galéria megtekintése

Lázár titkos luxusutazásai

11 komment

NOL
NOL

Inkább visszafizeti a három külföldi kiküldetésének méregdrága szállásköltségeit, csak hogy titokban maradhasson, kivel utazott, kivel tárgyalt és hol szállt meg. A Blikk szerint Lázár János irgalmatlanul drága szállodákban szállhatott meg.

Egyelőre annyit lehet tudni, írja a Blikk, hogy Lázár átlagosan félmillió forintért szállt meg éjszakánként egy társával a kiküldetésein. Ez az információ az origo.hu által indított pernek köszönhető, amelyben a bíróság első fokon arra kötelezte a Miniszterelnökséget, hogy adjon részletesebb tájékoztatást, hogy mit csinált Lázár a kiküldetései során.

Teknős Miklós / Népszabadság

Lázár Angliában háromnapos utazáson vett részt, Olaszországban és Svájcba két-kétnapos villámlátogatást tett, amelyeknek szállásköltségei összesen 1,97 millió forintot tettek ki. Ennyi pénzből azonban legdrágább luxusszállodák elegáns lakosztályaiban lehetett megszállni ezekben az országokban.

 

Kereste az újság Lázár Jánost, hogy megtudja, ki döntött ezekről a sok százezres szállodákról, és ki foglalta le ezeket, de nem válaszolt kérdéseikre. A Miniszterelnökség belső szabályzatából az derül ki, hogy Lázár külföldi kiküldetéseit Orbán Viktor miniszterelnöknek kell jóváhagynia, akadályoztatása esetén pedig a gazdasági helyettes államtitkárnak. Hogy végül melyikük hagyta jóvá, egyelőre nem tudni.

Lázár csak egy érezhetően sértődött hangvételű közleményben reagált az ügyre. – A megnevezett utak során felhasznált kétmillió forintot rögvest az állami költségvetés rendelkezésére bocsátom – írta a politikus.

Ám ezzel csak bonyolította helyzetet, hiszen ez még neki is nagy summa, mivel az államtitkári és képviselői fizetése nettóban alig 800 ezer forint, vagyis két és fél havi bérét kell becsengetnie. A januári vagyonnyilatkozata szerint 13 millió forint készpénze volt, 55 millió forintja állt részvényekben 55,5 millió forintos adósság mellett, de ebből már 23 millió forintos csehországi fácánvadászat 9 millió forintos előlegét is be kellett fizetnie.

Lázár a visszafizetéssel sem tudja eltitkolni, hogy kivel, hova és mennyiért utazott. – Ha most befizeti az utazási költségeket, akkor úgy tűnhet, hogy magánútra ment, és ezzel próbálhatja megakadályozni, hogy kiderüljön, pontosan kivel találkozott, és melyik szállodában szállt meg. De ez nem ilyen egyszerű – mondta a perben a felperes jogi képviseletéről gondoskodó Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós. Ligeti szerint ezzel Lázár súlyos ellentmondásokba került. – Ha magánútra ment, akkor miért védekeztek végig a bíróság előtt úgy, hogy fontos, bizalmas közfeladatot látott el az utak során? Az önként vállalt visszafizetés azt a látszatot kelti, mintha magánutakról lenne szó, akkor viszont felmerül, hogy eddig a per során valótlanságot állítottak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.