galéria megtekintése

Hat másodpercig tartott az első licit, senki sem akar lófejet találni az ágyában

Az évekkel ezelőtti korrupciógyanús földhaszonbérleti pályázatok nyertesei jószerével egyedül licitálnak a földárveréseken, és kikiáltási áron hozzájuthatnak az általuk eddig is művelt termőföldekhez. Nem akarnak tovább is bérlők maradni, a jelek szerint kifizetődőbb tulajdonosként hasznot húzni a földből.

Mélyen a zsebükbe nyúltak az évekkel ezelőtti, erősen vitatott állami földpályázatok felcsúti nyertesei. Köztük a miniszterelnök feleségének felcsúti földjeit is művelő ­Flier család tagjai, de így tett ­Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester is, aki ügyvéd képviselőjét küldte Székesfehérvárra, hogy a Búzakalász Mezőgazdasági Kft. megbízásából emelje fel az árverésen a licittáblát. Egy szál egyedül.

Megkezdődtek ugyanis a Fejér megyei földárverések, a megyeszékhely Türr István Képzési és Kutató Intézetében (a Panama Motel közvetlen szomszédságában) majdhogynem karácsonyig lehet licitálni. De eddig nagy verseny nem volt. Hétfőn, az első napon ez volt a tapasztalat. Arról, hogy mit fog csinálni a földdel, az egyedül licitáló Flier Tamástól ezt a választ kaptuk: – Nem nyilatkoznék, ha nem bánják. – Hozzátette, más földekre is licitál még.

Flier Tamás ahhoz az óbaroki közel 12 és fél hektáros szántó tulajdonjogához jutott hozzá, amelynek bérleti jogát 2032 márciusáig kapta meg 2012-ben az államtól. Flier úr nem válaszolt arra a kérdésünkre sem, hogy miért érte meg ­neki 14,4 millió forintért megvenni a 258,5 aranykoronás földet, amikor a bérleti díja koronánként és évente mind­össze 1250 forint maradt volna. ­Válaszoltak helyette azok az érdeklődők és önmagukat nézelődőnek nevező megjelentek, akik vagy a terepet mérték fel, vagy a háttérben álló földbirtokosok megbízásából megfigyelőként vettek részt az árverésen.

 
Senki sem akar lófejet találni reggel otthon az ágyában

– ezt a meghökkentő feleletet adta egyikük arra a kérdésre, hogy miért nem jelentkezett más az ismert felcsúti „arcok" által művelt földekre. Hozzátette: nem kell attól tartani, hogy Flierék vagy a Mészáros-klán bérleményeire valaki rá merne licitálni.

Képünk nem illusztráció, a helyszínen készült
Veres Viktor / Népszabadság

Még pár hét, és Fejér megyét immáron nem bérlőként, hanem földbirtokosként fogják uralni azok, akik 2010 után kedvezményekben részesültek.

Az első földárverés körülbelül hat másodpercig tartott.

De ahhoz, hogy Flier Tamás részt vehessen rajta, az előző héten pénteken be kellett fizetnie az árverési biztosítékot (a kikiáltási ár tíz százalékát), a befizetésről szóló banki igazolást ellenőrizte Márkus Kornél árverésvezető és Simon János, a sárbogárdi járási hivatal elnöke. Fliernek le kellett szurkolnia a 30 ezer forintos regisztrációs díjat is. A biztosítékot a vesztes licitesek nyolc napon belül visszakapják, az utóbbit lenyeli az állam.

Az egyik árverési bizottság úgy intézte, hogy kivetítőn pontosan követni lehessen az árverést, ugyanez egy másik bizottság termében nem volt lehetséges. Utóbbi testület előtt zajlott annak a szintén óbaroki 66,1 hektáros szántónak az eladása, melynek eddigi bérlője a Mészáros Lőrinc vezette felcsúti Búzakalász Kft. volt, a kikiáltási ár 104,3 millió forintról indult. Meg is maradt ezen a szinten, mert itt sem pályázott más a földre, a „helyben lakó" kft. ellenfél nélkül lett az eddig bérelt tábla tulajdonosa. A Búzakalász azt csinál vele, annyiért adja bérbe bárkinek, amennyiért nem szégyelli.

A helyszínen lévő gazdák, mert azért ők is benéztek az első nap árveréseire, úgy fogalmaztak,

„ezzel meg is dőlt az az évekkel ezelőtti kormányzati földvédő duma, amivel azt sugallták, hogy a spekulációt próbálják akadályozni".

Hozzátették: eddig csak közel kellett ülni a tűzhöz, most már pénzt is lehet vele keresni.

Kedden Flier János szári 40 hektáros szántóbérleményét közel 50 milliós kikiáltási áron lehet megvásárolni, és a Mészáros-féle Búzakalász Kft. alcsútdobozi bérleményeire is lehet nyolc- és kilencmillió forintos áron licitálni. Szerettünk volna további részleteket is megtudni a Búzakalásznak licitáló ügyvédtől, de ezt a választ kaptuk tőle: – Ne haragudjanak, éppen dolgozom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.