galéria megtekintése

Orbánék elvesztettek hangot, médiát, és most zavar van

24 komment

NOL

Tájékozódási zavar van a kormányoldalon, és fenn is marad, amíg nem jön létre új jobboldali nyilvánosság – mondta a kormányfő az Echo TV-ben. Zavar halálbüntetésügyben is tetten érhető: Lázár János kifejezetten támogatná, Orbán Viktor uniós vezetőknek azt mondta, nem tervezi a bevezetését. Majd pénteki interjújában korainak nevezte a kérdés eldöntését.

„Időnként elveszítjük a hangot, amelyen beszélni tudunk az emberekkel" – ismerte el Orbán Viktor az Echo TV műsorában, ahol abban a kedvező helyzetben volt, hogy régi párttársa, Bayer Zsolt kérdezte. A miniszterelnök szerint a hangvesztés egyik oka, hogy öt éve kormányoznak, nem viselkednek mozgalomként. Ő is inkább kormányfő, mintsem pártelnök, pedig a Fidesznek is irányt kell szabni, mert a kormányzati eredmények maguktól nem hoznak sikert, „el kell végezni egy mozgalmi, közösségi, politikai munkát is", amit az utóbbi egy évben nem végeztek elég jól.

Orbán tájékozódási zavarról is beszélt, aminek okát abban látja, hogy

elvesztették fontos támaszukat: médiájuk egy részét, amely segített eligazodni a jobboldaliaknak.

 

A zavar pedig mindaddig fennmarad, amíg a jobboldal – a kevés megmaradt mellé – nem hoz létre új írott és elektronikus médiumokat, „nem mozdítja meg szellemi tehetségét, pénzügyi eszközeit, szervezőképességét egy új nyilvánosság megteremtéséhez".

A miniszterelnök szerint ez nem a kormány feladata, ezért biztatta híveiket – mert úgy látszik, a biztatás már kormányzati feladat –, fektessenek ebbe energiát.

Örömteli példaként hozta, hogy Liszkay Gábor megvette a Napi Gazdaságot.

A bevándorlásról szólva azt mondta, hogy Európában a lakosságszámhoz képest a legtöbb bevándorló Svédországba érkezik, és a lista második helyén Magyarország áll, vagyis a kormányfő szerint sokkal rosszabb helyzetben vagyunk, mint bármelyik nyugat-európai ország. Úgy véli, a bevándorlók ma még tovább tudnak menni, de előbb-utóbb – az osztrákok, a németek és mások korlátozó intézkedései miatt – itt maradnak Magyarországon.

Ahol nincs tájékozódási zavar: Orbán Viktor és feltétlen híve
Ahol nincs tájékozódási zavar: Orbán Viktor és feltétlen híve
Laufer László

A témában hamarosan kezdődő nemzeti konzultációval összefüggésben úgy fogalmazott, „nem kell törődnünk nekünk itt most jogszabályokkal", jogi kérdésekkel majd a konzultáció utáni jogalkotáskor kell törődni. Kijelentette:

„A mi közösségünk nem akar bevándorlókat látni Magyarországon."

Pénteken Orbán szereplését, csütörtökön viszont a Fidesz kommunikációs balesetét követhették a nézők. Lázár János arról beszélt ugyanis a szokásos kormányzati tájékoztatón, hogy kifejezetten híve a halálbüntetésnek, egyébként is alaposan meg kell vitatni ezt a kérdést, és az Európai Unió a demokrácia védelmezőjeként nem utasíthat el semmilyen disputát.

Beszélt arról is, hogy a miniszterelnököt még nem hallotta állást foglalni ebben a témában. Mígnem a tájékoztató végén egy közleményt toltak elé munkatársai. Az állt a papíron: Orbán telefonon tájékoztatta az Európai Parlament elnökét, Martin Schultzot arról, hogy nem tervezi a halálbüntetés bevezetését, arról csak vita folyik Magyarországon. A miniszterelnök ezt tudatta az Európai Néppárt vezetőivel is. E deklaráció után az utolsó újságírói kérdés úgy szólt: akkor nem vezeti be a kormány a halálbüntetést? „Stimmel" – reagált Lázár.

Csakhogy Orbán az Echo TV-ben megint visszalépett egyet, és azt mondta: korai megválaszolni a kérdést, hogy be kell-e vezetni a legsúlyosabb büntetést, vagy sem. „Ki mondta, hogy az EU-ban ma emberek által megírt szabályok nem fognak később megváltozni, különösen akkor, ha az európai emberek szeretnék azokat megváltoztatni? (...)

Ki mondta, hogy a többi ország polgárainak többsége nem ugyanazt gondolja esetleg, mint mi, magyarok, hogy ezt bizony napirenden kellene tartani?"

– tette fel a kérdést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.