galéria megtekintése

Lesz kerítés, Orbánnak mindegy, mennyibe kerül

13 komment


Csuhaj Ildikó

A kormány holnap tárgyal és az előzetes tervek szerint dönt is a szerb határra tervezett kerítésről, illetve az arra szánt összegről. A valószínűleg évekig álló „védvonal” finanszírozására több variáció is van. A jövőben inkább zárt menekülttáborokat létesítenének, a debrecenit bezárhatják.

Az egyik kormánypárti honatya úgy fogalmazott munkatársunknak, „akármennyi lesz is a végösszeg, lesz rá pénz", mert

a miniszterelnök tántoríthatatlan az ügyben.

A nemzetgazdasági tárca korábbi közlése szerint rendkívüli kormányzati intézkedésekre a költségvetési tartalék keretében 60 milliárd forint áll rendelkezésre. A kerítésre költött összeg 20 milliárd forintnál is alacsonyabb lehet.

 

Trócsányi László igazságügyi miniszter „kerítésügyi" nyilatkozatát, miszerint „most néhány hónapról van szó, amit meg kell oldani" , a kormányoldalon nem erősítették meg lapunknak. Az az általános alaphang, hogy akár évekig is állhat a kerítés. Azt, hogy uniós szinten mikorra dolgoznak ki olyan szabályozást, amely megoldást jelent a „népvándorlásra", senki nem tudta pontosan megmondani. Ezért nemzetállami hatáskör – állítják –, ki hogyan védi meg az országát az illegális migránsoktól.

Munkatársunknak kormányoldalon megerősítették, hogy az uniós szabályok alapján minden körülmények között be kell engedni Magyarország területére mindazokat, akik menekültstátuszért folyamodnak.

Az illegális határátlépés nem bűncselekmény, hanem szabálysértés, de a bűncselekmény elkövetése sem jár minden esetben személyi szabadság korlátozásával. Ezért a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök által meghatározott eminens cél, hogy az illegális migránsokat már a határon vissza kell fordítani, még mielőtt az ország területére lépnének.

Koszovói menekültek februárban a magyar–szerb határon
Koszovói menekültek februárban a magyar–szerb határon
Reviczky Zsolt / Népszabadság

S hogy milyen lesz a kerítés? Annak ellenére, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke, Németh Szilárd arról beszélt, hogy úgynevezett NATO-kerítést építenek – azaz magára a kerítésre rátekernek még egy olyan dróthálót, amely megakadályozza, hogy át lehessen jutni rajta –, korántsem biztos, hogy emellett dönt a kormány. Van nemzetközi példa a párhuzamos kerítésre is, a kormányülésen ez is szóba kerülhet: így a kerítések közötti sávban járőrkocsik cirkálhatnak folyamatosan, hogy a mostaninál is nagyobb legyen a felderítési arány.

A debreceni menekülttábort bezárhatják
A debreceni menekülttábort bezárhatják
Konyhás István / Népszabadság

Feltételezhetően nem változik lényegesen a határőrizetet ellátók száma. Méghozzá azért, mert

ha meglesz a „védvonal”, akkor azokat, akik most „mélységében" is vigyázzák a rendet, a határvonalra irányítják.

Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság fideszes elnöke már két héttel ezelőtt is így kalkulált.

A kormányoldalon lapunk által megkérdezettek nem lennének ellene, ha a jövőben zárt menekülttáborokat létesítenének Magyarországon. Azt is jó ötletnek tartanák, ha az intézményeket nem városokban, illetve azok közelében, hanem inkább „zöld mezőn" állítanák fel. Ennek eredményeként be is zárhatják a debreceni tábort, amint arra Orbán májusban már ígéretet tett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.