelmét ellenfelei máig­ nem tudták feldolgozni. Ő kereste a megegyezést Lezsák Sándorral, a Nemzeti Fórum elnökével, a választókerület parlamenti képviselője azonban csak hónapok múltán tudott időt szakítani a találkozóra. Akkor is helyi politikai kliensei kíséretében jelent meg, és a polgármester asszony értésére adták, hogy annak kell történnie, amit ők akarnak.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Lezsák Sándorral a Lakitelek Népfőiskolán
Kövér László, az Országgyűlés elnöke Lezsák Sándorral a Lakitelek Népfőiskolán
Ujvári Sándor / MTI

 

Durva pozícióharcok

Zobokiné Kiss Anita azonban nem volt erre hajlandó. Részben, mert neki és támogatóinak vannak saját elképzelései, részben, mert az előző ciklusból olyan szerződések bukkantak fel, amelyek révén tízmilliós nagyságrendű veszteségek érhették a falut. Mivel kezdettől durván támadták mind a helyi újságban, mind a Facebookon, megpróbálták idegileg kikészíteni és lemondásra kényszeríteni, bevezette, hogy valamennyi testületi ülést felvettek videóra, és feltették a YouTube-ra. Azt akarta, hogy a lakosság vágatlanul és átfogalmazás nélkül, az indulatokat és az árulkodó testbeszédet is látva értesülhessen az önkormányzat nyílt ülésein történtekről.

A nemzeti fórumos képviselők roppant ingerülten reagáltak, valahányszor meg akarta vitatni például a Démásszal vagy a Tőssellő vízi gyermekfoglalkoztatót építő céggel kötött szerződéseket. Olyankor kikényszerítették, hogy zárt ülés legyen, a zárt ülésen pedig elhalasztották a döntést.

Kezdettől folyt a durva pozícióharc: például méltatlansági eljárást kezdeményeztek a szemben álló felek a másik képviselői ellen, hogy megváltoztassák a testületi erőviszonyokat. A többség olyan döntést hozott, hogy a polgármester asszony 600 ezer forintnál nagyobb összegről csak a testület előzetes jóváhagyásával írhat alá megállapodást. Zobokiné Kiss Anita viszont a döntési jogkörétől fosztotta meg a másik oldalhoz tartozó Madari Andor alpolgármestert.

Az országos politikában is nagy befolyással rendelkező Lezsák lobbijával mintegy hárommilliárd forintot hoztak a faluba a korábbi ciklusban. Csakhogy

a helyiek szerint ebből főként egy viszonylag szűk vállalkozói és civil szervezeti kör részesült.

A korábbi polgármester népszerűségét kikezdte, hogy nem szívesen állt szóba az emberekkel, a közmeghallgatáson az eredményekről szóló hosszadalmas szónoklatokkal fárasztotta őket, nem hallgatta meg a véleményüket. Gyakorlatilag nem adott rendkívüli segélyt, és bár folyton a rengeteg támogatásra hivatkozott, a helybeli átlagjövedelmekhez képest magas kommunális adót szedett be. Ezért választották meg vele szemben Zobokiné Kiss Anitát, aki ma is népszerű a településen.

Vádak és ellenérvek

Noha a többségnek nem kellett volna megindokolnia, miért oszlatja fel a testületet, három okot soroltak fel. Nem tudják elfogadni a polgármester asszony gazdasági szemléletét, vélelmezik, hogy plagizálta a 2006-ban írott szakdolgozatát, továbbá a saját ünnepi beszédeihez más polgármesterek szónoklataiból választott gondolatokat.

Zobokiné Kiss Anita
Zobokiné Kiss Anita

Zobokiné Kiss Anita szerint azt terjesztik róla, hogy vele majd nem nyer pályázatokat a település – de ez nem igaz, mert a megyei önkormányzat koordinálásával előre letárgyalták, melyik településnek mire van szüksége, mennyi pénzt kaphat, ezt a pályázatok kiírásakor is figyelembe veszik. Az előzetes tárgyalásokat ő folytatta le – de ellenfelei szeretnék, ha az eredményekkel már ők büszkélkedhetnének. A 2006-ban írott szakdolgozata elveszett, a főiskolán is kiselejtezték már – de az annak alapján kapott diplomája megvan. Az a változat, amit egy önkormányzati számítógépben találtak, munkapéldány, ráadásul manipulálhatták is ellenfelei. A nemzeti ünnepekről pedig mindent elmondtak már – ő valóban válogatott elhangzott beszédekből: olyan gondolatokat, amelyek Lakitelek helyzetére különösen jól illettek.

Szőke nő

Ellenfeleinek, akik csupa férfiak, az is szúrja a szemét, hogy ő nő. Sőt szőke nő. Visszajutnak hozzá a durva pletykák, hogy a kikényszerített választáson majd „eltakarítják”. Azt is visszahallotta:

ha újra el mer indulni, az olyan, mintha Lezsák Sándorral szemben indulna.

– Milliókba kerül az új választás, azt pedig a mi pénzünkből fizetik – mondta egy asszony a Jutka ABC előtt. – És mindez azért, mert nem tetszett Lezsák embereinek, hogy nem ők ülnek a trónon. – Én nagyon sajnálnám Anitát, mert ő a faluval törődik, meghallgatja az embereket, ha tud, segít nekik, amazok meg a saját érdekeikkel törődnek – közölte egy másik nő.

A korábban legyőzött Felföldi Zoltán nem indul, Madari Andorról azt mondták, népszerűtlen, és nem választanák meg. Május 8-ra tűzték ki az időközi választást, de még nem tudni, ki lesz a testületet feloszlatók polgármesterjelöltje.

Üzennek, nem válaszolnak

Lezsák Sándor a munkatársai útján azt üzente, most nem, de esetleg az időközi választás után nyilatkozik nekünk. Madari Andor alpolgármester, aki az önkormányzat feloszlatását kezdeményezte, írásban feltett kérdéseinkre azt válaszolta: nem látja biztosítottnak, hogy a válaszai teljes egészében megjelennek, ezért inkább nem is válaszol.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.