galéria megtekintése

Nem asszisztálnak a parlamenti színjátékhoz

7 komment


Fekete Gy. Attila

Az MSZP nem szavazza meg a parlamentben azt az előterjesztést, amely megerősítené a kormányt azon szándékában, hogy a luxemburgi Európai Bírósághoz forduljon az uniós belügyminiszterek döntésével kapcsolatban. Korábban ugyanis 120 ezer nemzetközi védelemre szoruló, harmadik országból érkezett személy unión belüli áthelyezéséről döntöttek.

Tóbiás József, az MSZP elnöke és Molnár Zsolt a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke pénteken újságírók előtt elmondták: a kormánynak nincs szükséges parlamenti hozzájárulásra ahhoz, hogy a luxemburgi bírósághoz forduljon. Szerintük a parlamenti színjáték csak a kormány által már elhatározott lépés legitimációját szolgálja, s nem több egyfajta felelősségáthárításnál.

Tóbiás emlékeztetett rá, hogy bár a kormányzati propagandagépezet szereti összemosni a kettőt, a bíróság előtt megtámadni készült kvóta, azaz a védelemre szorulók ideiglenes áthelyezéséről szóló döntés, nem azonos a Juncker-féle javaslattal, amely általános érvényűen vezetné be befogadandó menedékkérők kvótáját. Utóbbit az MSZP sem támogatja. Azt viszont igen, hogy a már az Unióba érkezetteket szétosszák a tagállamok között.

– Jogi álláspontunk szerint nem sok esélye van a kormánynak Luxemburgban – mondta Molnár Zsolt. – El fogják utasítani a keresetét, mivel az EU épp arról szól, hogy a közös célok érdekében az országok lemondanak szuverenitásuk egy részéről. Valószínűleg nemcsak ezt látták be szlovák barátaink, akik elsőként jelentették be, hogy bírósághoz fordulnak a belügyminiszterek döntésével szemben, hanem azt is, amit Orbán Viktor és kormánya, parlamenti többsége még nem. Vagyis azt is, hogy baj lehet abból, ha szolidaritásunk teljes hiányát látva, esetleg más országok sem lesznek majd szolidárisak velünk, és ennek megfelelően értelmezik át az uniós támogatásokra vonatkozó szabályokat.

 

Molnár emlékeztetett: a belügyminiszterek döntése nyomán legfeljebb kétezer ember került volna Magyarországra, azzal, hogy az ő esetükben itt kell elbírálni a menedékkérelmüket. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy valamennyien itt is maradtak volna. Csupán azt, hogy az uniós szabályok szerint kellett volna eljárni az ügyükben, azaz nem mondhattuk volna ki csípőből, hogy senki sem kap menedékjogot.

A szocialista politikusok szerint az Orbán-kormány ahogy eddig is, jelenleg is csak a saját céljaira, politikai haszonszerzésére kívánja felhasználni a menekültválságot, és nem a megoldást keresi. Ma az ország érdeke azt kívánná, tették hozzá, hogy az Unió mielőbb mondja ki a Dublin III. egyezmény felfüggesztését. Jogszerűen csak így előzhetjük meg, ha Ausztria, Németország vagy Svédország meggondolná magát, hogy mégsem tudja befogadni a hozzá érkezett menedékkérőket, azokat hozzánk toloncolják vissza.

– Ha egy harmadik országbeli polgár regisztrációs lapján az szerepel, hogy Magyarországon regisztrált először, hiába van igaza Orbán Viktornak, hogy fizikai képtelenség, hogy nálunk lépjen be valaki az Európai Unió területére, a jog szerint hozzánk fogják visszatoloncolni őket – szögezte le Tóbiás.

A szocialisták szerint Európa legnagyobb problémája a lassúsága. Tóbiás úgy vélte, Magyarországon mindenek előtt egyfajta nemzeti egységet kellene teremteni atekintetben, hogy a jelenlegi helyzetben mi is az ország érdeke. Szerinte ki kellene mondani, hogy a migrációs válság európai ügy, amely európai megoldásokat kíván. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor kezdetben Európa megmentőjeként maga akarta a kerítésállítással megállítani a menekültáradatot, mostanában pedig már közösen őrzik a határt a visegrádi négyek, és csapatokat ajánlott fel a görög határ védelmére is.

Tóbiás szerint meg kell valósítani az egységes uniós határvédelmi, regisztrációs rendszert és kitoloncolási gyakorlatot. Ennek érdekében pedig nyomást kell gyakorolni az unió vezetésére, kinek-kinek a maga pártcsaládján keresztül. Úgy vélte ugyanis, hogy Európa két okból van bajban: Egyfelől mert elég gazdag, másfelől mert iszonyatosan lassú.

– Vége annak a világnak, amikor Európa vezetői luxusszállodák konferenciatermeiben hónapokig vagy akár évekig vitatkozhattak egy-egy új szabályon - szögezte le – Tóbiás, aki szerint a Dublin III. egyezményt azonnal fel kellene függeszteni és hetek, legfeljebb hónapok alatt egy új, átmeneti szabályozást kell életbe léptetni helyette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.