galéria megtekintése

Nem így fogják leváltani Orbánt

14 komment


Lencsés Károly

Egyszerre túl sok kérdést akarnak népszavazásra bocsátani a civilek, ráadásul többségüknél hiányzik az emberek személyes érintettsége – állítják politológusok. Így pedig nem túl valószínű – vélik –, hogy több mint négymillió embert az urnákhoz szólítsanak, anélkül pedig nincs eredményes referendum.

Aki csak 19 kérdésben tudja megfogalmazni a követeléseit, az nem tudja megfogalmazni a követeléseit – állítja a civilek március 15-én meghirdetett, rendszerbontónak nevezett népszavazási kezdeményezéséről Krekó Péter politológus, a Political Capital igazgatója. Érti persze, hogy a szervezők minél több olyan problémás ügyet érinteni akartak, amely megítélésük szerint foglalkoztatja az embereket, de a felvetések jó részét inkább jogászkodásnak tartja, mert a politikai realitással köszönőviszonyban sincsenek.

Kulka János a vasárnapi ellenzéki tüntetésen. Létező társadalmi igény
Veres Viktor / Népszabadság

A civilek érzik, hogy valamilyen érdemi cselekvésre van szükség, de túlcizellálták – állítja a politológus. Egy eredményes népszavazásra szerinte ugyanis kizárólag akkor van esély, ha határozott kormányváltó hangulat érzékelhető, s néhány nagyon egyszerű, széles tömegeket mozgósító kérdést tesznek fel. A Fidesz 2008-as úgynevezett szociális népszavazása azért bizonyult sikeresnek – hangsúlyozta Krekó –, mert az akkori hatalom elutasítottsága igen nagy volt, s találtak pár olyan ügyet, amely sokakat kétségkívül hátrányosan érintett. Krekó szerint nem volt ez más, mint olcsó szociális populizmus, de az adott körülmények között ez éppen elég volt.

 

A politológus nem vitatja, hogy a civilek most hasonlóképpen létező társadalmi igényekre akarnak megfelelő válaszokat találni, de a próbálkozásukat ebben a formában nem tartja eladhatónak. Úgy látja, egyelőre nem érzékelhető erős kormányváltó hangulat, és a laikusok számára esetenként valóban nehezen értelmezhető – megfogalmazása szerint „értelmiségieskedő" – kérdések sem igazán jók.

Az ügy mellett nem kevésbé fontos – tette hozzá –, hogy milyen erők állnak egy ilyen kezdeményezés mögé, ami egyébként

ebben a formában politikailag elég nehezen képviselhető.

Ráadásul a népszavazás Krekó szerint veszített a jelentőségéből azzal, hogy az érvényességhez ötven százalékot meghaladó részvételi arányra van szükség, amit még a NATO-hoz és az unióhoz való csatlakozásról szóló referendumon sem sikerült elérni.

Minden alkotmányos eszközzel élni kell, amely alkalmas arra, hogy megkérdőjelezze a jelenlegi hatalom létjogosultságát, és ennek a népszavazás az egyik legitim formája – jelentette ki kérdésünkre Szoboszlai György politológus, választási szakértő. Mindazonáltal maga sem lát a 19 között egyetlen olyan kérdést sem, amely a választásra jogosultak több mint felét – tehát négymillió szavazót – képes lenne mozgósítani. Meggyőződése, hogy a mennyiség ezúttal nem csap át minőségbe, vagyis a kevesebb több lehetne.

A 2008-as „szociális" népszavazás idején megvolt a személyes érintettség

– hangsúlyozza a szakértő. A tandíj, de még inkább a vizitdíj és a kórházi napidíj – bár ez utóbbiak az egészségügyben szokásos paraszolvenciához képest jelképes, háromszáz forintos kiadást jelentettek – senkinek nem tetszett, hiszen ki akarna fizetni, ha nem muszáj. De például az európai ügyészség felállítása, a zöld energia, a közmunkások sorsa, a kamarai hozzájárulás, a látványsportok támogatása szerinte csak keveseket érdekel. Úgy látja, talán az útdíj – esetleg a képviselői vagyonbevallások vagy az ügynökakták nyilvánossága – lehet olyan felvetés, ami tényleg sokakat mozgósíthat.

Veres Viktor / Népszabadság

Szoboszlai ezért elképzelhetőnek tartja, hogy a kezdeményezők nem akarják feltétlenül a referendumot, hanem a céljuk csupán bizonyos ügyek napirenden tartása.

Ezrek minden ellen

 A civilek egy 19 pontos kezdeményezéssel készültek a vasárnap délutáni tüntetésre. Délután háromkor kezdődött a Keleti pályaudvarnál a legnagyobb szabású március 15-i ellenzéki rendezvény: a tavaly őszi tüntetéshullám során ismertté vált Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport által szervezett megmozdulás. A tüntetésről szóló tudósításunkat itt olvashatják, képgaláriánkat pedig itt nézhetik meg.

Ezzel álláspontja szerint nyomást gyakorolhatnak a hatalomra, ugyanakkor tesztelhetik azt, hogy a népszavazás intézményének hol a helye a jelenlegi jogszabályi környezetben. Az új alaptörvény 2011, a népszavazásról szóló törvény 2013 óta van hatályban, és azóta a közvetlen hatalomgyakorlás eszközével még senki nem tudott élni.

