galéria megtekintése

Vakhit itt, csömör ott

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 16. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Benjamin Netanjahu kormányfő politikai jövője a tét a március 17-i előrehozott választáson. Sokan vakon hisznek ugyan a Likud párt vezérében, de talán ma már többen vannak, akik valódi választást, Netanjahu nélküli közéletet akarnak Izraelben.

Nem lesz nemzeti egységkormány – biztosította híveit és ellenfeleit a két szemben álló tábor vezetője. Sokan ugyanis elképzelhetőnek tartották, hogy a március 17-i előrehozott választások után a Bibinek nevezett Benjamin Netanjahu kormányfő jobboldali Likud pártja és az inkább balközép Cionista Tábor munkapárti vezetője, Jichak Herzog ilyen alkut köt. (A Cionista Tábor tagja Cipi Livni volt Likud-politikus és exkülügyminiszter középutas Tnua pártja.) Ebbe az is belefért volna, hogy a két politikus két-két évig vezeti a zsidó államot.

Benjamin Netanhaju a jeruzsálemi Mahane Jehuda piacon
Benjamin Netanhaju a jeruzsálemi Mahane Jehuda piacon
Noam Moskowitz / Reuters

A feltételezés arra utal: veszélyben Netanjahu pozíciója, a 2009 márciusa óta hatalmon lévő háborús hős és pártja nem áll nyerésre. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Herzog tömbje vezet, 23-24 helyre számíthat. A Likud három-négy mandátummal marad el tőle. Ettől persze még lehet Netanjahu ismét miniszterelnök, ha képes legalább hatvanegy képviselőt összehozni egy koalícióba.

 

Nehéz úgy kimenni az utcára valamelyik közepesnél nagyobb izraeli városban, hogy ne jönne szembe egy kampányoló pártvezér. Ennek egyik oka, hogy sok a párt. Az izraeli törvényhozást, a kneszetet (a héber szó gyűlést jelent – a szerk.) közvetlen és arányos választással hozzák létre. A korábbi kétszázalékos bejutási küszöböt az elmúlt ciklusban 3,75 százalékosra vitték fel, az emelést Avigdor Lieberman külügyminiszter javaslatára szavazták meg. A Hazánk Izrael párt vezére a magasított küszöbbel próbálná kiszorítani a törvényhozásból a kis arab pártokat.

Az orosz anyanyelvű emigránsokat képviselő nacionalista párt vezetője azonban elszámolta magát. Az arabok pártszövetséget hoztak létre, s a felmérések most a harmadik helyet jósolják nekik 13-14 képviselői hellyel. Megnövekedett a szavazási hajlandóság is a lakosság tíz százalékát kitevő izraeli arabok körében. Lieberman már csak az első generációs „oroszokra” számíthat. Az Izraelben született, illetve ott szocializálódott második nemzedék kötődik ugyan az orosz nyelvhez, valamelyest a kultúrához is, de politikailag megosztott.

A legutóbbi választás nagy meglepetése Jair Lapid volt tévészemélyiség Jes Atid (Van jövő) pártja, amely a középosztály érdekeinek képviseletét, a korrupció felszámolását tűzte zászlajára. Ő is fontos játékos lehet egy koalícióban akár tucatnyi mandátummal. Több kisebb csoport is versenyben van. A Likudból jobb felé szakadt ki Naftali Bennett az informatikai iparban milliomossá lett politikus. Ő a telepesek, a jobboldaliak szavazatára számít. Egy másik Likud-elhagyó, Mose Kalon Kulanu pártja inkább középre húzódik.

Jichak Herzog: egy dinasztia sarja

A Cionista Tábor vezetője, Jichak Herzog politikai dinasztia sarja. Nagyapja Írország főrabbija volt, amíg át nem költözött az annak idején brit mandátum alatt álló Palesztinába. Később Izrael első askenázi főrabbija lett. Herzog apja a brit hadsereg őrnagya, majd izraeli tábornok, később ENSZ-nagykövet, majd államfő. Az 1960-ban született Jichak is régóta politikai szereplő, több miniszteri tárcát is betöltött. A Munkapárt 14 éve nem alakított kormányt. (M. G.)

Mandátumokra számíthat a keleti zsidók etnikai pártjaként fellépő Sasz, s mindig bejut a kneszetbe az Egyesült Tóra-Judaizmus párt az ultraortodox askenázi zsidók képviseletében. A balszélen a szocialista, békepárti Merec áll. Az előző parlamentben hat mandátuma volt. A politikusok ritkán zárnak ki eleve partnereket, hiszen időnként bizarr kormánykoalíciók alakulnak. Fontos elem, hogy a palesztinokkal való kiegyezés a háttérbe szorult a kampányban. A kampány fő mozgató ereje talán a csömör.

Jichak Herzog egy asdodi kampánygyűlésen
Jichak Herzog egy asdodi kampánygyűlésen
Amir Cohen / Reuters

Adott esetben ez azt jelenti, hogy sokaknak van elegük Netanjahu konfliktuskereső személyiségéből, politikai opportunizmusából. Ki akarják szavazni őt a hatalomból, már nem hiszik, hogy csak ő szolgáltat nekik biztonságot.

Miklós Gábor korábbi írásai

"A hidegháború visszatérőben van: Oroszország bejelentette, hogy felmondta az 1990-ben kötött fegyverkorlátozási szerződést." (Veszélyes, 03. 13.)

"Először arról olvastunk, hogy pillanatokon belül feláll az új kormányhű médiakomplexum. Már azt is tudtuk, hogy fiatalos hangnemben szól majd. Mert ez Habony Árpád erőssége". (Stylist, 03. 09.)

"Csupán családi vita zajlik Izrael miniszterelnöke és a Fehér Ház lakója között?" (Családi ügy, 03. 05.)

"Az izraeli miniszterelnök elítélte a nagyhatalmak és Irán között már-már elkészült atomegyezményt". (Netanjahu beérte Churchillt, 03.03.)

"Most nevekre mondanak ki tilalmat – hangsúlyozta Spiró György egy vitaesten. Az imposztor című drámája egy szabadsághiányos korszakról, a színház, a színész győzelméről szól". (Cenzúra nélkül, függésben, 02. 28.)

Budapesten tartott előadást Itamar Rabinovics, a Tel-avivi Egyetem professzora. A Közel-Kelet biztonságpolitikájának szakértőjét aktuális ügyekről kérdeztük. (Fekete öves PR-mesterek, 02. 28.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.