galéria megtekintése

A nagy szelekció

2 komment

Simkó János

Nem nagy dolog, éppen csak egy ember vagy egy család élete múlik a „válogatáson”. Te szír vagy, te jöhetsz, te meg afgán, egyiptomi – te nem. Aki „onnan” jön, az jobbra áll, aki meg „amonnan”, az balra. A legújabb kori emberválogatás csak látszólag humánusabb a történelemben már többször és több helyen megtapasztaltaknál.

Most ugyan nem kell szétfeszíteni a szájat a fogak épségének vizsgálatához, nem tapogatják végig gumikesztyűben az izomzatot, és nem szempont a további „humán-kísérletekre” való alkalmasság sem. Nem az észak-koreai, a „páciensekkel” mérgezett salátaleveleket etető kísérlet, nem a szovjet börtönlaboratóriumok világa, nem a hírhedt Tuskagee-vizsgálat (szifiliszben szenvedő afroamerikai férfiak vizsgálata), nem a 731-es egység japán műveletei és nem Mengele brutális tettei alkotják a grand selection módszertanát. Egyszerűen csak az éppen aktuális jogszabályok mechanikus alkalmazása történik, vagyis amikor a paragrafus felülírja az emberiességet, a szolidaritást, a segítségnyújtást.

Fentről indul a zavaros beszéd: Orbán, amikor felcsillan a baksis reménye, azt mondja – például az Arab Bankok Szövetségének Budapesten tartott közgyűlésén –, hogy „számunkra az iszlám világból érkezett emberek nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőiként üdvözöljük őket”. És csak néhány hét telik el, amikor már más a hangszerelés: „Nem akarunk együtt élni nagyszámú muszlim közösségekkel, már ismerjük őket, itt voltak 150 évig.” Lázár János önt egy kis szűz olajat a tűzre, mikor úgy véli, hogy a menekültek egyre agresszívebbek, és megtagadják a menekülttáborok teljes ellátását, ezért aztán teljesen életszerűen arra szólította fel a bevándorlókat, hogy regisztrálják magukat, és tartsák be Magyarország törvényeit. Rogán frakcióvezető szerint „Magyarországon nem indokolt a gazdasági menekültek beáramlása, az, hogy Magyarország magyar akar maradni, teljesen normális felfogás.” Kósa Lajos pedig azt állítja, hogy az összes beadott menekültkérelem 85 százalékát nem tudják pozitívan elbírálni a hatóságok, mert nem politikai menekültekről van szó. Csak élni szeretnének a családjukkal együtt – emberként, normálisan. Ezért nem itt, hanem Németországban, Angliában, Svédországban.

 

A Fidesz-vezetők nem vacakolnak holmi moralitással, vannak szabályok, azokat pedig úgy kell betartani, ahogy ők értelmezik. Vagy, ha ez sem elég, hozunk új szabályokat, lesz itt rend! Van. Látjuk.

Nincs ember, egyén, személyiség, csak rosszarcú migránsok vannak. Bevándorlók tömegei, menekültoszlopok. Nem olvastak soha Ancselt, honnan tudnák, hogy „Minden szeretet fölkelés. Minden falak és minden határok és minden végességek ellen. Szelíd, de leverhetetlen fölkelés.” Sőt azt se tudják, pedig ezt nem is tudni, csak érezni kell, hogy „Azért a bánkódó ember vállát átkarolni érdemes – föltéve, hogy magától mozdul a kar.”

A jól megérdemelt szabadsága után hiperaktív üzemmódba kapcsolt kormányfő – mintha nem is ő hagyta volna jóvá a gyalázatos idegengyűlölő plakátkampányt (t.i.: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el magyarok munkáját!”) – kijelenti, hogy a menekültkérdés a németek ügye, „senki nem akar Magyarországon maradni, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. Mindannyian Németországba kívánnak menni. A mi munkánk csak az, hogy regisztráljuk őket”. Hogy is van ez? Ha csak ez a dolgunk (amúgy végezhetnénk egy kicsit tempósabban), akkor mi értelme a válogatásnak? Egy és negyed milliárd forintért felhergeljük a magyarokat (plakátkampány + nemzeti konzultáció), majd szembeköpjük mindazokat, akinek még nyitva van a szeme. Ügyes.

A válogatás mai csúcstechnológiája – hungarikum. Kiválogatandó mindenekelőtt a „mi”, és az „azok”. Kiválogatandó, ki a magyar, és ki nem az. Kiválogatandó, ki jogosult mutyira és ki nem. Ki a mi kutyánk kölyke, és így gazdagodhat pofátlanul máról holnapra, és kik szorulnak segélyre, közmunkára. Ki kaphat, „pályázhat”, és ki nem. Kinek szórnak még a maradékból, és ki az, akinek kívül tágasabb. Ki játszhat és ki az, aki csak nézheti a pálya szélről, amit meccsnek neveznek. Akié a labda, az választ csapatot. Akkor is, ha a tehetségesebbek kimaradnak. Ők a bírók, és az eredményt is ők hirdetik ki. Neked más a kultúrád, mások az értékeid, mást gondolsz és mást szeretnél kezdeni az életeddel – neked coki. Világos? És a többségnek, úgy tűnik világos. Fegyverletétel. Vagy önfeladás, közöny, beletörődés, kibekkelés.

Nem a fogakat nézik, nem az izmokat tapogatják, nem folynak ikerkísérletek. De már tudva és akarva szétvágták és bekábították az országot. Tudva és akarva beláthatatlan időre elvágták a béketeremtés, az együttműködés lehetőségét a még be nem fogottakkal. Megszoksz vagy megszöksz.

A menekülteket elég volt egyszer becsapni és Graz helyett Bicskére szállítani őket. Megértették, és azóta nem kérnek az átverők vizéből és kenyeréből. Az élet reményéhez, ha nem oda születtél – szírnek kell lenned.

És mi, azok, akik már egyre inkább menekültnek érezhetjük magunkat saját országunkban, mi, a másik oszlopba állítottak, mi mikor értjük meg, hogy egy történelmi dráma kulisszái mögött mi történik velünk?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.