galéria megtekintése

„Nem hagyjuk!” – Helyzet van, tüntetni kell

7 komment


Szalai Anna
NOL

Több százan tüntettek a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának elcsatolása ellen hétfőn délben. A tiltakozók a Villányi útról az intézmény évnyitójának helyszínére, a Budapesti Kongresszusi Központ elé vonultak.

– Többen jöttek el, mint ahányan előtte jelezték. Jóval ezer felett lehetünk – magyarázza nagy hévvel a Corvinus budai karainak leválasztása ellen tüntetők egyike. A hömpölygő sor másik oldalán Vecseri Beáta, az Élelmiszertudományi kar dékánja integet. Gyertek, nézzétek, mennyien vagyunk! – mutat hátra Hegedűs Attilának, a Kertészettudományi és Szilágyi Kingának, a Tájépítészeti kar vezetőjének, amikor a menetoszlop vége még mindig csak kifelé kanyarodik a campus központi épülete elől a Villányi útra, holott a sor eleje már a Szüret utcánál áll.

Egy idős nő közben nem érti, miért nem veszik el a táblákat a rendőrök a diákoktól, hogy azután jól a fenekükre sózzanak vele. De a fiatalok csak nevetnek. Több „atrocitás” nem kíséri a nagy rendőri biztosítás mellett haladó tiltakozókat. Sőt az éppen megálló villamosról is csatlakozik még néhány ember hozzájuk. Az autósok egy része pedig dudálással jelzi támogatását. Viszonzásul nagy tapsot kapnak.

Teknős Miklós / Népszabadság

 

A menet végig skandál. Semmit rólunk, nélkülünk – kiáltják elöl, mire rögtön érkezik a válasz középről: Nem hagyjuk! Mire elhal az elején a szó, már jön a végéről az új rigmus: Csak a Corvinus! Autonómiát! Nem kell a SZIE! A fehér blúzok és köpenyek felett röpködnek a zöld szalagok: fejpántként, karra kötve, csuklóra tekerve, masniként, hajráfként, nyakkendőként. Akad vékony, vastag, dzsörzé és rip, selyem és krepp.

De jó, hogy ennyien eljöttek! – lelkesedik egy egyetemi dolgozó. A másik bólint.

Megértették, hogy róluk szól – szól a másik.

A fiatalok lelkesen fújolnak, kiáltoznak, dobognak, tapsolnak és kiabálnak. – Ha Gödöllőre akartam volna menni, akkor oda felvételizek, de én Corvinus-diplomát akartam szerezni! A Budapesti Kongresszusi Központig tartó úton szó esik még a menekültügy kezeléséről, a laborgyakorlatokról, a tegnapi első igazán hideg őszi estéről és a testépítőkről is.

Teknős Miklós / Népszabadság

A Corvinus központi tanévnyitójának helyet adó kongresszusi központ előtt fegyelmezetten megáll a tömeg a Nem adjuk a Budai Campust! Feliratú molinó mögött. Először a kertészetis Norbert szól a diákok nevében. Érezhetően szokatlan még neki a tüntetés vezérszónoka szerep, de bátorságát értékeli a több száz fős hallgatóság. Szól a vizsgaidőszak közepére időzített intézményátadás lehetetlenségéről, az elvett diplomáról és jövőről, valamint a budai karok és a gödöllői egyetem nem működő házasságáról, amelyet kár lenne megismételni. A lélegzetvételek szüneteiben hálás refrénként hangzanak vissza a vonulás közben kipróbált jelszavak.

Fodor Marietta oktató írt beszéddel érkezett. Nem igazán értette, hogy a sok éve alulfinanszírozott agrárképzés gondjait miért oldaná meg a két oktatóhely összekapcsolása. Miért gondolja azt a Szent István Egyetem, hogy ez kedvező versenyhelyzetet teremt?

Talán a templom egere és a templom főegere címért futunk majd versenyt?

A tiltakozók úgy vélik, hogy az évek óta tartó pénzkivonás mellett a minisztérium az egész országban lábbal tiporja az egyetemi autonómiát. A forráskivonás és az átgondolatlan átalakítások gyengítik a felsőoktatást, ami miatt sok fiatal már az érettségi után kivándorol. Ez az egész ország jövőjét veszélyezteti. Helyzet van, tüntetnünk kell az egyetemeink jövőjéért – ezekkel a szavakkal hívta harcba az egyetemistákat Corvinus elcsatolni szándékozott Budai Campusa.

Teknős Miklós / Népszabadság

A tiltakozók szerint a felsőoktatási államtitkár figyelmen kívül hagyta a Corvinus szenátusának egyhangú döntését, amely a budai és pesti karok egysége mellett foglalt állást. Palkovics László államtitkár az egyetemi autonómia megcsúfolásaként az érintett karok vezetői nélkül, az általuk készített szakmai anyagok semmibevételével hozta meg döntését. A budai karok azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan egyetembe integrálódjanak, amely sokkal hátrébb áll a felsőoktatási rangsorban. A tiltakozók nyilvános tárgyalásokat, döntéseket és hatástanulmányokat várnak. De szerintük ez nemcsak az ő ügyük, hiszen ami most velük történik, az később minden magyar egyetemistával megtörténhet. Éppen ezért tüntetni hívnak mindenkit kedden, amikor a Fővám térről az oktatási minisztérium elé vonulnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.