galéria megtekintése

Ne vedd meg az unokám jövőjét!

4 komment


Tanács István

Kedden kezdték meg a mezőhegyesi földek árverését Békéscsaba és Gyula között, az A-B Expo épületében. A mezőhegyesiek egy része és az ellenzéki pártok tüntetést szerveztek a zavaros és kártékony földpolitika ellen.

Félpályás útlezárással tiltakoztak az ellenzéki pártok képviselői a mezőhegyesi földek árverésének is otthont adó A-B Expo épülete előtt. Az Együtt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika, a Munkáspárt és a Magyar Liberális Párt ismert politikusai szólaltak meg a sajtótájékoztatón, majd a demonstráción.

Sallai Róbert Benedek, az LMP országgyűlési képviselője azzal kezdte: sokan gondolták, hogy abból az agrárpolitikából, amit a Fidesz a hatalomra jutása után meghirdetett, a magyar vidéken több gazdálkodó jut majd lehetőséghez, és több munkahelyet teremtenek. Mára kiderült, hogy ez a politika zsákutcába került. Eredményét egyetlen dologgal lehetne mérni: hány embernek ad megélhetést, és milyen biztonsággal.

Ez azonban egyáltalán nem szempont a kormánypolitikusok számára. A kormány minden korábbi ígérte megbukott. Igenis vásárolhatnak külföldiek – ami nem lenne baj, ha nem volna utolérhetetlen gazdasági előnyük a magyar gazdákkal szemben. A földprivatizáció nem javítja, hanem rombolja a foglalkoztatást. Annál többet nem lehet ártani a magyar vidéknek, mint tönkre tenni a megmaradt munkahelyeket.

 

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint nemcsak foglalkoztatást rombolnak, hanem alapvető jogi normákat lépnek át. Még érvényben vannak a szerződésekben szereplő előhaszonbérleti jogok, amelyek az állami föld korábbi használóit megilletik. Vannak érvényes haszonbérleti szerződések is – azokkal a pályázókkal, akik ezeket elnyerték –, de még hozzá sem foghattak a föld megműveléséhez, máris elárverezik azt. Gőgös kijelentette: utána fognak nézni, miből vannak azok a pénzek, amelyekből százmilliókat fordítanak a földek megvásárlására a licitálók.

Lehet, hogy a mostani feltételekkel nem kelnek el a földek – egy államtitkár erre a felvetésére azt mondta: akkor földarabolják őket tízhektáros darabokra, és úgy adják el. Aki ezt megteszi, Gőgös szerint nemzetárulást követ el, mert egy 230 éves nagybirtokot, amely emberek sokaságát foglalkoztatja, egybefüggő öntöző rendszerrel, nem lehet ésszerűen kis parcellákra földarabolni. Ezt csak úgy lehet, ha ott majd újra kézzel kaszálnak.

A mezőhegyesiek egy része és az ellenzéki pártok tüntetést szerveztek.
Rosta Tibor / MTI

Lázár János miniszter korábban azt ígérte: a ménest gondozó, állami tulajdonban lévő Magyar Ménes Kft.-ből mintagazdaságot csinálnak. No, de ha legfeljebb csak kétezer hektárja marad, akkor hogyan fogja az eltartani azt a 400 állandó és ezer alkalmai munkavállalót, akiket a Ménesbirtok Zrt. ma még eltart? Mert ha az igaz, amit a Fidesz mond, hogy 5 hektáronként teremtenek egy új munkahelyet, akkor a 400 ezer hektár állami föld eladásával miért nem 80 ezer új munkahelyet terveznek? És ha ez lehetséges, akkor miért is kell egyáltalán eladni azt az állami földet? Egyetlen cél van: hogy a haveroknak, rokonoknak legyen sok földje – senkit nem éprdekel azoknak a sorsa, akik vidéken munka nélkül maradnak. Ha a felét meg tudjuk védeni az állami földnek, már nem volt hiába a tiltakozás – a másik felét pedig majd visszaszerezzük – fejezte be Gőgös Zoltán.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint ha valami működik, azt nem kell tönkre tenni. Arra szólította fel a kormányt, tisztázza, mit akar kezdeni a mintagazdasággal. Másfél éven belül Mezőhegyesen is nyomorba süllyednek az emberek, ha elvesztik a munkahelyüket. Ha a Fidesz tönkre teszi a jól működő magáncéget, akkor teremtsen egy működő mintagazdaságot, öntözéssel, a majorok lakóinak vízellátást biztosítva, a meglévő munkaerőt megtartva, az önkormányzatnak évi 50-100 millió forint helyi adót befizetve. Ez egy álom, a Fidesz valójában nem ezt, hanem újfeudalista, korrupt gazdaságot épít.

Tordai Bence figyelmeztetett „minden strómant, minden új földesurat, hogy az ebül szerzett jószág ebül vész el.". Bodnár Zoltán a Magyar Liberális Párt képviselője szerint már a földlicit előképe, a haszonbérleti szerződés is „bűnben fogant". Nem korszerű, 21. századi üzem létrehozásáról van szó, hanem a vagyon újraelosztásáról, a saját klientúrája kiépítéséről. Ha ezek a tulajdonszerzések meg is történnek, új törvénykezéssel semmissé teszik őket egy kormányváltás után.

Nagy Huszein Tibor, a DK alelnöke szerint a tulajdonnal szemben a földhasználatnak kell elsőbbséget adni, mert az garantálja az ország számára a biztonságos élelmiszerellátást. A Fidesz a feje tetejére állította ezt az alapvető logikát, és elsősorban a tulajdon megszerzését tekinti alapvető célnak. A földárverés főpróba: a szántóföldek értékesítése után az 1 millió hektár állami erdő elkótyavetyélése következik.

Kiss József, a Munkáspárt helyi képviselője emlékeztetett rá: a téesz-időkben nemcsak munkahelyük volt a vidéken élőknek, hanem szociális, kulturális feladatokat is elláttak a nagyüzemek. Békés megyében, ahol megszüntetnek egy nagyüzemet, ott eltűnik a megélhetés. A vidékfejlesztési pénzeket főterekre, játszóterekre költik, de ha két utcával arrébb megyünk, omladoznak a házak. Tönkre ment az élelmiszer-feldolgozás, nincs munkahely. Az emberek itt akarnak megélni, mert itt van az otthonuk – ha csak a Dunántúlra elmennek, ott az egész életük munkáját jelképező házért csak egy szobát adnak.

Viszonylag kevesen voltak a a demonstráción Ménesbirtok dolgozói. Volt, aki táblát emelt a magasba: Ne vedd meg az unokám jövőjét! felirattal.

- Négyen vagyunk a családban, hárman a Ménesbirtoknál dolgozunk – mondta Frankóné Setényi Mária. - Nekünk katasztrófa lenne, ha megszűnne a nagygazdaság. Bennünket senki sem kérdezett meg, hogy akarjuk-e ezt a változást. Szeretünk itt dolgozni, meg voltunk elégedve a helyzetünkkel. Az egyik gyermekünk már külföldön él, ha megszűnik a munkahelye, a másik is csak külföldön talál munkát. Abban a korban vagyok, hogy biztosan nem kapok már állást. A férjem esetleg – de rosszabbat és nehezen. Azt szeretnénk, ha egyben maradna a föld és a gazdaság - mondta.

A licitre meghirdetett mezőhegyesi földek közül mindössze egy kelt el a keddi árverésen. Egyetlen jelentkező volt arra is: a mezőgazdasági repülőtér tulajdonosa, aki nem akarta, hogy más vegye meg a kifutópályáját.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.