galéria megtekintése

Utcai tiltakozásra készülnek a Corvinus hallgatói

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

A kormány ma jelenti be, hogy mi lesz a sorsa a Corvinus Budai Campusának, minden valószínűség szerint három kart integrálnak a gödöllői egyetembe. A karok előremenekülésként más egyetemeknél puhatolóznak az átvételről, de kevés a remény az együtt maradásra.

Különös macska-egér játékot folytat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága a Corvinus Budai Campusával. Palkovics László államtitkár jó érzékkel közvetlenül az idei felvételi pontok meghatározása után jelentette be: átalakítják a magyar felsőoktatás szerkezetét. Az elképzelések közül a Corvinus egyetem budai karainak Gödöllőre való kitelepítése váltotta ki a legnagyobb tiltakozást.

A Tájépítészeti, az Élelmiszertudományi és a Kertészettudományi Kar dolgozói és hallgatói megelőző csapásként azonnal összdolgozói és hallgatói fórumot hívtak össze attól tartva, hogy a kormánydöntés még a nyáron megszületik, amikorra a tüntetésbe hívható diákság szétszéled, és az egyetemet egyszerűen leszalámizhatják. Ebben tévedtek.

Palkovics László kivárta a tanévkezdést. Minden másban viszont várhatóan igazuk lesz: a Budai Campust leválasztják a Corvinusról. Hiába készítették el – az államtitkárság felkérésére – közel nyolcvanoldalas – szakmai koncepciójukat a „Közép-magyarországi Agrártudományi Centrum kialakításáról”, amelyben szinte tantárgyakig lebontva mutatták be a Szent István Egyetemmel való együttműködés lehetséges formáit.

 
A Corvinus hallgatói akár már ma az utcán tiltakozhatnak a kormány döntése ellen
A Corvinus hallgatói akár már ma az utcán tiltakozhatnak a kormány döntése ellen
Mirkó István / Archív

Az elképzelést az egyetem szenátusa és a kari tanácsok is egyhangúan támogatták. Ennek ellenére szinte semmi nem köszönt vissza belőle a múlt pénteki egyeztetésen, amelyre az érintett budai karok dékánjait meg sem hívták. A beszélgetés hangulata, a rövid kommentárok mind arra utalnak, hogy az integrációról szóló döntés már korábban megszületett.

A Budai Campusra nézve baljós előjelnek tartja mellőzésüket M. Szilágyi Kinga, a tájépítész kar dékánja is, aki nem hinné, hogy a budai karok vezetői túlságosan naivak lettek volna, amikor mindvégig bíztak a számukra kedvező döntésben.

– Az utolsó pillanatig hittünk benne, hogy szakmai érveinkkel meggyőzően bizonyítottuk a beolvasztás szükségtelenségét, gazdasági és társadalmi veszélyeit. Az államtitkárság ráadásul több alkalommal is egyértelműen tudomásunkra hozta, hogy döntésüket szakmai alapon hozzák meg és ezt tiltakozással nem lehet befolyásolni – hangsúlyozza a dékán, aki közalkalmazottként, felelős kari vezetőként a tárgyalások befejezéséig azt tartotta korrekt hozzáállásnak, ha eltekintenek mindenféle demonstrációtól. Ennek a moratóriumnak a keddi integrációról szóló bejelentés véget vethet.

A karok oktatói és hallgatói – legalábbis a múlt pénteki fórumon elhangzottak szerint – az utcára vonulnak a kikényszerített beolvadás megakadályozásáért.

De másféle menekülő utat is keresnek. A Népszabadság információi szerint a budai karok két másik fővárosi egyetemnél is puhatolóztak esetleges befogásukról. A campus egyben tartására azonban kevés a remény. Egyes tanszékek, illetve egy-egy kar talán helyet találhat valamely fővárosi intézményben, ám együtt kevés az esély erre.

A Szent István Egyetemről is olyan hírek jönnek, miszerint a meglévő karokat tudatosan zilálnák szét az integráció után, nehogy később együtt kiválhassanak. Közben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is érdeklődést mutat az együttműködés iránt, főként akkor, ha ez a piliscsabai telephely felszámolását is lehetővé tenné.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.