A népszavazás 19 tervezett pontja

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek személyi jövedelemadó-bevallása nyilvános legyen?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók vagyonnyilatkozata is nyilvános legyen?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyek ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha az érintett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett személyekkel közös háztartásban élő hozzátartozók ingatlanszerzése csak akkor kerüljön bejegyzésre a földhivatali nyilvántartásban, ha a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezett igazolja az ingatlanszerzésre vonatkozó adatok közzétételét?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozat elfogadásával kötelezze a Kormányt arra, hogy az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés 86. cikke alapján felállítható Európai Ügyészség létrehozását az Európai Bizottság erre vonatkozó előterjesztése esetében az Európai Unió Tanácsa, illetve az Európai Tanács eljárása során támogassa?

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy közpénzből és az Európai Unió által biztosított forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok hatálya alól?

7. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés foglalja törvénybe az Európai Unió zöldenergiáról szóló 2009/28/EK irányelvében foglalt célkitűzések teljesítésének kötelezettségét?

8. Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?

9. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre a 2012. december 31-ét megelőző időszakra bevallott nyugdíjjárulék összegére vonatkozó adatok?

10. Egyetért-e Ön azzal, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlákon kerüljenek feltüntetésre az 1998. január 1-jétől 2010. november 1-ig tartó időszakra a magánnyugdíjpénztárakból az állami társadalombiztosítási rendszerbe visszalépettek magánnyugdíjpénztárban nyilvántartott tagdíjának összegére vonatkozó adatok?

11. Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2015. január 1. előtt ingyenes közforgalmi út-szakaszok újra ingyenesen használhatóvá váljanak?

12. Egyetért-e Ön azzal, hogy a dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon ne az állam kizárólagos hatáskörébe utalt tevékenység legyen?

13. Egyetért-e Ön azzal, hogy a végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a Budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére?

14. Egyetért-e Ön azzal, hogy a közfoglalkoztatottak jogaira a munka törvénykönyvében foglalt szabályok legyen alkalmazandóak?

15. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben a tanuló a tizennyolcadik életévét betölti?

16. Egyetért-e Ön azzal, hogy az orvosi szakmai kollégiumok által a betegségek kezelésére összeállított irányelveket az Országgyűlés foglalja törvénybe?

17. Egyetért-e Ön azzal, hogy a látvány-csapatsportokra adható társaságiadó-támogatások feltételei megegyezzenek a kulturális intézményeknek juttatható támogatásokéval?

18. Egyetért-e azzal, hogy nyilvánosságra kell hozni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos beruházás valamennyi pénzügyi információját?

19. Egyetért-e Ön azzal, hogy bárki hozzáférhessen és nyilvánosságra hozhassa az 1944. december 21. és 1990. február 14. közötti időszakban a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnökségének „titkos”, illetve „szigorúan titkos” állományú munkatársainak, illetve együttműködő személyek adatait, beleértve az általuk készített jelentéseket, feljegyzéseket, iratokat

A választási szakértő szerint most sem egyértelmű, hogy a 19 kérdésből mennyit fogad el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A testület eddig szinte az összes kezdeményezést visszautasította, és vélhetően most erre törekszik majd. Szoboszlai állítja: erre minden lehetősége megvan, hiszen széles a mérlegelési jogköre. Az nagyjából szakmai ügy, hogy az aláírásgyűjtő ívet megfelelő formában nyújtották-e be, s hogy az adott ügy parlamenti hatáskörbe tartozik-e, de az, hogy mi érinti például a költségvetést, illetve az adókat vagy járulékokat, már jogértelmezés kérdése lehet – emlékeztetett a „szociális" népszavazás körüli vitákra.

Ugyanez a helyzet a kérdés egyértelműségének megítélése kapcsán is – jelentette ki a szakértő –, mert a beadványok jelentős része ezen bukik el. Nem tartja kizártnak, hogy ezt a „csodafegyvert" most is bevetik, de – bár maga is lát aggályos ügyeket – tartózkodik attól, hogy konkrét példákkal tippeket adjon.

Ugyanakkor a hatályos szabályozás szerint népszavazásra az „ország sorsát érintő legfontosabb ügyek" bocsáthatók. Ha az NVB ilyen mérlegelésbe is bocsátkozik, Szoboszlai szerint végképp nincs sok esély a referendumra. Mindazonáltal úgy látja,

a kérdések több mint fele nehezen támadható.

Az viszont igencsak problémásnak tűnik – mondta –, hogy lehet-e túl sok kezdeményezéshez elegendő támogató aláírást gyűjteni, majd több mint négymillió embert szavazásra bírni.

Népszavazás söpri el az Orbán-rezsimet? Ön mit gondol?

A vasárnapi ellenzéki demonstráción három magánszemély – köztük Gulyás Balázs – 19 kérdésben kezdeményezett népszavazást. Ön mit gondol? Ha részt vesz a szavazásban, véleménye megjelenik a keddi Népszabadságban!

Ön részt venne a referendumon?
 
Igen
 
Nem
Szavazok
 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.